Το Novarte project αποτελεί μια ομαδική έκθεση ανερχόμενων εικαστικών, προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος και λοιπών ιδρυμάτων.
Οι συμμετέχοντες έρχονται να παρουσιάσουν ένα δείγμα της προσωπικής τους δουλειάς στο κοινό και να προβληματίσουν με τον καλλιτεχνικό τους «λόγο». Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και να προβάλει μέσα από την φρέσκια ματιά τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που αφορούν το σύγχρονο άνθρωπο την εποχή που ζούμε.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου, 7:30 μμ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαριάνα Ρωσσιάδου
Νίκα Ευαγγελίνα
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, Θεσσαλίας. Σε ηλικία 16 ετών εισάγεται ως άτομο με καλλιτεχνική προδιάθεση στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης όπου και φοιτά μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση της γλυπτικής. Το 2017 εικονογραφεί το βιβλίο του Νίκου Μάντζιου «Θρύλοι και Παραμύθια από την Μεσαιωνική Ισπανία» το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ’18. Στην πορεία ασχολήθηκε με projects επαγγελματικής φύσης στο χώρο της διακόσμησης, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία φωτιστικών με γλυπτική διάθεση από μέταλλο για τοπική εταιρεία. Το καλοκαίρι το 2020 λαμβάνει μέρος σε ομαδική έκθεση του εργαστηρίου γλυπτικής της σχολής με τίτλο ‘’Αχαρτογράφητοι τόποι’’, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ολιγόμηνες σπουδές αργυροχρυσοχοΐας στην σχολή MOKUME, όπου στόχος ήταν να μελετηθεί η σχέση κοσμήματος-γλυπτικής και η μετέπειτα εφαρμογή αυτών των γνώσεων, θεωρητικών και πρακτικών, σε μεγαλύτερη κλίμακα. Λίγο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ξεκίνησε να ασχολείται με το ψηφιακό κομμάτι της τέχνης και του design, το οποίο μελετά πρακτικά και θεωρητικά μέσω σεμιναρίων εξ αποστάσεως.
Λίγα λόγια για τα έργα:
«Τον τελευταίο καιρό με απασχολεί πολύ η έννοια του κλειστού χώρου, καθώς, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, ο περισσότερος χρόνος περνά μέσα στο δωμάτιό μου. Παραδόξως, μέσα από αυτή την εμπειρία, συνειδητοποίησα πως το να σκέφτεσαι μερικές φορές «μέσα σε κουτιά» δεν είναι απαραίτητα κακό. Όταν είσαι αναγκασμένος να μένεις μέσα σε τέσσερεις τοίχους για καιρό, νιώθεις την ανάγκη να φτιάξεις μια πλαστή πραγματικότητα στην οποία θα έχεις περισσότερο έλεγχο. Ζητάς, επίσης, να βρεις κάτι ανθρώπινο σε μια τόσο ψυχρή και παράλογη φάση.
Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις, ξεκίνησα φτιάχνοντας ανθρωποειδή κτήρια, ενίοτε με άκρα (χέρια, πόδια), χαρακτηριστικά που μοιάζουν με μάτια και δέρμα και στις τελευταίες μου δοκιμές ευελπιστώ να εφαρμόσω και κάποια ηχητικά στοιχεία. Εδώ, παρουσιάζω κάποιες αρχικές προσπάθειες, αλλά είμαι σίγουρη πως αυτή η θεματική θα με απασχολεί τόσο καιρό όσο, ενδεχομένως, θα κρατήσει και η τωρινή κατάσταση…»
Myró Gallery: Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011.
Ξεκίνησε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myró Antiques House. Ο ίδιος χώρος επί πολλά χρόνια στέγασε μία από τις αντικερί της οικογένειας στο κέντρο της πόλης. Κατά τον πρώτον χρόνο της λειτουργίας της, τη Myró Gallery διαχειριζόταν συμβουλευτική επιτροπή καλλιτεχνών σε συνεργασία με τον ιδρυτή της. Μέλη της, μεταξύ άλλων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Μπερεδήμας, ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος, η ηθοποιός Αμίρα Φράνη, ο καθηγητής Πολυμέσων της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Πάλλας.
Στρατηγική: Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Καθείς μπορεί να υποβάλλει portfolio για συνεργασία, πρόταση για κάποιο project ή να συναντηθεί τόσο με τον διευθυντή όσο και με τον ιδρυτή της γκαλερί προκειμένου να συζητήσεις τις προτάσεις του. Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Την περίοδο 2011 – 2015 η Myró Gallery έχει δείξει την δουλειά πλέον των 200 καλλιτεχνών, σε περισσότερες από 100 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, projects, και διοργανώσεις, μέχρι την στιγμή που γράφηκε αυτό το κείμενο.
Προβολή & Marketing: Η Myró Gallery αξιοποιεί μία σειρά από σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με το φιλότεχνο και γενικότερο κοινό, τα οποία συχνά δεν εκμεταλεύονται οι χώροι τέχνης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο χώρος να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως απευθυνόμενος σε λίγους. Η γκαλερί τυπώνει αφίσες για κάθε έκθεση ή/και project της ξεχωριστά, διατητεί εξατομικευμένη επικοινωνία με μερικές χιλιάδες φίλους και πελάτες της μέσω email, SMS Marketing, προβάλλεται συστηματικά μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, συμμετέχει σε festival, οργανώνει δραστηριότητες εκτός των χώρων της, φιλοξενεί δράσεις, διοργανώνει ξεναγήσεις, έχει παρουσία στα Social Media, κ.α.
Χώροι: Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν τη Myró Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, σε ένα υπόγειο μεγαλύτερο από 200 τ.μ.