Ερρίκος Σλήμαν: Διάνοια ή καταστροφέας αρχαιοτήτων;

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Είναι ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος αρχαιολόγος όλων των εποχών. Έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί τόνοι από άρθρα, μελέτες και έρευνες για αυτά που έλεγε και έκανε. Πολλοί τον αμφισβητούν, άλλοι τον υμνούν και δεκάδες ακόμα τον αποκαλούν “καταστροφέα αρχαιοτήτων”. Ας ρίξουμε μια ματιά – όσο γίνεται πιο περιληπτικά – για να μάθουμε τα πάντα για τον Herr Schliemann!

Πέρα απ’ όλα τα άλλα ήταν ένας άνθρωπος με όραμα και με σκοπό. Από μικρό παιδί λάτρευε την Ελλάδα και τον Όμηρο. Έμαθε Ελληνικά, ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα, έκανε ανασκαφές, έφερε στο φως τις Μυκήνες, παντρεύτηκε Ελληνίδα και όταν πέθανε ζήτησε να ταφεί στην Ελλάδα.

Ο Ερρίκος Σλήμαν (Heinrich Schliemann) γεννήθηκε 6 Ιανουαρίου 1822 και πέθανε στα 68 του, στις 26 Δεκεμβρίου 1890. Ήταν Γερμανός επιχειρηματίας και κατόπιν σημαντικός πρωτοπόρος στον τομέα της αρχαιολογίας. Έγινε γνωστός κυρίως για τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες.

Οι ανακαλύψεις του βοήθησαν να καθιερωθεί ένα ιστορικό υπόβαθρο για τους μύθους του Όμηρου, μύθοι που τον γοήτευσαν από την παιδική του ηλικία. Οι μέθοδοι του και αυτά που έλεγε αμφισβητήθηκαν όπως είπαμε από πολύ κόσμο αλλά παθιάστηκε τόσο με την δουλειά του που το όνομα Σλήμαν ταυτίστηκε με την Αρχαιολογία.

Το 1868 έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα όπου και γνώρισε τη Σοφία με την οποία…..

Η συνέχεια εδώ: