Με την σύγχρονη προσέγγιση για την ανθρώπινη σκέψη και αντίληψη, ασχολείται τα τελευταία 40 χρόνια, η Ρηνιώ Μουρέλου, που παρουσιάζει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., έργα της σε ατομική έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Ζωγραφική & Εγκέφαλος». Οι δημιουργίες της αποτελούν έργα στοχασμού για τη δομή του ανθρώπινου νου που συνάδουν με τις σύγχρονες απόψεις της επιστήμης γύρω από το ίδιο θέμα.
Προκειμένου να αποτυπώσει τις ταυτόχρονες λειτουργίες του εγκεφάλου, η Ρηνιώ Μουρέλου κατασκευάζει μοντέλα-παζλ, με διαφορετικές μεταξύ τους εικαστικές γραφές. Ταυτόχρονα πειραματίζεται με τα υλικά. Ο καμβάς και η τρισδιάστατη χρήση του (επίπεδα, λωρίδες, ανοίγματα), τα «φωτεινά κουτιά» και άλλες τεχνικές φιλτράρουν δύσκολα προβλήματα του νου μέσα από μια αφοπλιστική, σχεδόν παιδική λιτότητα, μέσα από απλά καθημερινά θέματα, όπως δένδρο, έντομα, βάρκα, σπίτι, αλλά και περισσότερο σύνθετα όπως το σύμπαν, τα σπίτια με χαρές και λύπες, αλλά και συναισθήματα όπως η αγάπη.
«Ξεκινώντας από τον σουρεαλισμό και την εννοιολογική τέχνη, δίνει μια δική της άποψη στη μη υλικότητα των μέσων, επιτρέποντας με τόλμη στο συναίσθημα να συμμετέχει παντού. Η εμπειρία των μαθηματικών, των υπολογιστών σε σχέση με τη συνδετική θεωρία για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αποδεικνύουν ότι τέχνη, τεχνολογία και επιστήμη αποκαλύπτουν συνεχώς τον άγνωστο, τον ανεξερεύνητο και τελικά θαυμαστό κόσμο της ύπαρξης» αναφέρει η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος και Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης. Το έργο της Ρηνιώς Μουρέλου έχει παρουσιαστεί σε 20 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λονδίνο και στο Windsor, καθώς και σε πολλές ομαδικές.
Η έκθεση διαρκεί εως τις 4 Οκτωβρίου.