Ισλανδία: Ένα ταξίδι αναζήτησης της ενσυνειδητότητας* ανάμεσα στη φωτιά και τον πάγο

Εν μέσω μεσογειακού καύσωνα και καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα, ομάδα εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος ακολούθησε ένα τελείως διαφορετικό καλοκαιρινό μοτίβο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus 2023-1-EL01-KA122-SCH-OOO130353 : ένα ταξίδι στην αυτογνωσία και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εξερεύνησης και ανακάλυψης του εαυτού μέσα στο απόκοσμο αλλά και μαγευτικό τοπίο της Ισλανδίας. Κεντρικός στόχος: η προώθηση της θετικής ψυχολογίας στη σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών. Σημαντικές πτυχές της αναζήτησης αυτής θα αναλυθούν παρακάτω.

ΑΛΛΑΓΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ισλανδία: μια χώρα στο επίκεντρο ατέρμονων γεωλογικών ανακατατάξεων που την οδηγούν στη συνεχή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των αλλαγών και την αξιοποίηση του γεωλογικού πλούτου της χώρας. Οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τις συνεχείς αυτές γεωλογικές αλλαγές, κάτι που τους έχει κάνει ανθεκτικούς και προσαρμοστικούς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ενσυνειδητότητα, καθώς απαιτείται συνεχής επίγνωση και προσαρμογή στις αλλαγές.

https://pixabay.com/photos/volcano-lava-iceland-nature-7396466/

Μέρος ενός συνεχώς εναλλασσόμενου τοπίου, τα ηφαίστεια  οδηγούν τη χώρα αιώνες τώρα στην αλλαγή και την καινοτομία.

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Η εστίαση στο παρόν είναι ένα θέμα που δυσκολεύει ιδιαίτερα τον σύγχρονο άνθρωπο που χάνεται στον κυκεώνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ασκήσεις συγκέντρωσης, διαλογισμού και ηρεμίας μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να βγει το από τον αυτόματο πιλότο. Μέσα από συγκεκριμένα μοτίβα εξάσκησης μπορούμε να βελτιώσουμε την  αναπνοή, να χαλαρώσουμε, να ενισχύσουμε τη θετικότητα και το αίσθημα ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

https://pixabay.com/photos/iceland-landscape-water-heaven-5104382/

Με την επιβλητική τους παρουσία και την αργή, σταθερή κίνησή τους, οι παγετώνες  μας υπενθυμίζουν τη σημασία του να είμαστε παρόντες στη στιγμή στο πλαίσιο της ενσυνειδητότητας.

ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η ομορφιά βρίσκεται στη φύση, στην απλότητα και στην ποικιλία των συναισθημάτων. Το κυνήγι της ευτυχίας αποτελεί συχνά εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου. Ωστόσο, ο άνθρωπος μπορεί να ζει μια ολοκληρωμένη ζωή βιώνοντας μια ποικιλία συναισθημάτων και εστιάζοντας στο σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του: τον  εαυτός του. Μόνο αν φροντίσουμε τον εαυτό μας μπορούμε να φροντίσουμε στη συνέχεια πιο αποτελεσματικά και τους γύρω μας και να γίνουμε οι καλοί άγγελοί τους.

https://pixabay.com/photos/iceland-landscape-nature-plants-5104347/

Λυκοφάγοι (Λούπινες) : Οι ‘καλοί άγγελοι’ της Ισλανδίας. Προσαρμόζονται με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στο σκληρό περιβάλλον της χώρας, προστατεύοντας το έδαφος από τη διάβρωση. 

ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η αναζήτηση των δυνατών στοιχείων του χαρακτήρα μας αποτελεί σημαντικό στοιχείο ενσυνειδητότητας. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται στο DNA μας, μας δίνουν ενέργεια  και μας βοηθούν  να πετύχουμε τους στόχους μας και να βελτιώσουμε  τη ζωή μας. Είτε πρόκειται για την αγάπη προς τη μάθηση, είτε για την αντοχή στις δυσκολίες, οι προσωπικές μας δυνάμεις γίνονται ο πυλώνας της ύπαρξής μας και η αναγνώρισή τους αποτελεί σημαντικό στοιχείο ενσυνειδητότητας.

https://pixabay.com/photos/puffin-birds-animals-6647068/

Πάφιν: πουλιά-σύμβολα δύναμης και ανθεκτικότητας που επιβιώνουν στο δριμύ ψύχος της Ισλανδίας και τις συνεχείς αποδημίες, υπερνικώντας τα εμπόδια και παραμένοντας γειωμένα.

ΚΙΝΗΣΗ-ΑΝΑΠΝΟΗ

Η αναλογία του ποταμού: Το ποτάμι της συνεχούς σκέψης μας παρασύρει συνεχώς. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να κοιτάξουμε  έξω από το νερό για να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε.  Στο πλαίσιο του σχολείου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κίνηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μάθησης. Οι ασκήσεις ενεργοποίησης των μαθητών ανοίγουν μία πύλη στη  μάθηση κατά το ξεκίνημα της σχολικής μέρας.

https://pixabay.com/photos/iceland-river-cliffs-water-5816353/

Ποτάμια που διασχίζουν τα δύσβατα, ηφαιστειακά τοπία της Ισλανδίας. Η συνεχής ροή των ποταμών μας μαθαίνει να εστιάζουμε στις σκέψεις και τα συναισθήματα χωρίς να τα κρίνουμε.


Μπροστά στην εμμονική απασχόληση με τη φροντίδα των άλλων, η ενσυνειδητότητα προτάσσει την αυτοφροντίδα ως απαραίτητη προϋπόθεση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Πάρτε μια ανάσα!

Μπροστά  στη συνεχή εναλλαγή εικόνων και δεδομένων της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής, η ενσυνειδητότητα αντιπροτείνει την εστίαση στη στιγμή και τη μείωση του άγχους.

*Ενσυνειδητότητα (mindfulness) = κατάσταση πλήρους επίγνωσης και εστίασης στο παρόν