Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο επιστρέφει με το αγαπημένο παραδοσιακό παραμύθι από τη Σμύρνη: “Η Βασιλοπούλα Ροδογάλη & Ο Χρουσαητός Άτυς”.
Ένα παραμύθι καταγεγραμμένο στο τρίτο βιβλίο “Λαογραφικά – Παραμύθια της Σμύρνης” από τη Στέλλα Επιφανίου – Πετράκη (εκδόσεις Ιωλκός, 1967) και διασκευασμένο από τη συγγραφική ομάδα της θεατρικής ομάδας Τικ Τακ Ντο, που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, την αξία της αποδοχής και τη σημασία της συντροφικότητας.
Στο παραμύθι “Η Βασιλοπούλα Ροδογάλη και ο Χρουσαητός Άτυς” το θηλυκό στοιχείο παίρνει πρωτοβουλίες και ορίζει την πορεία της ιστορίας -και κατ΄επέκταση της ζωής της. Η γενναιότητα εδώ είναι γένους θηλυκού, σε αντίθεση με άλλα παραδοσιακά ή κλασσικά παραμύθια, που οι πριγκίπισσες διατηρούν παθητικό ρόλο, περιμένοντας να τις σώσουν από τα δεινά τους.
Το μοναδικό ύφος και αισθητική που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Τικ Τακ Ντο, συναντά για πρώτη φορά τη λαϊκή παράδοση σε ένα μαγικό παραμύθι, κατάλληλα διασκευασμένο για το παιδικό με κοινό, σύμφωνα με τις αξίες που πρεσβεύει η θεατρική ομάδα.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η Ροδογάλη, μία όμορφη και χαρισματική βασιλοπούλα, ζει εξόριστη σε έναν απομακρυσμένο πύργο του βασιλείου λόγω της απληστίας που διέπει την αδελφή της. Εκεί τη συναντάει κάθε απόγευμα ένας χρουσαητός, που της αποκαλύπτει ότι είναι μαγεμένος πρίγκιπας και έτσι αρχίζει να γεννιέται η αγάπη τους.
Η αδελφή της Ροδογάλης όμως, τυφλή από την απληστία της, παγιδεύει τη Ροδογάλη, με αποτέλεσμα ο Χρουσαητός να πληγωθεί και να μη μπορούν να συναντηθούν ξανά.
Έτσι, η Ροδογάλη αποφασίζει να κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να βρει και να γιατρέψει τον Χρουσαητό.
Ξεκινάει, λοιπόν, ένα ταξίδι στο άγνωστο, γεμάτο περιπέτειες με μόνο εφόδιο τη δύναμη της αγάπης.
Η παράσταση μπορεί να παιχτεί σε αίθουσα του σχολείου.
Διασκευή Κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου – Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη Μουσική – Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα – Στρατής Στηλ
Χορογραφία: Ορφέας Χατζησπύρου
Σκηνογραφία: Παναγιώτης Αδάμ
Ενδυματολογία: Ζωή Αρβανίτη
Επιμέλεια κοστουμιών: Μαρία Γιαννακούλα
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.
Ηθοποιοί: Αθηνά Βελημβασάκη, Χρήστος Καπενής, Αργυρώ Ταμβάκου
Διάρκεια παράστασης: 70′
Επικοινωνία σχολεία & συλλόγους: 6937709958
Facebook Page: www.facebook.com/tiktaknto
Instagram: @tiktaknto
Βιογραφικό οµάδας
Η οµάδα Τικ Τακ Ντο δηµιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στην Αθήνα. Απαρτίζεται από καλλιτέχνες πολλών πεδίων: ηθοποιούς, συγγραφείς, designers, µουσικούς, καθώς και από θεατροπαιδαγωγούς και µουσικοπαιδαγωγούς, η σύµπραξη των οποίων στοχεύει πρωτίστως στη δηµιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων. Κύριο µέληµά της είναι η συνεργασία και η αλληλεπίδραση µε διαφορετικούς τοµείς της τέχνης, ώστε να διατηρείται ζωντανός ο διάλογος µεταξύ των καλλιτεχνών κάθε πεδίου. Επιπροσθέτως, προάγει τη σύνδεση του θεάτρου µε το λυρικό τραγούδι, υποστηρίζοντας τη σηµασία της µουσικής εκπαίδευσης των παιδιών. Στόχος της είναι η δηµιουργία παραστάσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, αφού πάγια θέση της οµάδας είναι ότι ο κάθε θεατής είναι άξιος ίσης αντιµετώπισης και σεβασµού, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Μία παράµετρος που λαµβ άνεται σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια της προετοιµασίας των παραστάσεών της. Ερευνούν τον ρόλο του θεάτρου στη σηµερινή κοινωνία. Μέσα από τις παραστάσεις της, προσκαλούν τον θεατή να αναθεωρήσει την ιδέα που έχει για το θέατρο απλά και µόνο ως ένα µέσο διασκέδασης, θέτοντας έτσι υπό αµφισβήτηση αυτό που εµείς, οι άνθρωποι, θεωρούµε ως δεδοµένο. Κύριο µέληµά της είναι η διαµόρφωση ενός µελλοντικού κοινού µέσα από την αφήγηση ιστοριών που συγκινούν, δίνουν τροφή για σκέψη, γίνονται αφορµή για γέλια, µα πάνω απ’ όλα δηµιουργούν ένα θέατρο το οποίο σέβεται το κοινό του από κάθε σκοπιά.
