με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση του Industry 4.0
• Στο “Forum Deutscher Mittelstand”, εκπρόσωποι γνωστών εταιρειών συζήτησαν στρατηγικές για τη μελλοντική βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών είναι απαραίτητες για την ψηφιακή μεταμόρφωση στη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποιητική βιομηχανία
• Απαιτούνται τεχνικές προϋποθέσεις για την ψηφιοποίηση στη βιομηχανία: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν στοχευμένη χρήση των πόρων τους
Για την υλοποίηση του Industry 4.0, η Siemens βασίζεται σε ακόμη πιο εντατική συνεργασία με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Γι’ αυτό η ψηφιακή μεταμόρφωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Γερμανίας ως προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα», εξήγησε ο Klaus Helmrich, Managing Board Member στη Siemens AG, κατά τη διάρκεια του “Forum Deutscher Mittelstand” (Φόρουμ για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις) στη Στουτγάρδη. «Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαφορετικού μεγέθους – από start-ups και μεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλες επιχειρήσεις». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι πολυάριθμων, γνωστών γερμανικών εταιρειών από τη βιομηχανία της κατασκευής μηχανημάτων και εργοστασίων, συζήτησαν για στρατηγικές, ώστε να διασφαλίσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Helmrich «η επιτυχημένη ψηφιακή μεταμόρφωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί στρατηγικές αποφάσεις ανωτάτων στελεχών σε δύο επίπεδα. Θα χρειαστεί να ευθυγραμμίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με το Industry 4.0 και να αναπτύξουν περαιτέρω τις εσωτερικές διαδικασίες τους. Επίσης, αυτό περιλαμβάνει την κατάρτιση και την περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων». Για παράδειγμα, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν νέες λύσεις, ψηφιακές υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα, όπως το μοντέλο “pay per use” για την πώληση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Επιπλέον καινοτόμες τεχνολογίες, όπως οι εφαρμογές cloud, η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing), τα ευέλικτα συστήματα χειρισμού ή η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Ολοκληρωμένα μέτρα βιομηχανικής ασφάλειας είναι απαραίτητα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις IT τεχνολογίες και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο.
Οι τεχνικές προϋποθέσεις για την ψηφιακή μεταμόρφωση, για παράδειγμα, ισχύουν πλέον χάρη στο χαρτοφυλάκιο Digital Enterprise της Siemens. Οι εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους και βιομηχανίας μπορούν να ωφεληθούν από αυτό με διαχειρίσιμο, σταδιακά αυξανόμενο επενδυτικό κόστος. Ως αποτέλεσμα, μπορούν ήδη από σήμερα να επιτύχουν μεγαλύτερη ευελιξία, μικρότερο χρόνο διάθεσης στην αγορά, αυξημένη αποτελεσματικότητα και βελτιωμένη ποιότητα. Σύμφωνα με τη Siemens, υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα από εφαρμογές πελατών που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε έως και 30% λιγότερο χρόνο. Η αποτελεσματικότητα της παραγωγής και η παραγωγικότητα μπορούν να αυξηθούν κατά ένα τέταρτο.
Μία ήδη διαθέσιμη πλατφόρμα για ψηφιακές λύσεις είναι το MindSphere – το ανοιχτό IoT λειτουργικό σύστημα από τη Siemens που βασίζεται στο cloud, το οποίο βοηθάει τις εταιρείες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χρησιμοποιώντας την ανάλυση δεδομένων. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το MindSphere με ελάχιστη επένδυση και να το προσαρμόσουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Helmrich ανέφερε τον οργανισμό που αποτελείται από χρήστες “MindSphere World”, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2018 και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 μέλη (στη Γερμανία και στην Ιταλία), ως ένα παράδειγμα νέων μορφών συνεργασίας. Ο στόχος του είναι να επεκτείνει το οικοσύστημα γύρω από το MindSphere παγκοσμίως. Η ένωση στηρίζει τα μεμονωμένα μέλη της στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση IoT λύσεων στο MindSphere, καθώς και στο άνοιγμα νέων αγορών στην ψηφιακή οικονομία.
«Το MindSphere World είναι υποδειγματικό για νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών διαφορετικού μεγέθους και βιομηχανίας, καθώς και μεταξύ start-ups και ερευνητικών ιδρυμάτων», σύμφωνα με τον Klaus Helmrich. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το είδος συνεργασίας είναι το κλειδί για την επιτυχία του Industry 4.0».
Ο Klaus Helmrich, Managing Board Member στη Siemens AG, κατά τη διάρκεια του “Forum Deutscher Mittelstand” (Φόρουμ για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις) στη Στουτγάρδη.
Το δελτίο τύπου και επιπλέον υλικό είναι διαθέσιμα στο:
http://www.siemens.com/press/PR2018090296DFEN
Στοιχεία Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ
Ελισάβετ-Βασιλική Σαχινίδου, Τηλ.: 210 68.64.267
E-mail: [email protected]
iemens κερδίζει το
Ακολουθήστε μας στα social media:
Twitter: www.twitter.com/MediaServiceInd και www.twitter.com/siemens_press
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en
Σχετικά με τη Siemens AG
Η Siemens AG (με έδρες το Βερολίνο και το Μόναχο) είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο της τεχνολογίας που αποτελεί συνώνυμο της μηχανολογικής υπεροχής, της καινοτομίας, της ποιότητας, της αξιοπιστίας και του διεθνούς χαρακτήρα για πάνω από 170 χρόνια. Με παρουσία σε όλον τον κόσμο, η εταιρεία εστιάζει στους τομείς της ηλεκτροδότησης, των αυτοματισμών και της ψηφιοποίησης. Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, είναι κορυφαίος προμηθευτής αποδοτικής παραγωγής ενέργειας και λύσεων μετάδοσης ισχύος καθώς και πρωτοπόρος στις λύσεις υποδομής, καθώς και στις λύσεις αυτοματισμού, κίνησης και λογισμικού για τη βιομηχανία. Με την εισηγμένη θυγατρική της, Siemens Healthineers ΑG, η εταιρεία είναι επιπλέον μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών ιατρικού απεικονιστικού εξοπλισμού, όπως τα συστήματα αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στους κλάδους των εργαστηριακών διαγνωστικών συστημάτων και της κλινικής Πληροφορικής. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2017 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017), τα έσοδα της Siemens από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα €83,0 δισ. και τα κέρδη στα €6,2 δισ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, η εταιρεία απασχολούσε σχεδόν 377.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: