Γράφει ο ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠETMEZAΣ
Η διάσταση της ευρηματικής έμπνευσης της καλλιτέχνιδας Sylwia Janowska προϊδεάζει εμπεριστατωμένα και σοφιστικά το κοινό χάρη στην εννοιολογική εισαγωγή της σε ένα οδοιπορικό ενδοσκόπησης με θεαματικό και άμεσο ανθρωποκεντρικό ρυθμό. Επηρεασμένη η δημιουργός από όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον και φυσικά στον κοινωνικό περίγυρο της ύπαρξης της προβάλλει ιχνοστοιχεία που αφορούν τις δοκιμασίες και τις στιγμές της ανθρωπότητας.
Με ευώδη εμμονή στην συναισθηματική αποκωδικοποίηση η απόλυτη τεχνική της παραπέμπει σ’ ένα ταξίδι διαρκούς ,καίριου προβληματισμού, περιπλάνησης, περιήγησης και αρμολόγησης. Στις απεικονίσεις και στις αποδόσεις της υπερτερεί με μεγεθυντική κλίμακα το πρόσωπο της αλλαγής, η διαφοροποίηση ο χρόνος και βέβαια σε υπέρτατο βαθμό οι συνειρμοί της φόρτισης από τον αιφνιδιασμό και τις ανατροπές. Το πέρασμα στο άγνωστο και στα νέα αισθήματα για την αντιμετώπιση της ζωτικής, επίκαιρης, υλικής πραγματικότητας επιφυλάσσει το δεδομένο του εγχειρήματος που σωματοποιεί το ζητούμενο με γενετική σχέση απέναντι στο ορατό και στο προφανές. Οι συλλήψεις της πορεύονται μελετημένα μέσα από την κυριαρχία της αισθαντικής ματιάς. Συγκροτημένα ενέχουν το πρόσημο που καθρεπτίζει διεγέρσεις και εύλογα αφομοιώνουν καταστάσεις με θεματικές γέφυρες και με παρεκκλίσεις της υφής προς την τέμνουσα υπερουσιότητα. Τονίζουν ην έκσταση της απολυτότητας που χαρακτηρίζει την ουσία των βέβαιων στόχων. Ορθώνοντας μια ανανέωση και μια οικουμενικότητα στην χροιά της συνειδητοποίησης που η δεξιότητα της αγγίζει την κορύφωση. Εκθέτουν απερίσπαστα ένα κύκλο μάχης και διαμάχης που επιδρά στην διευρυμένη επεξεργασία με απτό και αρχετυπικό μεγαλείο. Διαισθητικά φιλτράρουν τα αποτελέσματα, τις αναλογίες και τις στάσεις στα συζευκτικά δρώμενα με χνάρια από δρομολογημένες αφαιρετικές αναδύσεις.
Η κυοφορούμενη μορφή της διαδικασίας αυτής επιτελείτε σε ένα επιβεβλημένο σύνολο ολότητας με πλήρη συλλογικότητα. Η συνοδοιπορίας των μεταλλαγών τους διαθέτει προσπίπτουσες και ευθύβολες εκφάνσεις. Παραδίδεται από την προέκταση σε μια διευθέτηση που ενστερνίζεται την μετάδοση της διαπραγμάτευσης και της καθολικότητας. Με ανακαίνιση ψυχής και εξομολόγηση η περιτρέχουσα αφιερωματική πορεία της Sylwia Janowska εντείνει προς την επιλογή της αφήγησης που προσδοκά μια ανάταση με ευτηξία περιγραφικότητας. Η έντεχνα προσεγμένη αντιμετώπιση της εμπεριέχει διαχρονικές λύσεις που μέσω των επικείμενων εναλλαγών και επαρκών μηνυμάτων διακατέχονται από την λυτρωτική και την οραματική προσήλωση στα ιδεογράμματα της ιδεογραφίας .
Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1969 στην Πολωνία. Από το 1990 ζει στην Ελλάδα. Μέχρι το 1993 εργάστηκε στην Αθήνα ως ζωγράφος και σχεδιάστρια. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και ιστορίας της τέχνης στην Σχολή Εικαστικών Τεχνών Βοργία και στο Ατελιέ του Βαγγέλη Παππά στην Αθήνα. Από το 2008 μέχρι σήμερα εργάζεται ως εικαστικός στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη. Παράλληλα αναλαμβάνει την σχεδίαση και την εκτέλεση σκηνικών για θεατρικές παραστάσεις. Το 2010 έγινε μέλος καλλιτεχνικής επιτροπής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας. Το 2011 εικονογράφησε το παιδικό βιβλίο «Θέλω να θυμάμαι», εκδ. MYSTIS υπό την αιγίδα της UNESCO. Το 2015 έγινε μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Π.Σ.Ε. Τεχνόκυκλος στο Ηράκλειο Κρήτης και το 2018 μέλος του ΣΚΕΤΒΕ της Θεσσαλονίκης. Το 2018 έγινε ενεργό μέλος του Ιδρύματος Πολωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το 2020 τα πρώτα έργα της μπήκαν μόνιμα στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πολωνίας. Έργα της κοσμούν επίσης πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2023 επιλέχτηκε μέλος επιτροπής στο Παγκόσμιο Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής »Οικογένεια μου, το σπίτι μου, η πατρίδα μου».
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σε κάποιες από αυτές έχει διακριθεί και βραβευτεί. Δημιούργησε πολλές τοιχογραφίες στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2022, 1ος Πανελλήνιος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός «Κέφαλος», Αθήνα, Τιμητική Διάκριση
2021, 2η Διαδικτυακή έκθεση «ART WAY»
2020, «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ» του ΣΚΕΤΒΕ, Θεσσαλονίκη
«ΓΥΝΑΙΚΑ» με Π.Σ.Ε. Τεχνόκυκλος, GALLERY ART IN, Ηράκλειο Κρήτης
2019,«Μινωικός Πολιτισμός» με Π.Σ.Ε. Τεχνόκυκλος, Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου, Αθήνα
Ετήσια Έκθεση Εικαστικών τεχνών του ΣΚΕΤΒΕ, Θεσσαλονίκη, Γαλλικό Ινστιτούτο
«Παράλληλοι Δρόμοι», Θεσσαλονίκη, Α’ Βραβείο
Β’ Έκθεση Ιδρύματος της Πολωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μουσείο Ανεξαρτησίας, Βαρσοβία, Πολωνία
Γ’ Έκθεση Ιδρύματος της Πολωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κέντρο KONESER, Βαρσοβία, Πολωνία
«International Fine Art Colony 2019», Strumica, N. Macedonia
«International Fine Art Colony 2019», Kumanovo, N. Macedonia
2018, A’ Έκθεση Ιδρύματος της Πολωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Κάστρο Golub, Πολωνία
«Πολιτισμός και Παράδοση της Κρήτης», Τζαμί Ιεράπετρας
«Παράλληλοι Δρόμοι», Θεσσαλονίκη, Β’ Βραβείο
«Mosaic of Arts», RINGSTRASSE GALLERY, Βιέννη, Αυστρία, υπό την αιγίδα της UNESCO
2017, «Πολωνοί Ζωγράφοι στην Ελλάδα» με διοργανωτή την Πολωνική Πρεσβεία, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Αθήνα
2016, «Energy Athens 2016», Πλάκα, Αθήνα
«Cheapart 2016», Παλαιά Λευκωσία, Κύπρος
«Fly Gallery Summer 2016», Vernissage. Ρώμη
2015, Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, Αθήνα
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2023. «Τα πουλιά γυρίζουν στο Νότο» Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Αγ. Ιωάννης
2022, «LEAVES of SILENCE”, Στέκι Νεολαίας, Ιεράπετρα
2016, «Ομορφιές Πολωνίας-Ελλάδας», Τζαμί, Ιεράπετρα
2013, «Αφηρημένα», Μεγάλη Βιβλιοθήκη Σ. Βόλα, Πολωνία
2012, «Faces», Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Ιεράπετρα