Κατά την περίοδο 2019 – 2020 είχε αναλάβει την παιδική σκηνή του Θεάτρου 14, σε καλλιτεχνική διεύθυνση των Γρηγόρη Χατζάκη και Χρήστου Καπενή.
Μέχρι σήµερα έχει παρουσιάσει τις πέντε θεατρικές παραγωγές:
● Τικ Τακ Ντο [2017]
● Ω! Christmas Three [2018]
● ΝτοΝτοΡεΜιθούλης [2019]
● Μη και µη (Ο Καθιστός Βασιλιάς) [Κύπρος – 2021]
● Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη [2022]
Φεστιβάλ που έχει συνεργαστεί:
– 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου Κρήτης [2018]
– Φεστιβάλ Δίπλα στη Θάλασσα [2018]
– Φεστιβάλ για τα Δικαιώµατα του Παιδιού, Δήµος Νέας Ιωνίας [2018]
– Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήµου Αιγιαλείας [2019]
– Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήµου Σύρου – Θέατρο Απόλλων [2019]
– Φεστιβάλ Ρεµατιάς [2019]
– 6ο Παιδικό Φεστιβάλ Βάρης – Βούλας – Βουλιαγµένης [2019]
– Φεστιβάλ Π-100, Τεχνόπολις Δήµου Αθηναίων [2019]
– Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα Αλλιώς, Διοργάνωση ΟΠΑΝΔΑ, Εθνικός Κήπος [2019]
– Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δήµου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας [2019]
– Φεστιβάλ Τήνου [2021]
Φορείς και Δήµοι που έχει συνεργαστεί
– Σύνδεσµος για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη Βορείων Προαστίων
– Δήµος Αργυρούπολης
– Δήµος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγµένης
– Δήµος Αντιπάρου
– Δήµος Αίγινας
– Δήµος Παλαιού Φαλήρου
– Δήµος Τήνου
– Δήµος Σύρου (θέατρο Απόλλων)
– Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρονιάνων Ευβοίας
– Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων Δηµοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κολυµβαρίου Χανίων
– Θέατρο Λιθογραφείον, Πάτρα
– Αθηναϊκό Ωδείο
– Μουσείο Μπενάκη
Τέλος, η θεατρική οµάδα “Τικ Τακ Ντο” συµπεριλήφθηκε στους παρόχους του ΟΑΕΔ, στο πρόγραµµα για τα θεάµατα, κατά την περίοδο 2019-2020.
Link µε οπτικοακουστικό υλικό: https://www.youtube.com/channel/UC_GR-KMm7wsUWO3SnOpfvJA/videos
Εκπαιδευτικό Υλικό
Όλες οι παραστάσεις της θεατρικής οµάδας “Τικ Τακ Ντο” συνοδεύονται από αναλυτικό και σύντοµο εκπαιδευτικό υλικό. Το αναλυτικό υλικό παραδίδεται στους εκπαιδευτικούς και περιλαµβάνει θεατροπαιδαγωγικές και µουσικοπαιδαγωγικές δραστηριότητες για περαιτέρω ενασχόληση των θεµατικών της παράστασης στην τάξη. Το σύντοµο υλικό δινεται σε όλους τους
θεατές (ανεξάρτητα από την προµήθεια του προγράµµατος) και περιλαµβάνει πληροφορίες για την παράσταση, καθώς και δραστηριότητες ειδικά διαµορφωµένες για παιχνίδι µετά την παρακολούθηση της παράστασης
Κοινωνική Προσφορά
Η ενεργή παρουσία της οµάδας µας στον χώρο του παιδικού θεάτρου, µας έχει επιτρέψει να συνοµιλήσουµε µε πλήθος δασκάλων, σχολείων και κηδεµόνων. Προσπαθούµε όλα αυτά τα χρόνια να προσφέρουµε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες µας όσο µπορούµε, επειδή πιστεύουµε ακράδαντα ότι το θέατρο είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση και κυρίως τα παιδιά, µιας και αυτά αποτελούν το µέλλον του τόπου µας. Με λύπη µας διαπιστώνουµε ότι µεγάλο ποσοστό των παιδιών της χώρας µας δεν έχει πρόσβαση στις θεατρικές µας παραστάσεις λόγω οικονοµικών ή κοινωνικών δυσχεριών. Μέσα από αυτή την πρόταση, µας δίνεται η ευκαιρία να οραµατιστούµε την πραγµατοποίηση παραστάσεων χωρίς οικονοµικό αντίτιµο για παιδιά που το έχουν ανάγκη και που ίσως θα είναι η πρώτη τους φορά που θα επισκεφθούν το θέατρο.