Η καλλιτεχνική ομάδα ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ της εικαστικού Χρύσας Μπαρζόκα με αφορμή την γιορτή της Γυναίκας παρουσίασε στο Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαουνη στις “Αίθουσες Καλλιτεχνών” κάτω από το ιερό βράχο της Ακρόπολης την εικαστική έκθεση “37°” τίτλος εμπνευσμένος από τις συντεταγμένες της Ακρόπολης με θεματική “Γυναίκες που ενέπνευσαν”, ενώ μαζί τους, μεσα από εικαστικά έργα, εκφράστηκε η βαθύτερη επιθυμία να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα τα γλυπτά της Ακρόπολης. Σε αυτό το επετειακό καλλιτεχνικό ταξίδι μας ξεναγήσε ο κορυφαίος κριτικός τέχνης και καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης.
Τι αφορούσε το δικό σας έργο σε αυτή την έκθεση; Το έργο μου αφορά την Μαρία Κάλλας, μια γυναίκα που έχει αφήσει έντονα την σφραγίδα της και την τιμούμε επετειακά φέτος γιατί έχουν περάσει 100 χρόνια από την γέννησή της! Άκουσα πολλές «διηγήσεις» του έργου μου την ημέρα των εγκαινίων, το στοιχείο της έλλειψης του κενού που ήθελα να δώσω, απο κωδικοποιήθηκε από αρκετούς. Επίσης ήταν πολύ ευχάριστη και η επαφή που είχα με έναν μικρό επισκέπτη. Από τα παιδιά πάντα παίρνεις πολλά!
Την έκθεση επισκέφθηκαν πολλοί φιλότεχνοι & λάτρεις του μουσείου όπως και τουρίστες αλλά και εκλεκτοί καλεσμένοι, συλλέκτες… Ποια η αλληλεπίδραση μέσω της δικής σας δημιουργίας και ποιος θεωρείτε ότι ειναι ο δικός σας “μυστικός” κώδικας επικοινωνίας με τον θεατή; Είναι ιδιαίτερη η συνομιλία, καταρχήν του εκάστοτε έργου μου με τον θεατή του και κατά δεύτερον η προσωπική μου επαφή μαζί τους. Νιώθω τυχερή που μπορώ να συνομιλώ στις ψυχές των ανθρώπων μέσω της εικαστικής μου γλώσσας. Η αλληλεπίδραση έργου και επισκέπτη έχει πολλές πτυχές, ξάφνιασμα, εμβάθυνση σκέψεις χαμόγελο και πολλές φορές ταύτιση. Η μαγεία αυτή, του να προσεγγίσεις τον άλλο μέσω της τέχνης με συναρπάζει.
37° ο τίτλος της έκθεσης εμπνευσμένος από τις συντεταγμένες της Ακρόπολης όπου μέσα από τα έργα σας, μαζί με γυναίκες που ενέπνευσαν, ζητάτε να επιστρέψουν τα γλυπτά της Ακρόπολης στην μητέρα πατρίδα εκεί όπου φιλοτεχνήθηκαν. Τι θα λέγατε στους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου; Ένα μεγάλο «ευχαριστώ για την φιλοξενία» και θα υποδείκνυα μουσεία της Ελλάδας μας που μπορούν να στηρίξουν τον ερχομό τους και την φιλοξενία τους πια στα πάτρια εδάφη.
Η περίοδος που επιλέχθηκε ώστε να παρουσιαστεί αυτή η δυναμική παρουσίαση ήταν στη γιορτή της γυναίκας. Θεωρείτε ότι ηταν τυχαίο; Τίποτα τυχαίο! Γυναίκες που ενέπνευσαν το θέμα άρα καλύτερη ημερομηνία για την παρουσίαση τους, από την «ημέρα της γυναίκας» δεν υπήρχε.
