“Το 2021 ήταν μία πολύ δημιουργική χρονιά. Ήταν χρόνος για δημιουργία. Έλαβα μέρος σε πολλές εκθέσεις και διοργανώσεις όπως στην Osten Biennal of Drawing στα Σκόπια, όπου και η επιτροπή εκεί αποφάσισε τη βράβευση όλης της Ελληνικής ομάδας και στην Bienalle International D’ARTE στο Μπάρι της Ιταλίας”
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το ‘21 ήταν μία δύσκολη χρονιά ως προς στη διαχείριση των καινούργιων συνθηκών που αντιμετωπίσαμε. Χρειάστηκε να αλλάξουμε την οπτική μας να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μία καινούργια πρόκληση. Για μένα παρόλες τις δυσκολίες ήταν μία πολύ δημιουργική χρονιά. Ήταν χρόνος για δημιουργία. Έλαβα μέρος σε πολλές εκθέσεις και διοργανώσεις όπως στην Osten Biennal of Drawing στα Σκόπια, όπου και η επιτροπή εκεί αποφάσισε τη βράβευση όλης της Ελληνικής ομάδας και στην Bienalle International D’ARTE στο Μπάρι της Ιταλίας. Θεωρώ πως το ζητούμενο σε τέτοιες συνθήκες είναι η προσαρμοστικότητα.
Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Δεν είμαι η αρμόδια να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι ειδικοί, υπάρχουν οι επιστήμονες της υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι έλαβαν υπόψη όλες τις παραμέτρους και αποφάνθηκαν με βάση την επιστήμη τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Βέβαια, επειδή εν τέλει οι επιστήμονες δεν εφαρμόζουν πολιτικές, αλλά λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά, ευελπιστώ οι συστάσεις τους να γίνουν σεβαστές από την πολιτεία, με γνώμονα το κοινό καλό και τον άνθρωπο.
Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός θεωρώ πως θα αναπτυχθεί, είναι ανάγκη του ανθρώπου. Ό,τι και να γίνει, όσο και αν πιεστεί ή συρρικνωθεί, κάποια στιγμή θα κάνει επάνοδο. Όλες αυτές οι πιέσεις και οι ζυμώσεις που γίνονται θα οδηγήσουν σε κάτι καινούργιο. Δεν γίνεται να σταματήσει η δημιουργικότητα… δεν σταμάτησε ποτέ. Απεναντίας, οι δύσκολες εποχές πάντα αντικατοπτρίζονται σε μνημειώδη καλλιτεχνικά έργα. Αυτό συμβαίνει πιστεύω επειδή οι δυσκολίες αναγκάζουν τον άνθρωπο να βγει από τη ζώνη άνεσής του (comfort zone), να αναρωτηθεί και να δημιουργήσει, ή ως θεατής, να αναζητήσει έργα που εκφράζουν τις ανησυχίες του.
Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν ξέρω εάν αυτό που είχαμε πριν είναι κανονικότητα ή αυτό που έρχεται θα είναι κανονικότητα επίσης… ο κόσμος μεταβάλλεται, αλλάζει και όλα αυτά βάσει των ανθρώπων. Ό,τι μας αρέσει το κρατάμε και ό,τι δεν ωφελεί απορρίπτεται. Η παρούσα φάση ίσως αποτελέσει και το έναυσμα για να απορρίψουμε τα -ομολογουμένως πολλά- κακώς κείμενα του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια “κανονικότητα” πιο ανθρώπινη και ουσιώδη… είναι στο χέρι μας.
Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; “Ο άνθρωπος ζώων πολιτικόν”, ζει μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες από καταβολής κόσμου. Δεν άλλαξαν ποτέ οι ανάγκες του μέσα στην ιστορία ούτε και ήταν λιγότερο βίαιος ποτέ. Δεν νομίζω πως αλλάζει κάτι στον άνθρωπο, μόνο τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί. Βέβαια, αναλογιζόμενοι πως τα τεχνολογικά μέσα μπορούν να έχουν τρομερό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στους ανθρώπους κατ’ επέκταση, βλέπουμε πως ο τρόπος που θα επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε θα καθορίσει και το μέλλον μας.
Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Είναι πολλά τα πρότζεκτ που έχουν μείνει πίσω λόγω της κατάστασης όπως μια ομαδική έκθεσή ζωγραφικής στην Κωνσταντινούπολη σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο με θέμα “TATAVLA”, παλιά ελληνική επαρχία. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της κ. Γεωργίας Τρουλη. Η εικαστική διαδικτυακή έκθεση «the kiss» στο πλαίσιο της συνεργασίας της πλατφόρμας Restart με το ενημερωτικό σάιτ της LGBTQ κοινότητας. Και τέλος «ο μίτος της Αριάδνης» στο Τhe European center of Athens σε επιμέλεια έκθεσης της ιστορικού τέχνης κ. Μαρίνα Γκόντα. Επίσης με την πρώτη ευκαιρία μια ατομική έκθεση όταν οι χώροι ανοίξουν για όλους.
Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχηθώ υγεία και δημιουργικότητα για την νέα χρονιά.