Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]
Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Η απόλυτη έκφραση του λόγου της Ασκητικής του Καζαντζάκη, πραγματώνεται στο πρόσωπο ενός πανάξιου ανθρώπου του Γιώργη του Χούσου και πατέρα μου που δεν φοβόταν τίποτα …ήταν λεύτερος με όποιο κόστος. Είναι ένα αφιέρωμα στον ίδιο και τον Καζαντζάκη που είχε μελετήσει αγαπούσε και θαύμαζε από νέος. Στο 1ο έργο μελετά τις σημειώσεις για το μονοπάτι Ε4 – Ε6 στο δεύτερο απολαμβάνει την ελευθερία, που με θάρρος και κόπο κερδίζει βήμα-βήμα για να εναποθέσει τα πνευματικά του κέρδη σε όλους, μέσα απ’ την προσφορά και την αγάπη στους νέους από την προσφορά του στην Ομοσπονδία Ορειβασίας. Το ακρυλικό ως ανάλαφρο υλικό του έργου, συνδιαλέγεται αρμονικά και συνομιλεί με το φως και τη σκιά των χαραγμάτων στο ακρυλικό – plexiglass των φράσεων του λόγου της Ασκητικής που ψιθυρίζουν στο είναι μας τις αλήθειες της φιλοσοφίας του Καζαντζάκη. Οι λέξεις οι σκέψεις οι σκιές του νου μετακινούνται με την επίδραση του φωτός διαδρώντας ζωντανά μετακινώντας τη θέση του σκεπτόμενου ανθρώπου πάντα πιο ψηλά πάντα λεύτερα.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν μπορώ να εντάξω ξεκάθαρα έργα μου σε κάποιο καλλιτεχνικό κίνημα. Θα μπορούσα ομως να αναφέρω ενδεικτικα ως επιρροές το ρομαντισμό, την αφαίρεση, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό τις abstract μελέτες μικτών τεχνικών τις κατασκευές τις εγκαταστάσεις και το μινιμαλισμό.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Είναι βαθειά μου πεποίθηση οτι η θετικη ματιά του έργου τεχνης χτίζει εναν καλύτερο κόσμο. Το άυλο και το πνευματικό θετικές αφηρημένες έννοιες, φυσικά φαινόμενα, το φως που αγκαλιάζει τα πάντα ιστορίες αθωότητας αξεχαστες στιγμές, προσωπικά βιώματα, αγαπημένοι τόποι, τοπία, η ορειβατική μου ιστορία, η οικογενεια μου, άλλα και ανθρωποκεντρικά και κοινωνιολογικά θέματα που απασχολουν την κοινωνία μας.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η επιλογή των θεμάτων μου και η γενική αντίληψη των έργων μου ειναι επιρροή του ρομαντικού πνεύματος που διέπνεε τον ρομαντικό – καλλιτεχνικό τρόπο ζωης της παλιάς Αθηναικής οικογένειάς μου των αρχών του 20ου αιώνα. Τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα από την ποίηση-λογοτεχνία της μητέρας μου. Ομως και τέχνη όλων των εποχών απο τους κλασικούς ως τους μινιμαλιστές και πολλών καλλιτεχνικών κινημάτων εχουν αφησει το χαρακτηριστικό τους αποτύπωμα.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Θεωρώ οτι το να δημιουργώ καλλιτεχνικά σε όλη τη ζωή μου αλλά και στην Ελλάδα και τον κόσμο του 2022 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από ποτέ. Σε αλλες συνθήκες θεωρώ ως τη μέγιστη πρόκληση για την καλλιτεχνική δημιουργία την αισθητική αναβάθμιση του αστικου περιβάλλοντος. Θεωρώ οτι η τέχνη σε μια εξελιγμενη κοινωνία θα ειναι προυπόθεση για μια ποιοτική ζωή για όλους.
Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς σύγχρονους αλλα και έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζω. Θα αναφερθώ ομως πρώτα στην άξια πολιτιστική ιστορία μας, αυτή του αρχαίου μας κόσμου οπως τον Φειδία για το σχέδιο τη σύνθεση και τα μυστικά, λάξευσης στο μαρμαρο. Τον Ζεύξη τον Απελλή και τον Παρράσιο για την τετραχρωμία στη ζωγραφική. Τον Μιχαήλ Άγγελο για το σχέδιο τη σύνθεση την υφή και τη χημεία του χρώματος του ζωγραφικού του έργου. Τον Caspar David Friedrich για τις ρομαντικές ιδέες του. Τον Picasso και τη διαχειρηση των στόχων του. Τον Mark Rothko, τον Miro, τον Kieffer, τον Jacson Pollok για να απολαυσω την συνδημιουργία μαζί τους και ένα καφέ σε μια ταράτσα της Ν.Υ. Τον Μποκόρο για τις αξίες που αναδεικνύονται και διασώζονται στο έργο του.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Βιώνω το έργο τέχνης ως τη γονιμοποίηση της ύλης από το πνεύμα, το σμιλέμα της υλης από την άυλη ιδέα. Το δημιούργημα είναι ολοκληρωμένο αυτόνομο με την δική του προσωπικότητα και ζωή αλλά παραμένει το πνευματικό παιδί του καλλιτέχνη. Ο διαλογισμός, η προσευχή, υλική υπόσταση της πνευματικοτητας ο έρωτας ειναι το δικό μου βίωμα.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω να αξιοποιήσω εικαστικά εικόνες υλικό λογοτεχνικες σημειώσεις και κείμενά μου με στόχο τη σύνδεσή μου με τον κόσμο.
Να διοχετεύσω στο περιβάλλον τη φωνή της σιωπής μου σε ένα έργο διάφανο λιτό αθώο στη σκεψη και το λόγο.
Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά