…Ο καλλιτέχνης ως υποκείμενο της δημιουργίας πως σχετίζεται με το φετίχ στο κοινωνικό; Αρχικά θα λέγαμε πως εφόσον η τέχνη αφορά και στο ασυνείδητο, κάθε καλλιτέχνης έρχεται έμμεσα ή άμεσα σε επαφή με αυτό και άρα με το τραύμα του και το πρωταρχικό του άγχος. Και εφόσον το έργο σχετίζεται με το κοινωνικό και απευθύνεται στον Άλλο άρα αλληλεπιδρά τόσο με το κοινωνικό φαντασιακό όσο και με το φετίχ…
Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου Διδάσκων στη σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, ψυχαναλυτής, visual-performance artist https://www.facebook.com/almakalma.rlpa
Πώς προσεγγίζετε καλλιτεχνικά το θέμα της έκθεσης; Το φετίχ είναι αντικείμενο λατρείας και συνδέεται με τα πιστεύω του ατόμου. Το θέμα είναι ανοιχτό από όλες τις πλευρές, δεν ταυτίζεται με κάτι συγκεκριμένο. Η τοποθέτησή μου με το συγκεκριμένο γλυπτό (ΑΤΙΤΛΟ,2022) θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η σεξιστική στάση κυρίως του ανδρικού πληθυσμού. Είναι ζωώδεις και μερικές φορές δικαιολογεί την αποτύπωση του γλυπτού με κεφάλι του τράγου. Συνδέεται με την ανισότητά ανάμεσα στα δύο φύλα και την συμπεριφορά των ανδρών που αυτό επηρεάζεται από τα σημερινά πρότυπα που θέλουν την γυναίκα σαν ‘’κρέας’’ και προμοτάρουν κάτι σεξιστικό και προκλητικό. Ακόμα θέλω να ταυτίσω τον άνθρωπο με το ζώο.
Ως νέα καλλιτέχνης πως βλέπετε τη νέα κοινωνική πραγματικότητα σε σχέση με την τέχνη; Η τέχνη πιστεύω πως εκφράζει την κοινωνική πραγματικότητα, γιατί είναι κάτι που συμβαίνει στο τώρα και επηρεάζεται από τα επίκαιρα γεγονότα. Η κοινωνική πραγματικότητα και η τέχνη είναι αλληλένδετα, επειδή εκφράζουμε αυτό που συμβαίνει μέσα μας αλλά και γύρω μας.
Πιστεύετε ότι οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και θεωρητικούς μπορούν να εξελίξουν τη δουλειά σας; Εννοείται ότι η συνεργασία μας με άλλους καλλιτέχνες και θεωρητικούς εξελίσσει τη δουλειά μας κάνουμε νέα βήματα. Βγαίνουμε από το εγώ μας, επηρεαζόμαστε εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και τις ιδέες μας από τις συζητήσεις.
Σύντομο bio: Η Μήτσικα Ακριβή γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στην Πάτρα έως την ηλικία των δεκαοκτώ. ΣΠΟΥΔΕΣ: Είναι τριτοετής φοιτήτρια στην σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο εργαστήριο της γλυπτικής του Άρη Κατσιλάκη. Έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις. Η τελευταία ήταν στην Αθήνα με τίτλο πορτρέτο στην Gallery ArteVisione.
akrivi_a (@akrivi_art) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram