Η Μουσικοπαιδαγωγός, Τραγουδίστρια, Ελευθερία Μυτιλιού, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr.
“Προς το παρόν, νιώθουμε ότι το μέλλον του πολιτισμού είναι αβέβαιο και σκοτεινό… Με μια αναδρομή όμως, στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, καταλαβαίνουμε οτι ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί όπως και παλαιότερα μέσα από αντίξοες συνθήκες, να ξαναλάμψει.”
Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Πιστεύω πως δεν ήταν αναγκαίο το γενικό lockdown και ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγινε γρήγορα και αιφνίδιαστικα. Ίσως οι χώροι εστίασης και το λιανεμπόριο να μπορούσαν να λειτουργούν κανονικά με τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, αφού ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχαν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών. Η αλήθεια ειναι πως εξαιτίας κάποιων εξαιρέσεων βρεθήκαμε σε αυτή τη δεινή θέση.
Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Προς το παρόν, νιώθουμε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και σκοτεινό, γεγονός πολύ λυπηρό για όλους μας. Με μια αναδρομή όμως, στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, καταλαβαίνουμε οτι ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί όπως και παλαιότερα μέσα από αντίξοες συνθήκες, να ξαναλάμψει.
Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Είναι πράγματικα πολύ πιο σημαντικό από μία λέξη στις μέρες μας. Ο τρόπος που εκδηλώνουμε την αγάπη μας πια, είναι μένοντας μακρία από τα αγαπημένα μας πρόσωπα… «Επικοινωνώ, στηρίζω, βοηθώ, νοιάζομαι, αλλά σίγουρα δεν… αγκαλιάζω!»
Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Όχι. Η αισιοδοξία νικάει το φόβο και η απώλεια μπορεί να βρεθεί δίπλα μας ανά πάσα στιγμή! Είναι κάτι πολύ δύσκολο που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιες φορές στη ζωής μας και να μάθουμε να ζούμε με αυτό.
Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Ελπίζω πως όχι… και μακάρι να μην κάνω λάθος!
Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Οι καλλιτέχνες έχουν χάσει κάθε κίνητρό τους. Δεν μπορούν πια να προγραμματίζουν εμφανίσεις, έχουν αποκλειστεί κοινωνικά, ο αγώνας για επιβίωση έχει δυσκολέψει και βρίσκονται σε οικονομική παρακμή. Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη για την τέχνη είναι αυτό που τροφοδοτεί κάθε καλλιτέχνη να προσπαθεί, να προοδεύει και να μην τα παρατά ποτέ. Οπότε ναι, υπάρχει ελπίδα αλλά κυρίως στις καρδιές μας.
Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανοιχτά με περιοριστικά μέτρα και όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική η λειτουργία τους.
Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Είναι η αισιοδοξία, η θέληση για ζωή, για δημιουργία, για εξέλιξη αλλά και η αγάπη, η προσήλωση, το ήθος και η ευγένεια προς το αντικείμενό μου… Τουλάχιστον τα όνειρα δεν μας τα πήρε κανείς ακομη…
Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Θα παρότρυνα τους αναγνώστες να εξετάσουν πόσο βοηθάνε οι Τέχνες στην καθημερινότητά τους και να τις χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερο, ώστε να γίνουν καλύτεροι και εξυπνότεροι άνθρωποι, πιο δυνατοί και εκφραστικοί, γενναιόδωροι, ευγενικοί αλλά και αισιόδοξοι με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!