Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
ΔΕΛΙΔΑ ΕΦΗ: Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και τελείωσε τις ακαδημαικές της σπουδές. Από την παιδική της ηλικία έδειξε την αγάπη της προς τις καλές τέχνες, κυρίως στη ζωγραφική και στη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τα οποία εικονογραφούσε η ίδια. Σπούδασε ψυχολογία και Αγγλική φιλολογία την οποία και δίδαξε για πολλά χρόνια. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, για φιλανθρωπικούς κυρίως σκοπούς καθώς και στην Ελλάδα με διακρίσεις. Έκανε αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Αθηναϊκά πολιτιστικά κέντρα (Πωλυγώνου, Ν Ερυθραίας, στον Φιλολογικό σύλλογο Παρνασού κ.α.). Έργα της βρίσκονται σε πνευματικά πολιτιστικά κέντρα καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Δεν θα αποκαλούσα έναυσμα αυτό που με οδήγησε να λάβω μέρος στην έκθεση ” Mit dem Blau des Himmels und Meeres” Ήταν μια πρόκληση για μένα.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Επειδή ποτέ δεν κάνω μελλοντικά σχέδια γενικά στην ζωή μου, δεν θα κάνω ούτε και για μελλοντικές στοχεύσεις τυχόν δημιουργιών μου. Ο χρόνος θα δείξει.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Σύγχρονα ρεύματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι εκάστοτε δημιουργοί πάντα πειραματίζονται άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι. Πιστεύω πως όλα αφήνουν το στίγμα τους.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η κάθε μορφή τέχνης ανέκαθεν ανυψώνει τον άνθρωπο, ειδικά σε δύσκολες εποχές. Είναι μια διέξοδος για τον καλλιτέχνη σε όλες τις αντιξοότητες με αποτέλεσμα να έχουμε υπέροχες δημιουργίες κατά καιρούς.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Για την ανάγκη έκφρασης του καλλιτέχνη μπορώ να μιλήσω γιατί, αν κρίνω από τα δικά μου συναισθήματα της στιγμής της δημιουργίας, είναι συναρπαστικά. Ταξιδεύω μαζί με το έργο σε κόσμους μαγικούς. Από την άλλη, ο επισκέπτης της έκθεσης δεν μου δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να θαυμάσει ή έστω να κρίνει ,αυτό που ο καλλιτέχνης έχει καταθέσει την ψυχή του για να το δημιουργήσει. Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να έχει έστω μια στοιχειώδη γνώση, ή αγάπη προς το αντικείμενο και τότε θα υπάρξει πολιτιστική επικοινωνία που είναι το ζητούμενο.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]