Ελένη Μουσαμά: “Ως συγγραφέας κοιτάζω τη χρησιμότητα της δομής στο κείμενο και ίσως από εκεί να βγει και η ομορφιά”

“Έμπνευση θα έλεγα αποτελεί κάθε τι που μου τραβάει την προσοχή, είτε συμβαίνει έξω και τις ιδέες ή το αίσθημα που προκαλεί, είτε συμβαίνει μέσα, που πάλι θα σχηματίσει ιδέες ή αίσθημα.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Η ασχολία μου με τη λογοτεχνία ξεκίνησε σχετικά αργά, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι αργά και τι είναι νωρίς, άρα, θα έλεγα ότι ξεκίνησε όταν χρειάστηκε να ξεκινήσει, γύρω στα 40 μου. Ως τότε βέβαια, ποτέ δεν σταμάτησα να διαβάζω φανατικά, μια που το τρίπτυχο, καναπές-τσιγάρο-βιβλίο είναι το καλύτερό μου. Ξεκίνησα με σεμινάρια μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ κι ύστερα, παίρνοντας θάρρος, σεμινάρια γραφής στο ΕΚΕΒΙ. Σαν το ποδήλατο που δεν το ξεχνάς, άμα έχεις μάθει να ισορροπείς, έτσι κι εγώ, βρέθηκα σύντομα μπροστά από χαρτί και μολύβι ή μάλλον οθόνη και πληκτρολόγιο και το βρήκα αποκαλυπτικό. Πραγματική, βαθιά χαρά, το κυνήγι της λέξης, το χτίσιμο της πρότασης.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η λέξη «δωρικός», χωρίς να θέλω, με κανένα τρόπο, να ωθήσω σε συνειρμούς αρχαίας λαμπρότητας, περισσότερο μάλλον, στο απλό, λιτό ύφος, χωρίς πολλά καλλωπιστικά στοιχεία, σε σημείο εμμονής ίσως. Κοιτάζω τη χρησιμότητα της δομής στο κείμενο κι ίσως από κει να βγει κι η ομορφιά.
Άλλη λέξη θα ήταν «σπρίντερ» σε αντίθεση με τον «μαραθωνοδρόμο».

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Έμπνευση θα έλεγα αποτελεί κάθε τι που μου τραβάει τη προσοχή, είτε συμβαίνει έξω και τις ιδέες ή το αίσθημα που προκαλεί, είτε συμβαίνει μέσα, που πάλι θα σχηματίσει ιδέες ή αίσθημα. Τότε, λέω, αξίζει να μιλήσω γι’ αυτό. Από κείνη τη στιγμή, υπάρχει συνέχεια στο νου και δίνω χρόνο να διαμορφωθεί. Μόλις είναι έτοιμο, κάθομαι και το γράφω κατευθείαν, γνωρίζω δηλαδή πού αρχίζει και πώς τελειώνει, από πριν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Δεν έχω αντικειμενική ματιά για να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Ακούω τι νομίζουν οι γύρω μου ό,τι με χαρακτηρίζει, και χρησιμοποιώ αυτή την πληροφορία, όσο καλύτερα μπορώ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πέρα από ένα γενικότερο πλάνο πρακτικής φύσης, δεν κάνω μακρόπνοα σχέδια. Προτιμώ να αφήνομαι στη μέρα, ελπίζοντας να με εκπλήξει ευχάριστα, ώστε να ‘χω το βράδυ θετικό πρόσημο στον απολογισμό. Άλλωστε, τα σχέδια γίνονται πάντα για να ανατρέπονται.

Ελένη Μουσαμά
το Όνομα και η Μορφή”
Σελίδες: 98, Τιμή 11 ευρώ + ΦΠΑ, ISBN: 978-618-545-633-7
Εκδόσεις Φίλντισι

38 διηγήματα μικρής φόρμας, ιδιαίτερα απαιτητικού λογοτεχνικού είδους, αφού σε 100-350 λέξεις θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί το θέμα, να έχει συμβεί η ανατροπή και να επέλθει η κορύφωσή του, υπάρχουν στο βιβλίο της Ελένης Μουσαμά «το Όνομα και η Μορφή».
Ιστορίες της διπλανής πόρτας, του διπλανού δρόμου, όπου ο απρόβλεπτος παράγων ανατρέπει την καθημερινότητα.
Η γραφή είναι ρεαλιστική με δόσεις ψυχεδέλειας – συγκρατημένα σουρεαλιστική – ποιητική. Το βλέμμα της συγγραφέως εισχωρεί στις ρωγμές της καθημερινής ζωής, πυκνώνει ή παγώνει το χρόνο της αφήγησης. Προβάλλει το μεταφυσικό στοιχείο, φλερτάρει με το αστυνομικό μυστήριο, καταφεύγει στο μαύρο χιούμορ τα οποία χρησιμοποιεί ως ευγενή και ακριβή εργαλεία ανατομίας απέναντι στην απελπισία ή το παράλογο.

Ιστορίες γραμμένες με μεγάλη ευρηματικότητα, φαντασία, οξυδερκή ανάλυση και στοχευμένη αναζήτηση χαρακτήρων.
Τα έργα της έκδοσης είναι της Αντιγόνης Καββαθά από τη σειρά «Ιερά δέντρα».

Βιογραφικό
Η Ελένη Μουσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι ψυχολογία και τουριστικά. Εργάστηκε στον τουρισμό για χρόνια, αλλά την τράβηξε η αγάπη της για τη λογοτεχνία.
Παρακολούθησε σεμινάρια μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ και συγγραφής στο ΕΚΕΒΙ, (Ανδρέας Μήτσου, Ελένη Σβορώνου), όπως επίσης και στη Book Press (Έλενα Μαρούτσου).
Το 2009 εξέδωσε το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο Η Γαλάζια Μαργαρίτα (εκδόσεις Gema).
Το 2012 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων μικρής φόρμας Το κοινό μυστικό (εκδόσεις Φαρφουλάς).

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου
Τηλ.: 210 6540170
http://www.filntisi.gr

[email protected]