Ο Θάνος Φυσέκης, Μουσικοπαιδαγωγός, Σαξοφωνίστας, τοποθετείται στις ερωτήσεις του polismagazino.gr
“Στερήθηκα την πρόβα, τη συναυλία, τις συνεργασίες με άλλους μουσικούς, το θέατρο, γενικά τις τέχνες, τον πολιτισμό.”
Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; “Εγκλεισμός”. Κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας αλλά παράλληλα και τροφή για δημιουργία για νέα σκέψη και προβληματισμό.
Σίγουρα το πρώτο πράγμα που ξεκίνησα πιο εντατικά όπως πολύ από μας τους μουσικούς κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είναι η μελέτη και η έρευνα. Βεβαίως με την ιδιότητα του Δασκάλου διαθέτω και πολύ χρόνο σε τηλεμαθήματα κι αυτό είναι κάτι που ευτυχώς υπάρχει, όμως ιπάρχει και προετοιμασία για το αύριο που περιμένουμε όλοι μας με πολύ αγωνία! Έχω όμως και χρόνο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα περίπατο με την σκυλίτσα μας!
Τα συναισθήματα ποικίλουν μέσα στο σπίτι καθότι όσο πιο μόνος και όσο πιο περιορισμένος είναι κανείς έρχεται σε αντιπαράθεση και σε γνωριμία με τον εαυτό του. Έκει βρίσκει και ανακαλύπτει πράγματα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Εκεί βλέπει κανείς ότι φοβάται, ότι θυμώνει, ότι αγανακτεί, ότι διαμαρτύρεται ότι δεν κάνει ούτε με τα ρούχα του πολλές φορές και καλείται ή να το διαχειριστεί ή να αδιαφορήσει διότι «φταίνε όλοι οι άλλοι για όλα» όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ : «Η κόλαση είναι οι άλλοι». Αυτό ζώ και γώ και προσπαθώ βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση να είμαι σοφότερος, καλύτερος, δυνατότερος.
Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Φυσικά και δεν μ’ εντυπωσιάζει το θέμα της βίας αλλά ούτε και τα πρόσωπα που την ασκούν. Και τουτο διότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μήν έχει ασκήσει ή να μην έχει ασκηθεί πάνω του βία είτε με λόγια είτε με έργα (σωματικώς δηλαδή).
Η βία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα. Ουσιαστικά η βία ξεκινά από την σκέψη τού ανθρώπου στη συνέχεια ωριμάζει μέσα στο μυαλό του και λόγω της έλλειψης παιδείας εξωτερικεύεται. Οι “λογικοί άνθρωποι” φανταστείτε ότι ασκούν βία ακόμη και στον εαυτό τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι την νομιμοποιούν κιόλας. Βεβαίως έχω υποστεί και γω βία όπως όλοι μας κατά κάποιο τρόπο ευτυχώς πολύ ελαφράς μορφής, απλά προσπάθησα να την πολεμήσω με διάφορα τεχνάσματα. Ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι «η καλή βία». Η βία καλώς ή κακώς δεν εξαλείφεται με βία παρά μόνον με τον σεβασμό του ατόμου. Τώρα για όλα αυτά που ακούστηκαν τελευταία στα μέσα ενημέρωσης είναι παλιά και γνώριμα. Απλά η βία παντός είδους έγινε κύριο πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις εξαιτίας του μακρόχρονου εγκλεισμού που έγινε αιτία να φανούν όσα η ασφυκτική καθημερινότητα κάλυπτε εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, τις συγκρούσεις των ανθρώπων κι αυτό λόγω του περιορισμένου χρόνου συνύπαρξής τους. Όλα αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο δεν θα υπάρχει σωστή παιδεία.
Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Η διάθεση ενός εμβολίου για την προστασία του ανθρώπου – απ όσα λέγονται εδώ και ένα χρόνο από τους ειδικούς απαιτεί τη δοκιμασία του και τη μηδενική αρνητική του παρενέργεια εφ όσον αυτό έχει περάσει τις 3 φάσεις μέχρι να κλιθεί κατάλληλο και ακίνδυνο για τον άνθρωπο ανεξάρτητα αν είναι απόλυτα υγιής ή με υποκείμενα νοσήματα. Όσο κι αν υπάρχει προβληματισμός για τον υπερπληθυσμό της γης, κανείς δεν περισεύει γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη είναι θείο δώρο και προστατεύεται ως αξία αναντικατάστατη και πολύτιμη από το Σύνταγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρώ ανόητο ή εχθρό μου όποιον το κάνει ή δεν το κάνει. Δεν είμαι αρνητής ούτε και υπερασπιστής απλούστατα σέβομαι τις εκτιμήσεις του καθενός και μ’ αρέσει να υπάρχει ελευθερία ιδιαίτερα σ’ ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι όπως το κομμάτι της υγείας. Τώρα αν το κάνει ή δεν το κάνει κανείς και εγω προσωπικά πιστεύω δεν χρειάζεται να γίνεται σε δημόσια θέα αυτό είναι αιτία διαίρεσης των ανθρώπων. Επίσης ένα εμβόλιο δεν φέρνει την σωτηρία της ανθρωπότητας από μόνο του.
Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Φυσικά και στερήθηκα και μάλιστα πολλά, εγώ λέω την ίδια την ζωή, την ίδια την πραγματικότητα. Στερήθηκα την επαφή και την αληθινή επικοινωνία με τους ανθρώπους κάτι που ο εγκλεισμός έκανε να εκτιμήσω διότι το θεωρούσα αυτονόητο. Στερήθηκα την πρόβα, την συναυλία, τις συνεργασίες με άλλους μουσικούς, το θέατρο, γενικά τις τέχνες, τον πολιτισμό. Το αντιμετωπίζω με υπομονή και ελπίδα που πηγάζει απ’ το μέλλον που σκέφτομαι συνεχώς -και προσεύχομαι θα πώ – ότι πολύ σύντομα κάτι καλό θα γίνει ή για καλό γίνεται ότι γίνεται.
Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Δύο πράγματα είναι σίγουρα με τις αναστολές εργασίας, τηλεργασία, επιδόματα και τα σημερινά νέα πράγματα που βλέπουμε. Το πρώτο είναι ότι δεν θα ξανά έρθουμε εκεί πού ήμασταν πρίν όχι όσο αφορά την εργασία μας μόνο αλλά και γενικότερα την ζωή μας. Και το δεύτερο, δυστυχώς, μας βλέπω φτωχότερους στην εκπαίδευση, στην ελευθερία, στον πολιτισμό, στη σκέψη, στην τσέπη. Σκεφτήτε ότι πρίν 2 χρόνια λέγαμε – συμβουλεύαμε παιδιά και γονείς απομακρυνθείτε από τα τάμπλετς, τους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις. Στο σχολείο απαγορευόταν το κινητό τηλέφωνο αυστηρά. Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη γίνεται μια τεράστια αλλαγή: το μάθημα στο σχολείο γίνεται πλέον από το κινητό τηλέφωνο, η καλή γνώση του τάμπλετ και του υπολογιστή είναι το μέγα προσόν και μέσον για εργασία, και η τηλεόραση είναι αυτή που διαμορφώνει την συνείδηση των ανθρώπων. Τέλος το αύριο εξαρτάται από μας προσωπικά. Όλα μπορούν να αλλάξουν σε μιά στιγμή όχι μόνο πρός το χειρότερο ή το διαφορετικό αλλά και προς το καλύτερο. Χρειάζεται μόνο ένα πράγμα. Πολύ Δουλειά απ’ όλους μας. Ο κάθε ένας από μας μπορεί να προσφέρει από τη θέση του, την ειδικότητά του. Δεν είναι λύση το κάθομαι στο σπίτι και πληρώνομαι.
Η επόμενη μέρα εξαρτάται από μας τους ίδιους, δεν είμαστε μηχανές και να φροντίσουμε να μη γίνουμε, στο χέρι μας είναι. Τα ρομπότ, η τηλεόραση, η κοινωνική δικτύωση σε όλους τους τομείς το κινητό τηλέφωνο θα επηρεάσει αρνητικότατα την ψυχολογία των ανθρώπων, την καλιέργεια του πνεύματός τους, την ισορροπημένη συνύπαρξη σώματος πνεύματος και ψυχής. Στην ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι η πρώτη φορά που λόγω της τεχνολογίας θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν το γέλιο, η χαρά, η συνεργασία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη και ο έρωτας καλούνται να μεταλαχθούν σε μια απλη ανθρώπινη παρουσία στη γη. Τελικά η τεχνολογία νίκησε τον δημιουργό της άνθρωπο κάνοντάς τον θύμα της !!!
Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για την όμορφη αυτή κουβέντα μας !!!