Δευτέρα 30 Νοεμβρίου
Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία του γεννημένου στη Θεσσαλονίκη Εστρόγκο Ναχάμα διασώζοντας παράλληλα ψήγματα της αποσιωπημένης συλλογικής μας ιστορίας.
Γεννημένος σε μια κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη, εκτοπισμένος όπως χιλιάδες άλλοι εβραίοι συμπολίτες μας στο κολαστήριο του Άουσβιτς, ο Εστρόγκο Ναχάμα θα καταφέρει να βγει από αυτό ζωντανός και να διαπρέψει ως ψάλτης στον μεταπολεμικό κόσμο. Θύμα του ναζισμού, τραυματισμένος από αδιανόητες απώλειες, προικισμένος με ένα σπάνιο ταλέντο, αναγκάστηκε να τραγουδά για τους άνδρες των Ες Ες στο Άουσβιτς με ανταμοιβή ένα κομμάτι ψωμί πετάμενο στις λάσπες.
Η ζωή του μοιάζει με σκοτεινό ορμητικό ποτάμι που φτάνει μέχρι το Βερολίνο για να γίνει ο σεβάσμιος Κάντορας της εβραϊκής κοινότητας του Δυτικού Βερολίνου, ο συγκλονιστικός ψάλτης στην ταινία “Καμπαρέ” του Μπομπ Φόσι.
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου, ακολούθησε τα βήματα του στον κόσμο σε μια ξεχωριστή έρευνα, από την Θεσσαλονίκη του 1918 έως το Βερολίνο στην αυγή του 21ου αιώνα. Ταξιδεύοντας, αξιοποιώντας τις ιστορικές πηγές και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας συνθέτει το αξέχαστο πορτρέτο ενός ανθρώπου με το ανεξίτηλο σημάδι που άφησε πάνω του ο εικοστός αιώνας.
Η Κατερίνα Οικονομάκου είναι δημοσιογράφος και τα κείμενά της στο Inside story αποτελούν υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας. Έχει επίσης εργαστεί στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο, την Ελευθεροτυπία και το Marie Claire. Ήταν European Journalism Fellow στο Βερολίνο. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς, Εστρόγκο Ναχάμα» Θεσσαλονίκη 1918- Βερολίνο 2000 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καπόν”
Την υποδεχόμαστε την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για μια βαθύτερη γνωριμία με τον Εστρόγκο Ναχάμα και τις πληγές που άφησε πίσω του ο 20ος αιώνας.
Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected]
Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)