ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το πάνελ στο οποίο μίλησε η κυρία Βαρδινογιάννη στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η ακτιβίστρια κυρία Kerry Kennedy και η τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης το 1997 Jody Williams

Στις εργασίες τoυ διήμερου Συνεδρίου του Οργανισμού «Laureates and Leaders for Children», που έχει δημιουργηθεί από τον Νομπελίστα Ειρήνης Kailash Satyarthi, συμμετείχε η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020.

O Δαλάι Λάμα
συμμετείχε επίσης στο συνέδριο

Στόχος του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες, νομπελίστες, ακτιβιστές και κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες ήταν να αναδειχθεί με τον πιο επιτακτικό τρόπο η ταχέως αναδυόμενη παγκόσμια κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών που προέκυψε από το COVID-19 και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Πάνελ στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Muhammad Yunus

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο νομπελίστας ειρήνης του 2014 και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Kailash Satyarthi, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Henrietta Fore, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Jose Angel Gurria, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (2007-2010) Gordon Brown, η Πρόεδρος του RFK Human Rights Kerry Kennedy, ο νομπελίστες ειρήνης Δαλάι Λάμα, Muhammad Yunus, Leymah Gbowee, Tawakkol Karman, Rigoberta Menchu Tum, Jody Williams, η σύζυγος του Nelson Mandela Graca Machel κ.α.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO σε μια συγκινητική ομιλία μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα απροστάτευτα παιδιά που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και συγκεκριμένα την φτώχεια, την παραμονή τους εκτός σχολείου, την παιδική εργασία ακόμα και τον παιδικό γάμο. Προκλήσεις που αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο με την επίδραση της πανδημίας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ανάγκη στήριξης των οικογενειών παιδιών με καρκίνο και παιδιών με αναπηρία: «Θα ήθελα επισημάνω δύο επιπλέον ευάλωτες ομάδες: τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και τα παιδιά με αναπηρίες. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σε μεγάλο κίνδυνο λόγω του COVID-19. Και εξαρτώνται πλήρως από τους γονείς τους που αντιμετωπίζουν τόσα πολλά καθημερινά προβλήματα μαζί με την αγωνία της ζωής των παιδιών τους. Αυτές οι οικογένειες πρέπει να υποστηριχθούν με ιδιαίτερη προσοχή από τα κράτη».

H κυρία Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα της Μόριας: «Για όσα έγιναν Μόρια είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Αυτό που δυστυχώς βλέπουμε να εκτυλίσσεται στη Μόρια, τον προσφυγικό καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου, στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους μας. Ο καταυλισμός κάηκε από πυρκαγιές που προκλήθηκαν από πρόσφυγες, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ για τον Covid-19, και αρνήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Και από την άλλη πλευρά, καμία τοπική κοινότητα, όπως αυτή του νησιού της Λέσβου, δεν πρέπει να πλήττεται τόσο βάναυσα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε οποιοδήποτε κράτος, μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη του. Η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εποχή της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Οργανισμού «Laureates and Leaders for Children» και Νομπελίστας Ειρήνης του 2014 Kailash Satyarthi δήλωσε: «Η ηθική δέσμευση και συμπόνια που επέδειξαν οι ομιλητές του διήμερου Συνεδρίου έχει ενδυναμώσει την έκκληση για ένα δίκαιο μερίδιο για τα παιδιά στα μέτρα ανακούφισης από την κρίση της πανδημίας. Η παγκόσμια απάντηση ήταν επαίσχυντα άνιση, άδικη και ανήθικη: η έκθεσή μας αποκάλυψε ότι μόνο το 0,13% των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει διατεθεί στους πιο ευάλωτους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε, και να δράσουμε τώρα. Για τα παιδιά μας, τα δικαιώματά τους, την ελευθερία τους, το μέλλον τους – το μερίδιο που τους αναλογεί».
Το Συνέδριο έφερε στο προσκήνιο ένα ολοκληρωμένο σύνολο προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του κόσμου, οι οποίες προκύπτουν από τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση Fair Share for Children, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η παιδική φτώχεια, τα παιδιά εκτός σχολείου, ο παιδικός γάμος, η παιδική εργασία και η δουλεία αναμένεται να αυξηθούν ως άμεσα αποτελέσματα της πανδημίας. Εάν το μέλλον των πλέον περιθωριοποιημένων παιδιών δεν αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, εκατομμύρια ζωές θα παραμείνουν σε κίνδυνο.

Ακολουθούν κάποιες από τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας: «Θέλω να δω αύξηση των συντονισμένων προσπαθειών μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική ανάκαμψη από αυτήν την πανδημία. Χαιρετίζω τις διεθνείς πρωτοβουλίες και τη δέσμευσή σας για την προστασία των πλέον περιθωριοποιημένων και ευάλωτων παιδιών στον κόσμο.»

Henrietta Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF: «Χρειαζόμαστε επείγουσες λύσεις για να κάνουμε αυτό το όραμα ενός δίκαιου μεριδίου για τα παιδιά πραγματικότητα… πρέπει να σταθούμε πίσω από τις κοινότητες που αγωνίζονται να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον».

O Γενικός Διευθυντής
του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τους νέους πολίτες μας παγκοσμίως. Η ανάκαμψη μετά τον COVID-19 πρέπει να έχει τα παιδιά μας ως κεντρικό επίκεντρο»

O Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ
για την Παγκόσμια Εκπαίδευση και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (2007-2010) Gordon Brown

Gordon Brown, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (2007-2010): «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη οδός για την έξοδο από την εμπορία παιδιών, την παιδική εργασία και τον γάμο παιδιών».

Jose Angel Gurria, Γενικός Γραμματέας, ΟΟΣΑ: «Καλούμε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει τις χώρες να θέσουν τα παιδιά στο επίκεντρο των κοινωνικών πολιτικών τους».

Leymah Gbowee, Νομπελίστας ειρήνης 2011: «Ο κόσμος μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Είναι ελπίδα και προσευχή μου ότι μπορούμε να βρούμε δράσεις για να φέρουμε τον κόσμο μας πιο κοντά στον τερματισμό της παιδικής εργασίας και της παιδικής δουλείας».

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι σε διάστημα δύο ημερών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών εκπροσώπων περισσότερων από 40 χωρών.

Αυτό το 3ο Συνέδριο του Οργανισμού «Laureates and Leaders for Children» διοργανώθηκε ως απάντηση στην πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που επιδεινώνουν τις ανισότητες και δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου κρίση για τα δικαιώματα των παιδιών.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε παρέχοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Μια έκκληση για δράση εκδόθηκε με αίτημα να διατεθεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των 20% πιο περιθωριοποιημένων παιδιών και κοινοτήτων στον κόσμο. Η έκκληση για δράση περιλαμβάνει ανοικτή πρόσκληση για τους υπογράφοντες, η οποία θα συλλεχθεί και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το μήνα.