Ηλίας Μάστορας: “Η απάντηση στην ερώτηση για την προσφορά μου στο Δήμο, κρύβεται στην κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε.”

Αρκετοί στην τοπική μας κοινωνία βιώνουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό από τον κοινωνικό περίγυρο. Η δική μου συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια είναι η εκπαίδευση, κυρίως των νέων, μεταφέροντας τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς ώστε να σας γνωρίσει το κοινό

Γεννήθηκα το 1974. Σπούδασα στο Γεωλογικό τμήμα του Α.Π.Θ. Εργάζομαι ως Εκπαιδευτής Νέων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είμαι προπονητής Σκάκι Fide Trainer, πρώην παγκόσμιος υπεύθυνος διαιτησίας ποδοσφαίρου τυφλών, υπεύθυνος του Σκακιστικού Ομίλου Πανοράματος – Όραμα Νέων Youthorama. Δημιουργός της μοναδικής μπάλας και για τυφλά παιδιά, η οποία δωρίζεται αποκλειστικά μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους». Είμαι παντρεμένος με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Βαρβάρα Δουμανίδου.

Πώς δημιουργήσατε τη μοναδική μπάλα και για τυφλά παιδιά;
Είχα γράψει τη σειρά σκακιστικών παραμυθιών «Βέρα, η μαγική σκακιέρα», είχαν τυπωθεί και σε γραφή Braille αλλά η Σχολή Τυφλών θέλοντας να με τιμήσει οργάνωσε μία θεατρική αφήγηση για τα μικρότερα παιδιά με πρόβλημα όρασης. Η οικογένεια του Λέανδρου, 3 ετών τότε, με πρόβλημα όρασης, προθυμοποιήθηκε να συμβάλει εθελοντικά συμμετέχοντας στην εκφώνηση ενός γρίφου. Όταν ολοκληρώθηκε η παραγωγή, έδωσα ως δώρο στον Λέανδρο τη μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών για ενήλικες. Τότε συνειδητοποίησα ότι η μπάλα ζυγίζει πάνω από μισό κιλό και δε θα μπορούσε να παίξει με ασφάλεια ο Λέανδρος με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Έτσι λοιπόν, υπέβαλλα πριν 2 χρόνια, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+Αθλητισμού και προτυποποίησα τη μοναδική μπάλα σε όλο τον κόσμο και για τυφλά παιδιά.

Πώς ξεκίνησε η παγκόσμια καμπάνια «Μία μπάλα για όλους»;
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, Όραμα Νέων Youthorama – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος, ήταν ο δικαιούχος φορέας υλοποίησης της καινοτόμου ιδέας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε επιχειρηματική δράση αλλά όραμα για το κοινό καλό, αποφασίσαμε ότι η μπάλα δεν πρέπει να πωλείται αλλά μόνο να δωρίζεται.

Ποιοι φορείς έχουν υποστηρίξει την καμπάνια;
Ήδη έχουν εγκριθεί δύο προγράμματα Erasmus+Αθλητισμός αλλά και σε άλλα πεδία όπως της Νεολαίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η χρηματοδότηση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Θεάτρου όπως η «Σύνπραξις» και «Κύκλος Ζωής – Δέντρο Ζωής» υλοποιούν θεατρικές παραστάσεις όπως η επερχόμενη στο Βασιλικό Θέατρο στις 7/6/2019 με τίτλο «Το Παν» όπου τα έσοδα διατίθενται για αγορές μπαλών. Σε διεθνές επίπεδο, το UEFA Foundation for Children ενέκρινε ετήσιο πρόγραμμα υποστήριξης της παγκόσμιας καμπάνιας, το Save the Dream Foundation μας προσκάλεσε δύο φορές στο Κατάρ ώστε να μοιραστούν μπάλες σε όλα τα τυφλά παιδιά και σχολεία της χώρας με την παρουσία του Xavi Hernandez. Επίσης, το Peace and Sport που εδρεύει στο Μονακό μας κάλεσε να παρουσιάσουμε την καμπάνια σε διεθνές Forum και φωτογραφήθηκαν με τη μπάλα ο Didier Drogba και ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό.

Σε πόσες χώρες έχουν φτάσει δωρεάν οι μπάλες;
Οι μπάλες έχουν φτάσει ήδη σε 93 χώρες στις 5 ηπείρους ενώ τρέχουμε μόλις το δεύτερο χρόνο της παγκόσμιας εκστρατείας. Στόχος μας να ξεπεράσουμε τις 100 χώρες σε πρώτη άμεση φάση, ενώ μακροπρόθεσμα να διανεμηθούν δωρεάν σε όλες τις χώρες ώστε η μπάλα να κουδουνίσει σε κάθε σχολείο και σε κάθε σπίτι τυφλού παιδιού.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Μόλις ολοκληρώσαμε στις αρχές Μαίου 2019, προγράμματα κινητικότητας, 88 νέων και εργαζόμενων με νέους με πρόβλημα όρασης από διάφορες χώρες. Βιντεοσκοπήσαμε πρότυπες ασκήσεις με τη χρήση της ειδικής μπάλας ώστε να δημιουργηθεί δίγλωσσο εκπαιδευτικό πακέτο, σε Ελληνικά και Αγγλικά, και να διανέμεται δωρεάν μαζί με τη μπάλα. Ξεκινάμε με την υποστήριξη του ΙΣΝ, την επιτόπια πιλοτική παρέμβαση σε γενικά σχολεία της χώρας μας, όπου φοιτούν και παιδιά με πρόβλημα όρασης.

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και τι μπορείτε να προσφέρετε στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη;
Ο Δήμαρχος με τίμησε με την επιλογή του να με συμπεριλάβει στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους από τη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας όπου ζω. Έχουμε μακρά συνεργασία καθώς το Σκάκι στο Πανόραμα όπου εργάζομαι αριθμεί 20 χρόνια από το 1999.
Η απάντηση στην ερώτηση για την προσφορά μου στο Δήμο, κρύβεται στην κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αρκετοί στην τοπική μας κοινωνία βιώνουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό από τον κοινωνικό περίγυρο. Η δική μου συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια είναι η εκπαίδευση, κυρίως των νέων, μεταφέροντας τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό.
Επιλογή μου να μην τυπώσω προσωπικό υλικό αλλά προσπαθώ να περάσω το μήνυμα με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, τρόπους.
Εκπροσώπησα τη χώρα μου στην Ε.Ε., στη διαδικασία της συγγραφής της Λευκής Βίβλου για τη Νεολαία προερχόμενος από κοινωνική οργάνωση. Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι εξωστρεφής στην εύρεση κοινοτικών πόρων και μπορώ να είμαι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Ηλίας Μάστορας

Πρόεδρος του «Όραμα Νέων Youthorama” Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Δύναμη Ενότητας» 2019 στην Πυλαία”.