Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
Bio: Η Εύα Τερζή Κρητικού γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας. Ασχολείται με ζωγραφική, γλυπτική φωτογραφία και νέα μέσα. Εργάστηκε στην Α.Σ.Κ.Τ. για 20 χρόνια, στη Διοίκηση. Ως υπεύθυνη του τμήματος εκθέσεων διοργάνωσε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις. Από το 2002-2009 παρακαλούθησε το εργαστήριο γλυπτικής με καθηγητή τον Μάρκο Γεωργιλάκη όπου δημιούργησε το πρώτο γλυπτό από ζωντανό μοντέλο. Έλαβε μέρος σε 80 ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε 30 ατομικές εκθέσεις.
Βραβεία και έπαινοι, ενδεικτικά. :1991-1992. ΙΑ&ΙΒ. Πανελλήνιες εκθέσεις Ζωγραφικής. 1996 Aigle de Nice.Γαλλία. 2006 βραβείο γλυπτικής (ΑΔΕΔΥ).2007 Rodi Garganico. Ιταλία. 2016 Ν.Υόρκη. Το 2016 δημιούργησε το * Free art space *όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις δωρεάν. Επί 25ετία συνεργάστηκε με τον εικαστικό Ντέτλεβ Κρέιντλ. Από τις σπουδαιότερες εκθέσεις είναι η Βενετία μυστικές συναντήσεις ή secrets in Venice, με το γνωστό ομώνυμο βιβλίο που πωλείται στα βιβλιοπωλεία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές (Wilson Λονδίνο) Ολλανδία, Δανία Κίνα, πινακοθήκη Ναυπλίου Ρόδου Μήθυμνας.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα για τη συμμετοχή μου στην έκθεση αυτή είναι
Α. Η επικοινωνία με συναδέλφους καλλιτέχνες, η ανταλλαγή απόψεων ,η συνεργασία καθώς και η σοβαρότητα της διοργάνωσης από την εικαστικό και ιστορικό τέχνης κ. Κωνσταντίνα φαρμάκη. Επίσης στο παρελθόν έχω συνεργαστεί εξαιρετικά με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Αυστρία.
Β. Το θέμα, καθώς στην καλλιτεχνική μου πορεία έχω κατά καιρούς ασχοληθεί με παρεμφερή θέματα σε ενότητες που έχω δημιουργήσει, όπως τα θαλασσινά τοπία ,οι γοργόνες, ο βυθός και οι Μπλέ ωκεανοί που εκτίθενται στην παρούσα έκθεση.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Σε όλη την καλλιτεχνική μου πορεία το ενδιαφέρον μου και ο στόχος μου επικεντρώνεται στην ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα των έργων μου. Ετσι ο θεατής μπορεί να επικοινωνήσει με το έργο και να λάβει το μήνυμα που εκπέμπεται που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κυρίως η κλιματική και ανθρωπιστική κρίση. Μακροπρόθεσμα θα ήθελα ο χώρος που έχω δημιουργήσει και λειτουργεί από το 2016 το Free art space, να συνεχίσει να λειτουργεί να αναπτύσσεται και να προσφέρεται δωρεάν για εκθέσεις και πολιτιστικά γεγονότα.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω ότι η σύγχρονη τέχνη δεν έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό ,τα μηνύματα που Εκπέμπονται είναι πολλές φορές αντιφατικά και πολύπλευρα και χωρίς συγκεκριμένο τρόπο χειρισμού των μέσων έκφρασης .Μέσα λοιπόν στο χαώδες καλλιτεχνικό γίγνεσθαι μόνο ,η αληθινή τέχνη θα επιβιώσει στο χρόνο μακριά από κάθε είδους κυκλώματα που απομυζούν ομαδικά τα όνειρα και τις δημιουργίες των καλλιτεχνών. Τα έργα που θα επιζήσουν στο χρόνο θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο μήνυμα για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η κλιματική και η ανθρωπιστική κρίση .Αλλά η έκφραση κατά τη γνώμη μου στο εικαστικό έργο πρέπει να γίνεται με αισιόδοξη προοπτική. Αρκετή θλίψη υπάρχει γύρω μας .Εν τέλει η τέχνη έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει σε κάθε εποχή από τις πιο αντίξοες συνθήκες όπως και σε εποχές ευμάρειας.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη παρηγορεί, δίνει ελπίδα ,θεραπεύει ανυψώνει τον άνθρωπο. Σε δύσκολες εποχές, η τέχνη ανθούσε γιατί η τέχνη είναι το ασφαλές καταφύγιο, όχι μόνον για τους δημιουργούς αλλά και για το κοινό. Και όπως είπε και ο Πικάσο η τέχνη διώχνει από την ζωή μας τη σκόνη της καθημερινότητας.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ο ρόλος του καλλιτέχνη και του επισκέπτη της έκθεσης είναι αμφίδρομος και το ζητούμενο κάθε δημιουργού είναι να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη αρχικά και στη συνέχεια να επικοινωνήσει το μήνυμα που θέλει να περάσει. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ του μέσου θεατή και του καλλιτέχνη.
Για την κατανόηση ενός έργου χρειάζεται αρκετός χρόνος από το θεατή, να διαθέτει αισθητική αγωγή κουλτούρα καθώς και μια ικανότητα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του έργου. Η επικοινωνία τελικά του επισκέπτη και του καλλιτέχνη πολλές φορές δυσκολεύει γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως οικονομικά θέματα και το αξιακό.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]