Η Dreamteam ένεκεν της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου, προωθεί στα media και στο κοινό (διαδικτυακά και με real time παρουσιάσεις) έργα Τέχνης που σκοπό έχουν να στηρίξουν έμπρακτα Φιλοζωικά Σωματεία και Εθελοντικές Ομάδες που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στα ζώα και συγκεκριμένα τους Strays’s Souls Χαλκίδας και τον Σύλλογο Προστασίας Ζώων Ελπίδα στο Μεσολόγγι.
Η δράση LOVE THE STRAYS V τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας καθώς και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος και στηρίζεται από πλειάδα εικαστικών καλλιτεχνών που προσφέρουν αγάπη μέσω της Τέχνης τους! Ας γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες καθώς και έργα τους.
Πιστεύετε πως η τέχνη μπορεί να σταθεί αρωγός σε κοινωνικά θέματα; Η τέχνη, μπορεί να διδάξει ήθος και αξίες. Η τέχνη, είναι ένα «όπλο» και στα κατάλληλα χέρια μπορεί να ορίσει ή και να ανατρέψει κοινωνικά δεδομένα. Αναλόγως λοιπόν πως θα αξιοποιηθεί και σε ποια χέρια θα δοθεί, μπορεί να κάνει αλληλέγγυα και υποστηρικτικά την κοινωνία μας ν’ ανθίσει!
Με αφορμή τη δράση “LOVE THE STRAYS DIGITAL” της DREAMTEAM στην οποία συμμετέχετε για την παροχή βοήθειας στα αδέσποτα ζώα μέσω των εφαρμοσμένων τεχνών, πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ως κοινωνία έναν καλύτερο κόσμο για τα ζώα αυτά; Θεωρώ πως στις μέρες μας, γίνονται προσπάθειες από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που προσεγγίζουν διαφορετικά το φαινόμενο «αδέσποτη ζωή», γι’ αυτό και βλέπουμε όλο και πιο συχνά, δράσεις ευαισθητοποίησης όπως τη συγκεκριμένη της dreamteam. Αρκετοί δήμοι έχουν προγράμματα στειρώσεων και οι φιλοζωικές οργανώνουν επισκέψεις σε καταφύγια, εκπαιδευτικοί, κτηνίατροι και απλός κόσμος που τα αγαπά φροντίζει για την περίθαλψή τους αλλά και για καλύτερες-όσο το δυνατόν- συνθήκες διαβίωσης. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα κι άλλη «δουλίτσα» στην Ελλάδα και αυτό θα έρθει μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη διάδοση του κοινωνικού μηνύματος πρώτα μέσα από την οικογένεια και έπειτα από τα σχολεία. Είμαστε η φωνή τους… και επιβάλλεται να μιλάμε ΔΥΝΑΤΑ για τα δικαιώματά τους.
Οι καλλιτέχνες ως πιο ευαισθητοποιημένοι θεωρητικά άνθρωποι, ποιες ηθικές “υποχρεώσεις” έχουν απέναντι στον κόσμο; Ο καλλιτέχνης «μιλάει» και εκφράζεται μέσα από την τέχνη του… Ηθική του «υποχρέωση» είναι να μπορεί να μεταλαμπαδεύσει το ήθος και να επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο σκεπτόμενος και πράττοντας ηθικά για να είναι παράδειγμα προς μίμηση και oχι προς αποφυγή.
Μεγάλοι καλλιτέχνες ανά τους αιώνες έχουν αφήσει παγκόσμια αποτυπώματα στην τέχνη με τα έργα τους, που απεικονίζουν ή συμπεριλαμβάνουν ζώα. Εσείς τι μήνυμα επιδιώκετε να αφήσετε μέσω της τέχνης σας; Ο γάλλος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson είπε: «Να φωτογραφίζεις σημαίνει να βάζεις στην ίδια ευθεία, το μυαλό, το μάτι και το χέρι». Ευθυγραμμίζοντας λοιπόν αυτά, στην τέχνη της φωτογραφίας την οποία και υπηρετώ με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη, ευελπιστώ να αφήσω πίσω μου εικόνες που στο θεατή θα προκαλούν την ίδια συγκίνηση που προκάλεσαν σ’ εμένα όταν πάτησα το κουμπί της μηχανής… χωρίς να χρειάζεται να πω πολλά… ούτε και να γράψω…
Μίνι Βιογραφικό: Είμαι η Σοφία Τζιράρκα και προέρχομαι από το χώρο του marketing. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Αφού πέρασα ένα μεγάλο διάστημα της επαγγελματικής μου ζωής από τη διαφήμιση και την επικοινωνία, με κέρδισε η αγάπη μου για τη φωτογραφία, και δεν το μετάνιωσα ούτε μια ώρα! Διατηρώ το δικό μου φωτογραφικό κατάστημα –studio την Παιανία. Ασχολούμαι με όλα τα είδη φωτογράφισης (γάμο, βάπτιση, μόδα εκδηλώσεις πορτραίτα κλπ) και αν με ρωτήσεις θα σου πω, πως είμαι ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος όχι μόνο επειδή κάνω αυτό που αγαπώ, αλλά βλέπω και πόσο με εκτιμούν οι άνθρωποι που μου χαμογελούν μπροστά από το φακό!