Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Ιανός
παρουσιάζουν το βιβλίο
Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία
16 αναγνώσεις του έργου του
Επιμέλεια: Ηρακλής Οικονόμου
την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αφροδίτη Ερμίδη, δημοσιογράφος
Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Θύμιος Παπαδόπουλος, μουσικός
Ηρακλής Οικονόμου, επιμελητής της έκδοσης
Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας
Στην βραδιά θα ακουστούν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου
Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης
Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στο πιάνο ο Γιάννης Λουπάκης
Είσοδος ελεύθερη
Ιανός | Σταδίου 24 | 210 32 17 917
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου. Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής μουσικής υπογράφουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, χωρίς όμως να χάνουν την επιστημονική και κριτική οπτική τους. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία.
Γράφουν οι: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Σπύρος Αραβανής,
Μιχάλης Γελασάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκης Γκαρτζόπουλος, Μανώλης Δαφέρμος, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρης Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαράτος, Γιάννης Μηλιός, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου,
Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, Ηρακλής Οικονόμου, Φώντας Τρούσας,
Γιώργος Χαρωνίτης, Θανάσης Χουλιαράς.
Πρόλογος: Μαρία Παπαγιάννη.
«Ένα βιβλίο για τον Θάνο. Αναγνώσεις πάνω στο έργο του, στις πολλές και διαφορετικές πτυχές της δουλειάς του. Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον Ηρακλή Οικονόμου συμφωνήσαμε γρήγορα στο είδος του βιβλίου που θέλαμε, αλλά δυσκολευτήκαμε να το περιορίσουμε καθώς καθημερινά προ έκυπταν καινούργια θέματα. Γιατί έτσι ήταν ο Θάνος. Πολλοί οι τόποι του, ατέλειωτα τα ταξίδια του, διευρύνοντας πάντα τους ορίζοντες των αναζητήσεών του, με τις κεραίες σε εγρήγορση, πάντα έτοιμος για μια νέα περιπλάνηση που θα τον οδηγούσε σε καινούργιους δρόμους. Νέος ως το τέλος.»
Από τον πρόλογο της Μαρίας Παπαγιάννη
Ο Θάνος Μικρούτσικος διαμορφώθηκε μέσα σε μια περίοδο έντονης πολιτικοποίησης και τα πρώτα, κομβικά έργα του συνομιλούν με την ιστορία, με κινήματα και συλλογικά οράματα. Δεν υπάρχει Μουσική πράξη χωρίς τους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα ή Καντάτα για τη Μακρόνησο χωρίς τους εξόριστους ή Τροπάρια χωρίς τον Πλουμπίδη και τη Λούξεμπουργκ ή Τραγούδια της Λευτεριάς χωρίς τις μαυροφόρες γυναίκες της Χιλής. Σε εκείνες και εκείνους που θυσιάστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο, τροφοδοτώντας παράλληλα την αστείρευτη πηγή του ελληνικού τραγουδιού και εμπνέοντας τους μεγάλους δημιουργούς του, είναι αφιερωμένος ο παρών τόμος.
Από την εισαγωγή του Ηρακλή Οικονόμου
Βιογραφικό επιμελητή: Ο Ηρακλής Οικονόμου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Διεθνή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Aberystwyth, με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως πολιτικός επιστήμονας έχει συν-επιμεληθεί τους τόμους (με Ν. Καραμπέκιο) European Defence Agency: Arming Europe (Routledge, 2015), The Emergence of European Defence Research Policy (Springer, 2018), και (με Χ. Γολέμη) Ο Πουλαντζάς σήμερα (Νήσος, 2012), έχει επιμεληθεί τρία τεύχη του περιοδικού Ουτοπία (Ευρώπη & Αριστερά· Νέα παγκόσμια αταξία· Παραγωγική ανασυγκρότηση), και έχει συγγράψει πάνω από 30 άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Ως συντάκτης μουσικών θεμάτων έχει δημοσιεύσει άρθρα και πάνω από 100 συνεντεύξεις σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα (Δίφωνο, Μετρονόμος, Εποχή, Το Περιοδικό, Μουσικά Προάστια), και έχει συν-επιμεληθεί (με Σ. Αραβανή) το βιβλίο Μάνος Ελευθερίου – Μαλαματένια Λόγια: Μια αυτοβιογραφική αφήγηση (Μεταίχμιο, 2021).