“Είμαι πολύ συγκινημένη που έργο μου ψηφιδωτό «ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΟΝΙΟ» έμεινε στο μουσείο του Αγκριτζέντο”
Ποια ήταν η έλξη για την συμμετοχή σας στην magna Crecia nel tempo;
Η συμμετοχή μου στο “Forum Magna Grecia nel tempo” ξεκίνησε από την πρόταση που είχα από την ιστορικό τέχνης κ. Μαρίνα Γκόντα, την οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Η έλξη ήταν η κοινή ιστορία, ρίζες, κοινή κουλτούρα και νοοτροπία.
Πάντα λοιπόν με συγκινεί ο Ελληνικός Πολιτισμός σε όλα τα πέρατα της γής και ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή.
Σε κάθε αρχαία πόλη και σε κάθε αρχαιολογικό χώρο της Σικελίας βρίσκονται τα σημάδια της παρουσίας του ελληνισμού.
Από την βιωματική σας εμπειρία αυτού του ταξιδιού, ποια είναι τα κοινά σημεία σύμβολα των λαών;
Στα ελληνόφωνα χωριά και οι κάτοικοι -πολλοί εκ των οποίων μιλάνε ακόμη τα «γκρίκο», … μια ελληνική διάλεκτο που ομοιάζει με τα αρχαία, προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανά τα ελληνικά στοιχεία της παράδοσης…
Είναι Ιταλοί υπήκοοι αλλά αν τους ρωτήσεις δηλώνουν αμέσως «Έλληνες».
Επίσης ο ήλιος και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού που αγαπώ, που υπάρχουν στα εργα μου υπάρχουν και στα δικά τους.
Πως σας φαίνεται να μοιράζεστε διαχρονικά την εμπειρία της τέχνης ανάμεσα στους δύο λαούς
Η Τέχνη είναι προορισμένη να ενώνει τους ανθρώπους. Τους βοηθά να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Η τέχνη παράγει πολιτισμό και ενώνει τις κοινωνίες των ανθρώπων.
Στον Καθεδρικό Ναό Μεσσίνης υπάρχουν ψηφιδωτά από το 1300 από το Βυζάντιο. Άρα το ψηφιδωτό είναι ένας συνδετικός κρίκος.
Στο πανέμορφο Αγκριτζέντο που σου θυμίζει ελληνική πόλη, δείγματα της Eλληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, όπως και στην Πλάκα.
Αυτό και μόνο δείχνει την διαχρονικότητα της Τέχνης ανάμεσα στους δυο λαούς.
Τέλος είμαι πολύ συγκινημένη που έργο μου ψηφιδωτό «ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΟΝΙΟ» έμεινε στο μουσείο του Αγκριτζέντο.
Εύχομαι να υπάρχει συνέχεια σε αυτό το ταξίδι.
Βιογραφικό.
Ευαγγελία Παπαναστασάτου του Νικολάου και της Αικατερίνης
Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά όπου και ζεί μόνιμα, παιδί Ιερέως και πολύτεκνης οικογένειας (12 παιδιά), παντρεμένη με 2 παιδιά και τρία εγγόνια.
Έχει τελειώσει ΙΕΚ Συντήρησης Εργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και είναι υπάλληλος του Δήμου Αργοστολίου.
Έχοντας από μικρή καλλιτεχνικές ανησυχίες αφού το όνειρό της να παρακολουθήσει κάποια σχολή δεν επετεύχθη, έψαχνε και παρακολουθούσε διάφορα τμήματα (τζαμογραφία, χαλκό, δέρμα κλπ.) τα οποία υπήρχαν στο Νησί της.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και το καλοκαίρι του 2021 έκανε την 1η της ατομική με θέμα «Με τα χρώματα της Κεφαλονιάς μας» (ζωγραφική και ψηφιδωτό) με καλές κριτικές από καθηγητές Πανεπιστημίων και αναγνωρισμένους ζωγράφους.
Την άνοιξη του 2022 πήρε τον 3ο έπαινο στον 1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό «Κέφαλος» (με σπουδαίους καλλιτέχνες στην 3μελή κριτική επιτροπή).
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ με
Τίτλο έργου: Καταβόθρες
Τεχνοτροπία: Λάδι σε καμβά
Έλαβε μέρος στην Εικαστική Έκθεση του Φεστιβάλ, όσο και στον ετήσιο συλλεκτικό τόμο με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2022».
Το καλοκαίρι του 2022 έκανε την 2η ατομική της έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτού.
Στην “Διεθνής Πολιτιστική Ολυμπιάδα” εν ονόματι της “Ειρήνης”, την οποία διοργάνωσαν η διεθνής εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών και ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς Κύπρου με την Εκπρόσωπο του Κυριακή Δράκου, Φορείς του Απόδημου Ελληνισμού και του Εξωτερικού στον Ιερό τόπο των Δελφών, πήρε το 1ο Βραβείο για το έργο της με τίτλο (με σπουδαίους καλλιτέχνες στην 5μελή κριτική επιτροπή).
«Τα απομεινάρια ενός πολέμου» και Τεχνοτροπία: Λάδι σε καμβά .
Επίσης έλαβε μέρος στην παρουσίαση eBook στο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας 2022” στο Βόλο με 3 έργα, με θέμα “Κοιτάζοντας το μέλλον με τα μάτια ενός παιδιού”
Το 2023 έλαβε μέρος στο magna Crecia nel tempo στην “MAGNA ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ” σε Κομισό, Καμαρίνα, Γκέλα, Αγριτζέντο, Συρακούσες, Palazzolo Acreide (28 Ιουνίου-9 Ιουλίου)
Καθώς επίσης τον Αύγουστο του 2023 έκανε την 3η ατομική της έκθεση.
Έχει λάβει σε ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ», ΑΡΤ WAY και ART AWARDS .
Παραδίνει μαθήματα ψηφιδωτού (πρόγραμμα της ΠΕΔΙΝ και στα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ).
Είναι μέλος της Unesco, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ», της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδος, κα.