Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.
Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!
Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki
Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Η θεματική της έκθεσης αποτέλεσε ένα ισχυρό κίνητρο για να συμμετάσχω. Ο τίτλος «Να μην ζεις χωρίς τις μούσες» θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα κι ένα σύνθημα, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, οι τέχνες και η έμπνευση μπορούν να προσφέρουν μια διέξοδο και μια λύση στα σύγχρονα προβλήματα και να δώσει ένα βήμα στον καλλιτέχνη για τοποθέτηση στον δημόσιο διάλογο.
Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Θεωρώ ότι οι τέχνες είναι ένα πεδίο χωρίς περιορισμούς και ως εκ τούτου η αλληλεπίδραση των διαφορετικών της μορφών είναι απόλυτα φυσιολογική. Άλλωστε, η τέχνη, εξ ορισμού, είναι ένα πεδίο που εμπεριέχει ως προϋπόθεση την αλληλεπίδραση σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευση μου μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε ερέθισμα. Παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι η οπτική μου γωνία είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική. Τα εκάστοτε κοινωνικά ζητήματα είναι αυτά που σε καμία περίπτωση δεν με αφήνουν αδιάφορη και μου δημιουργούν την ανάγκη να τοποθετηθώ, να σχολιάσω, να αντιδράσω…
Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικοί τη φράση; Πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε εδώ απαραίτητα για να κατακτήσουμε κάτι εξ ολοκλήρου αλλά για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, και μάλιστα όταν μιλάμε για τέχνη, το καλύτερο δυνατό που μας εκφράζει. Σε τελική ανάλυση, δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία και προτιμώ να απολαύσω αυτήν τη διαδρομή χωρίς να νιώθω το άγχος ότι βρίσκομαι σε έναν αγώνα δρόμου.
Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον; Παρά το γεγονός ότι δεν μου αρέσει να προγραμματίζω με αυστηρότητα τα πάντα, άλλωστε αυτό αμέσως θα αναιρούσε την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό από τη δουλειά μου μιας και ο τρόπος να δημιουργώ είναι το να τοποθετούμε απέναντι σε κάτι το οποίο προκύπτει σε μία δεδομένη στιγμή (δράση αντίδραση), αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ και να εκφράζομαι.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Ειρήνη Ασπρίδου γεννήθηκε στις 03 Φεβ 1979 στις Λεπτοκαρυές Φλώρινας. Είναι τελειόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με ειδίκευση Χαρακτική και Γλυπτική στο εργαστήριο του καθηγητή κ. Έκτορα Παπαδάκη. Έκανε περαιτέρω σπουδές στην «Εισαγωγή στην Ψυχολογία» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην «Ειδική Αγωγή», στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επίσης, έχει σπουδάσει λογιστικά. Έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.