Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
ΒΙΟ: Η Olivia Afionis γεννήθηκε στον Ν Ηλείας. Σε νεαρή ηλικία μετοίκησε στον Καναδά όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής. Στην Ελλάδα σπούδασε στην σχολή Βακαλό. ΄Έργα της έχουν εκτεθεί σε όλη την Ευρώπη, κ στο Λος Άντζελες. Έχει 8 ατομικές εκθέσεις, και εκατοντάδες συμμετοχές σε συλλογικές εκθέσεις.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το μπλε του Ουρανού και της θάλασσας συμβολίζει τη γαλήνη την ειρήνη και το ταξίδι στο άπειρο. Η ψυχή μας ελευθερώνεται όταν το βλέμμα μας χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Αυτά για μένα αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ήθελα λοιπόν πολύ να πάρω μέρος σε μια έκθεση όπου θα μπορούσα μέσα από τα έργα μου ν’ αναδείξω όμορφα συναισθήματα.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Να καταφέρω να κάνω μια μεγάλη διεθνή ατομική έκθεση με τις πιο σημαντικές δημιουργίες της καριέρας μου. Για μένα είναι προσωπικό στοίχημα η διεθνής αναγνώριση.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω πως δυνητικά θα μπορούσε. Τα διάφορα εικαστικά ρεύματα γενικά ακμάζουν, παρά την έλλειψη κρατικής πολιτιστικής πολιτικής. Ζούμε ωστόσο σε περιόδους μεγάλων αλλαγών που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους σύγχρονους δημιουργούς ώστε να κάνουν μια σύγχρονη εικαστική επανάσταση.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Γιατί είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Η τέχνη μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα της και να περάσει τα μηνύματα της και στις επόμενες γενιές. Ζούμε σε δύσκολες περιόδους και η τέχνη έχει αποδειχθεί πως είναι από τα πράγματα που μας σώζουν γιατί διεισδύει βαθιά και μιλά στη ψυχή μας.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Πιστεύω μπορεί να φτάσει πολύ βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια επικοινωνία μοναδική και δημιουργική. Η τέχνη είναι κατάθεση ψυχής. Σίγουρα για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης και συναισθημάτων. Μέσα από τα έργα μου ταξιδεύω και ελπίζω να καταφέρω να κάνω και τον επισκέπτη να τα θαυμάσει.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]