Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
Rosa Golob-Fichtinger
Η Διευθύντρια Rosa Golob-Fichtinger * Γεννήθηκε το 1955 στο Zwettl είναι παιδαγωγός, καλλιτέχνης πρωτοπόρος και πολυβραβευμένη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αυστρία. Η Rosa Golob-Fichtinger αναγνώρισε το πάθος της για την ζωγραφική έκφραση στο ύφος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού νωρίς. Η περαιτέρω αναπτυγμένη εργασία της, κυρίως με λάδια, ακρυλικές και μικτές τεχνικές σε καμβά, πείθει με τη διακύμανση του ταλαντούμενου χρωματισμού σε διάφορες μορφές. Η καλλιτέχνης πέτυχε κάποια φήμη για τα έργα της σε μια ασπρόμαυρη, μονόχρωμη περίοδο της δουλειάς της, η οποία απονεμήθηκε αρκετές φορές στη δεκαετία του 1970. Ακολούθησαν εκθέσεις στη Βιέννη, στο St. Pölten και το Salzburg. Τα έργα της σε γερμανικές χώρες πέτυχαν μια σημαντική αναγνώριση. Εκεί, η Golob-Fichtinger συνδυάζει την καλλιτεχνική της δουλειά με τη φιλανθρωπική δέσμευση για τις δικές της φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες υπέρ των κοινωνικά μειονεκτούντων ανθρώπων, όπως τα κορίτσια και οι γυναίκες.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Τα έργα μου υποστηρίζουν την πραγματική ομορφιά και την απεραντοσύνη της φύσης και της ζωής, την οποία θέλω να καταλάβω ευαίσθητα μέσα από την τέχνη μου. Προσπαθώ να καταγράψω ένα κομμάτι της μαγείας του όντος, το οποίο για μένα είναι ένα άπειρο πλάτος που προσεγγίζουμε, το οποίο προσεγγίζουμε, αλλά που δεν μπορούμε ποτέ να εξερευνήσουμε πλήρως και πάντα παραμένουν ένα ανώτερο μυστικό.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Στις δημιουργίες μου, επικεντρωθώ σε μια προσέγγιση σκιάς στην πραγματικότητα. Δεν θέλω να επεξεργαστώ το προσκήνιο, αλλά το βαθύ. Αυτό απαιτεί όχι μόνο μια πρώτη, αλλά και μια δεύτερη ματιά στα έργα μου, τα οποία αναπτύσσουν μόνο τον παραλήπτη όταν μπορεί να εμπλακεί με το μη δημοσιονομικό.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Εάν οι καλλιτέχνες καταφέρνουν να μεταφέρουν μια παγκόσμια άποψη μέσω των έργων τους που πραγματοποιούνται από αληθινές, καλές και όμορφες, σύγχρονες συνεισφορές θα αφήσουν επίσης τα ίχνη τους. Το να είσαι καλλιτέχνης σημαίνει επίσης ότι ο ισχυρισμός είναι αποτελεσματικός ως διαφορά στην κοινωνία. Εδώ βλέπω καλές προσεγγίσεις που πρέπει να πλησιάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Είναι δυνατόν να σχεδιάσετε μια επιτυχημένη εικόνα του μέλλοντος μέσω της τέχνης. Μπορεί να είναι ένα φαγητό για σκέψη που παρέχει επίσης μια ηθική διδασκαλία για τη μελλοντική ανάπτυξη της κοινωνίας μας και μπορεί να δείξει σε όλους τη δική του συμβολή στην επιτυχία μιας ευτυχισμένης ζωής. Η τέχνη είναι και παραμένει ένα σχολείο που θέλει να οξύνει την κοινωνική ευαισθητοποίηση. ΤΟ Χρειαζόμαστε αυτό στην εποχή μας.
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η τέχνη που δεν θέλει να εκφράσει τίποτα δεν είναι τέχνη, αλλά παραμένει μια υποκειμενική εικόνα της πραγματικότητας. Εμφανίζεται και εξαφανίζεται με την προσοχή του καλλιτέχνη.
Η τέχνη ως τέτοια είναι πάντα μια διαδικασία επικοινωνίας μέσω της οποίας πρέπει να δικαιολογηθεί. όπου μπορεί να εκφράσει και την αληθινή της αξιοπρέπεια.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]