Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ
Γεννήθηκε το 1948 στην Καλλιθέα –Αττικής. Τελειόφοιτος της Α.Β.C. Ecole de Paris. Εχει στο ενεργητικό της επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Βουλγαρία Πλέβεν, Μπολόνια-Ιταλίας, Παρίσι, Βιέννη, κ.λ.π). Βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για το έργο της «ο Μυστικός Δείπνος», τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά της στα κοινά και στην τέχνη, δύο φορές από τον Όμιλο UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε, δύο φορές από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό FORUM και έλαβε ιδιαίτερη τιμή ως «Πολίτης του κόσμου». Από τον «ΦΟΙΝΙΚΑ» το 2019 έλαβε 1ο Πανελλήνιο βραβείο για το έργο της “Το Άγιο μαντήλι”. Έχει εικονογραφήσει τέσσερα παιδικά βιβλία .Διακρίθηκε ως μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. για την εργατικότητα, δοτικότητα και το ήθος της και τα στοιχεία αυτά την οδήγησαν στην θέση της Προέδρου την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Επίσης στους Δήμους Σπάρτης και Καλλιθέας, στο Μαλεβίζι Κρήτης στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, καθώς και στην Αεροπορική Διοίκηση Ελευσίνας.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η διάθεσή μου αφενός να συμμετέχω στα κοινά μέσω της τέχνης και αφετέρου να προάγω σαν κύτταρο και εγώ της κοινωνίας το πολιτιστικό σκέλος της πατρίδας μου πέραν των δικών μου συνόρων.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Δεν αποβλέπω ποτέ σε κάτι όταν δημιουργώ. Δεν με ενδιαφέρει ούτε η δόξα ούτε οι τίτλοι. Με νοιάζει η δημιουργία μου να συγκινεί, να αρέσει σε κάποιον που θα δει ένα έργο μου, να μπορεί να τον ταξιδέψει και να δίνει έναυσμα στη χαρά.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω πως πάντα κάθε περίοδος στην πορεία του κόσμου άφηνε το δικό της αποτύπωμα το στίγμα της. Γι’ αυτό και κάθε εποχή καταγράφεται ιστορικά στα βιβλία των τεχνών. Φυσικά λοιπόν και η σύγχρονη εποχή μας, θα χαρακτηριστεί. Το θέμα είναι που βρίσκεται η αληθινή ομορφιά της τέχνης. Βλέπετε παράλληλα μέσω της τέχνης αναδεικνύονται και τα συναισθήματα της σύγχρονης κοινωνίας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διέπονται από ασχήμια και βία.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη μέσα στις δύσκολες εποχές θεωρώ ότι είναι η διέξοδος από τα προβλήματα που σωρεύονται στην ψυχή μας και αλλάζουν την νοοτροπία, την σκέψη, την συμπεριφορά μας. Δημιουργώντας ελπίζεις, δημιουργώντας, καλλιεργείς τον ψυχισμό σου, βελτιώνεσαι σαν οντότητα, χαλαρώνεις ζεις, λούζεσαι στο φως του Θεού
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Πιστεύω ότι σε κάθε μορφή τέχνης, είτε εικαστική είτε λογοτεχνία, είναι έμφυτο χάρισμα του ανθρώπου που του χάρισε ο Θεός. Μέσα από την τέχνη αναδύει ο καθένας την ψυχή του τα συναισθήματα του και αποτυπώνοντας τα είτε σε καμβά είτε σε χαρτί έχει την ελπίδα ότι μπορεί ευαισθητοποιήσει την κοινωνία έστω και ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες νιώθουμε ένας κόκκος άμμου στο σύμπαν που μπορεί όμως να ζεστάνει καρδιές ανθρώπων και να φωτίσει το πνεύμα.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]