Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
Bio: Η Alex Kadi γεννήθηκε το 1984. Πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών το 2004 και συνέχισε να συνεργάζεται με γκαλερί και μουσεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα δίδασκε Τέχνη σε ενήλικες και παιδιά για 15 χρόνια, μέχρι που επικεντρώθηκε στη δική της δουλειά στο στούντιο. Έκτοτε, έχει εικονογραφήσει 15 παιδικά βιβλία και το έργο της ανήκει σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ακαδημαϊκά καταρτισμένη, οι πίνακές της πραγματεύονται τους ανθρώπους και τα πολλαπλά τους περιβάλλοντα, φυσικά, κοινωνικά, συναισθηματικά ή άλλα. Βασισμένη στον ρεαλισμό, εστιάζει στο χρώματα και όχι στη μορφή και δημιουργεί ένα καλειδοσκόπιο εικόνων μέσα σε εικόνες, σε μια προσπάθεια να εκφράσει την πολύπλευρη φύση της ύπαρξης. Πιστεύει στη σημασία της δημόσιας Τέχνης και στη θεραπευτική της αξία.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η έκθεση αυτή μου δίνει την δυνατότητα να παρουσιαστώ σ’ ένα μεγάλο και υψηλά πολιτισμένο καινούργιο κοινό, σ‘ έναν υπέροχο χώρο Τέχνης. Νέες συνεργασίες οδηγούν στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού περιβάλλοντος γεμάτου έμπνευση.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Ο καλλιτέχνης είναι δέκτης του συλλογικού υποσυνείδητου. Σαν ποιητής, στοχεύω να μεταδώσω την ομορφιά και το όνειρο της ανθρώπινης φύσης. Η εμπειρία μου στην ύπαρξη, μέσα από ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και ποιημάτων. Ο κόσμος είναι όμορφος.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Η αποδοχή της Τέχνης σε κάθε τομέα της ζωής έχει αλλάξει το όραμα των εικαστικών δημιουργών και του σύγχρονου κοινού. Ζούμε σε μια νέα Αναγέννηση των Τεχνών και Επιστημών, μετά από μια χρόνια επανάληψη του παλιού ιδανικού. Αποτυχίες ανέκαθεν συμβαδίζουν μ’εποχές έντονων εξελίξεων, αλλά σίγουρα ζούμε μια εποχή που από πολλές πλευρές, ίσως ειδικά την καλλιτεχνική, θα αφήσει στίγμα.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Οι σύγχρονοι καιροί είναι αντιμέτωποι με το τέλος πολλών εποχών, που αυτόματα δημιούργησε ένα κύμα νοσταλγίας στις Τέχνες. Εμπνευσμένη από την τεχνολογία και τις επιστημονικές ανακαλύψεις, η καινούργια κοσμοθεωρία φέρνει την ανάγκη νέας έκφρασης ως καθρέφτη της παγκόσμιας κοινωνίας. Είμαστε σε αναζήτηση νέων ιδανικών.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ο πρωτοπόρος ζωγράφος W. Kandinsky περιγράφει τη δημιουργία σαν εσωτερική αναγκαιότητα για έναν καλλιτέχνη. Για το κοινό είναι μια εμπειρία πολύ ανώτερη μιας φωτογραφίας ή ενός βίντεο. Η επίσκεψη είναι μια άσκηση αυτογνωσίας, όταν μια νέα διάσταση ανοίγεται στον επισκέπτη και αισθάνεται ποιο έργο και γιατί τον τραβάει, και τι πέρνει μαζί του όταν η εμπειρία τελειώνει.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]