Ποια γυναικεια προσωπικότητα θαυμάζετε και ποια ίσως, σας έχει επηρεάσει στην προσωπική σας ζωή; θαυμάζω απεριόριστα την Μελίνα Μερκούρη που εκτός από μοναδική ηθοποιός υπήρξε πολιτικός για πολλά χρόνια και ήταν αυτή που αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την πολιτιστική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπως εξήγησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «όλα ξεκίνησαν το 1985 στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες.» Ήταν μια γυναίκα επίμονη και με έναν δυναμισμό αξιοθαύμαστο!
Πριν το ξεκίνημα των εγκαινίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστη συμπαράσταση & σεβασμό στους συνανθρώπους μας, στο τραγικό συμβάν της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ. Πείτε μας αν θέλετε μια σκέψη που κάνατε ενώ “μιλούσε η σιωπή σας”. Η σιωπή μιλάει εντονότερα από κάθε ουρλιαχτό. Ενός λεπτού σιγή για κάθε τι που αποδυναμώνει την χώρα μας. Ενός λεπτού σιγή για κάθε «εγώ» που δεν επιτρέπεται. Ενός λεπτού σιγής και κατάσβεση κάθε οργής που δεν θα επιτρέψει την ενδυνάμωσή μας.
Ποια είναι η δική σας σύγχρονη ηρωίδα; Για εμένα η κάθε γυναίκα, μάνα ερωμένη, νοικοκυρά είναι αξία θαυμασμού και κανένας δεν επιτρέπεται να ποδοπατεί αξίες και ιδανικά που εξυψώνουν και καθιστούν δυνατή και υπέρλαμπρη κάθε γυναικεία παρουσία.
Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει ομορφότερος; Η τέχνη είναι αυτή που μπορεί να ομορφύνει τον κόσμο. Η τέχνη μας, μας εξευγενίζει, μας γαληνεύει, μας γεμίζει χρώματα την ψυχή.
Η Ειρήνη Μητούδη ασχολείται με την αρχιτεκτονική διακόσμηση εσωτερικών χώρων, μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή εμπορικών καταστημάτων, γραφείων, ξενοδοχείων, κατοικιών με έδρα την Θεσσαλονίκη, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για δημιουργία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ζωγραφική σε συνδυασμό με το κολάζ πρωταγωνιστεί στην ζωή της. Έχει συμμετάσχει με έργα της, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που την εξιτάρει είναι ότι ταξιδεύοντας νοητά στον κόσμο του μη υπαρκτού, συνθέτει εικόνες αλληγορικές, οι οποίες αφήνουν πολλές φορές και ηχηρά μηνύματα! Για εκείνη, είναι πολύ σπουδαίο, τα έργα της να έχουν αλληλεπίδραση με τον θεατή και απολαμβάνει να ακούει από εκείνους, το τί αφουγκράζονται από την θέασή τους. Διδάσκει στο τμήμα Αρχιτεκτονικής διακόσμησης εσωτερικών χώρων του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. Από το 1999 έως και σήμερα διευθύνει την επιχείρησή της με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής επαγγελματικών χώρων και κατοικιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Παπαναστασίου 119 Θεσσαλονίκη 6937195400 Instagram: eirini_mitoudi Facebook: Eirini Mitoudi [email protected]
Με έργα ζωγραφικά, γλυπτά, φωτοκολαζ, perfomans συμμετείχαν οι εικαστικοί:
ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΆΝΝΑ ΠΑΤΙΝΙΩΤΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΚΗΣ / ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
ΔΑΝΑΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΝΕΝΑΔΗ
ΒΙΟΛΕΤΑ ΓΑΖΕΑ
ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ
Έμπνευση – Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19.00
ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Ν. Καλλισπερη 12 Αθηνα 11742
Με την θερμή Επίμονη υποστήριξη της ΓΚΑΛΕΡΊ ΜΑΡΚΙΔΗ
Λώρη Μαργαρίτη 9
Θεσσαλονίκη
Περιοχή Λευκός Πύργος
Ν. Καλλισπερη 12 Αθηνα 11742