Η Σοφία Φουντουλάκη συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Gonta, Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Σορβόννης

Λίγα λόγια για το Βουλευτικό. Το κτίριο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων που στεγάστηκε στο τζαμί του Αγά Πασά, του πλουσιότερου Αγά του Ναυπλίου. Από τα λίγα κτίρια Τουρκικής Αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1730.
Στην περίοδο της Κατοχής (1940) χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα και μετα απο επισκευές αποτελεί Συνεδριακό Κέντρο.

16 έως 25 Απριλίου 2022

Τι συναισθήματα εκχέουν για την παρουσίαση των δημιουργιών σας για την τριλογία της Ορέστειας μέσα στον υπέροχο, Ιστορικό  αυτό χώρο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων; Το Βουλευτικό είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια τουρκικής αρχιτεκτονικής που κτίσθηκε το 1730 κατά τη Β’ Τουρκική κυριαρχία και στέγασε μετά την Ελληνική Επανάσταση την πρώτη βουλή των Ελλήνων (το Βουλευτικό). Στο κτίριο αυτό πραγματοποιήθηκε η δίκη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο. Σήμερα χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος και χώρος σπουδαίων πολιτιστικών δρώμενων. Είναι συνεπώς μεγάλη τιμή, συγκίνηση και χαρά να αξιώνεσαι να συμμετάσχεις με το εικαστικό σου έργο σε ένα τόσο αξιόλογο δρώμενο στο Βουλευτικό με τέτοια ιστορία. Ευχαριστώ  θερμά τη διοργάνωση για την τιμή της πρόσκλησης!

Με ποιο τραγικό πρόσωπο της τριλογίας της Ορέστειας θα ταυτίζατε τον εαυτό σας; Η “Ορέστεια” είναι τριλογία από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες του Αισχύλου που παρουσίασε το 458 πχ. Τα γεγονότα στο βασίλειο του Άργους μετά την επιστροφή του Αγαμέμνονα σε αυτό, ήταν η θανάτωση του Αγαμέμνονα από την σύζυγό του Κλυταιμνήστρα με τη βοήθεια του εραστή της Αιγίσθου και η θανάτωση αυτών από τον Ορέστη (γιό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας) με τη βοήθεια της αδελφής του Ηλέκτρας. Ακολουθεί η αθώωση του Ορέστη μετά τη δίκη και οι ερινύες που κατοικούν πλέον ημερωμένες στην πόλη...

Εδώ αντιπαραβάλλονται ιδιωτική ανταπόδοση και δημόσιο δίκαιο. Ένα  σπουδαίο δρώμενο  που έλαβε χώρα από 16 έως 25 Απριλίου  στο Βουλευτικό Ναυπλίου, στη πρώτη Βουλή των Ελλήνων,το οποίο πραγματεύεται “την αξία του δικαίου”.

Εν σχέσει με ποιο πρόσωπο της τριλογίας θα μπορούσα να ταυτιστώ; Φυσικά δεν θα μπορούσα να ταυτιστώ με κανένα από τα τραγικά πρόσωπα της τριλογίας της Ορέστειας. Με ενδιαφέρει η απόδοση του δικαίου και ο τρόπος  ευόδωσης του, δηλ. μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες ενός κράτους.

Σύντομες βιογραφικές πληροφορίες. 

Η Σοφία Φουντουλάκη γεννήθηκε στα Xανιά της Κρήτης – ζει  και εργάζεται στην Αθήνα.

Είναι εικαστικός/ζωγράφος,aρθρογράφος και Διευθύντρια εικαστικών στηνUNESCO Piraeus & Islands. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α)  Οικονομικά/Ασφαλιστικά-Διοίκηση κ Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών. Έχει τελειώσει ARΤ στο GREEK AMERICAN COLLEGE ATHENS  και ART & DESIGN στο COLLEGE VACALO. Έχει παρακολουθήσει Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό και Θεωρητικό της τέχνης κ. Παντελή Τσάβαλ.

Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Εταιρεία, Ελλήνων Λογοτεχνών στους Ιστορικούς χώρους Γιαλί Τζαμισί και Πύλη Sabbionara στα Χανιά της Κρήτης και έχει συμμετάσχει σε αριθμό εκθέσεων με επιλεγμένους ομίλους στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στη πρεσβεία της Βουλγαρίας, στη gallery Time of Art, στη gallery Artevisione στη gallery Medina στη Ρώμη, στη gallery Myro, κ.ά.

Έχει βραβευτεί για το εικαστικό της έργο από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ.ά.

Έχει συμμετάσχει σε αριθμό βιβλιοεκδόσεων κ.λπ, όπως στην Εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά, στη Λογοτεχνική δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.

Έργα της φιλοξενούνται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, Οργανισμούς και Ιδιωτικές συλλογές.

Είναι Πρέσβειρα του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα, δικαιώματα.


Σύντομο βιογραφικό. Ονομάζομαι Μαρίνα Γκόντα, κατάγομαι από την Ελλάδα, κατέχω Μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Κατέχω επίσης πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξα Γαλλικά και Ιστορία της Τέχνης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχω συνεργαστεί με αντιπροσωπεία του γαλλικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα: «Jachhere». Είμαι μέλος της UNESCO, του ICOMOS και επιστημονικός συνεργάτης του «Transformation», που στοχεύει στην προώθηση ευγενών συναισθημάτων που προκύπτουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερώσει o ΟΗΕ, την 23η Οκτωβρίου ως Ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχω επίσης συνεργαστεί με έναν αριθμό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω επιμεληθεί πολύ σημαντικές εκθέσεις όπως Osten Biennial σχεδίου Scopje και Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, καθώς και ηλεκτρονική έκθεση (λόγω Covid-19) στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε όλα τα παραπάνω οργάνωσα τη συμμετοχή έργων τέχνης που προάγουν τις Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

My name is Marina Gonta, coming from Greece, I hold a Master Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. I also hold a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. I taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. I speak fluent Greek, French and Italian. I have worked with a delegation from the French Parliament in the program: “Jachere”. I am a member of UNESCO, ICOMOS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish the U.N, October the 23rd as a Day of Respect to the fellow-being. I have also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and have edited very important exhibitions as Osten Biennial of drawing Scopje, and Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, also an e-exhibition (due Covid-19) in Japan during the Tokyo Olympic Games. In all the above I organized the participation of artworks that promote the Values of Greek Culture.