Είχε αφιερώσει 40 χρόνια από την καριέρα του στην Ελλάδα ενω ΕΣΩΣΕ και το αρχαίο οχυρωματικό τείχος της Σαλαμίνος μοναδικής κατασκευής σε ολον τον κόσμο!
Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά ή είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, μιλούν όχι μόνο για έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, αλλά πάνω από όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ήταν εκείνος που ανακάλυψε το μοναδικό οχυρωματικό τοίχος στον κόσμο που έχει σωθει στην αρχαία Σαλαμίνα χάρη στις πρωτοβουλίες του κ. Χρήστου Μαριδάκη ο οποίος φανερά συγκινημένος τον αποχαιρέτησε στα μέσα μαζικής δικτύωσης γράφοντας άγνωστες πτυχές της προσφοράς του στην Ιστορική Σαλαμίνα.
“Η πατρίδα μας έχασε έναν άνθρωπο που μέσα στην ψυχή του είχε καταγράψει την λέξη ΕΛΛΑΣ.
Για την Ιστορία πέρα των όσων έχει προσφέρει στην χώρα μας και ειδικά στην Κόρινθο είμαι υποχρεωμένος να σας γνωρίσω μια άγνωστη σελίδα που αφορά την Σαλαμίνα.
Το 1985 τον επισκέφθηκα ως πρόεδρος του Συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος και αρχαιοτήτων ΑΙΑΝΤΙΣ , αιτώντας την βοήθεια του και την συνδρομή του που αφορούσαν ανασκαφές, προστασία, αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και δημιουργία μουσείου.
Μου είχε πει ότι η χώρα του προς το παρών έχει κλειστά προγράμματα στην Ελλάδα αλλά επειδή η Σαλαμίνα είναι κάτι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο, θα επισκεπτόταν όπως και έκανε για να βρει τρόπους να πραγματοποιηθούν έρευνες/αρχαιολογικές ανασκαφές.
Πράγματι επισκέφθηκε το ιστορικό νησί μας και χρειάστηκε να τον φιλοξενήσω αρκετές ημέρες ώστε να μπορέσει να μελετήσει ολόκληρη την περιοχή.
Πρώτη του ανακάλυψη από τη πρώτη στιγμή ήταν το αρχαίο οχυρωματικό τείχος της αρχαίας Σαλαμίνος μοναδικής κατασκευής σε όλο τον κόσμο.
Με άμεσες ενέργειες του και με την συνεργασία της Β’ Εφορίας Αρχαιοτήτων ο ιστορικός /αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας αναγνωσιμότητας όπως ελέχθη, σώθηκε, προστατευθεί και περιφραχθεί.
Θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα, δυστυχώς όπως μου εκμυστηρεύτηκε αντιμετώπισε πολλά πρόβλημα με την κυβέρνηση.
Προσπάθησα να ενισχύσω την παρουσία του στο νησί αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ουδέ μια ανταπόκριση.
Σήμερα η Σαλαμίνα θα είχε ότι έχει σήμερα η Κόρινθος.
Έτσι ο Στέφανος Μίλλερ βρήκε έναν άλλο Δήμο που τον αγάπησε και ο Στέφανος έδωσε την ζωή του γιαυτόν.
Φίλε Στέφανε είναι μεγάλη τιμή που σε γνώρισα, σου εύχομαι καλό ταξίδι και να είσαι σίγουρος ότι η χώρα που αγάπησες δεν θα σε ξεχάσει ποτέ.
Αιωνία σου η μνήμη φίλε.”
Χρήστος Μαριδάκης
Ο Αμερικανός αρχαιολόγος είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε αναγνωριστεί ως “Πρόσωπο της Εβδομάδας” από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. O Στέφανος Μίλλερ είχε πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος.