Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στον «Τεχνοχώρο» της Σητείας και διοργανώνεται από το δήμο Σητείας και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) ενώ εντάσσεται στο φεστιβάλ «Κορνάρεια 2019».
Η εκδήλωση των εγκαινίων αρχίζει στις 8.30 το βράδυ και αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες: – Επίκληση στη Γαία & ανάγνωση ποιήματος: «Το φεγγάρι μιλά» από την συγγραφέα Σύλβια Λινστεντ – Αποσπάσματα από τη Μεγάλη Κοσμική Μητέρα της Μπάρμπαρα Μορ. από την μεταφράστρια Βίκυ Χατζοπούλου – «Οι ψίθυροι των δέντρων» από τον φωτογράφο ΜανόληςΤσαντάκης – Μεγάλη Μητέρα. Η φωνή της μνήμης από τον ιστορικό και συγγραφέα Jack Dempsey.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά με αυτοσχεδιασμούς στο λαούτο ο Γιάννης Λιναρδάκης. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει επιμεληθεί η Βίκυ Χατζοπούλου.
Λίγα λόγια για την έκθεση Η έκθεση «Επιφάνια: Γαία και Βλαστικοί Θεοί» αποτελείται από μία σειρά 35 εικαστικών έργων περίπου, δουλεμένα κυρίως με την τεχνική του λαδιού σε καμβά που από τη μία ,αναδεικνύουν την χαμένη σύνδεση με τη γή και τις παραδόσεις και από την άλλη, προσελκύουν με την ζωντανή έκφραση των προσώπων και των μορφών, την επανασύνδεση μας με το φυσικό μας στοιχείο και περιβάλλον .
Σκοπός της έκθεσης για την Γαία είναι η προσέγγιση της γνώσης για την ιστορία της Κρητικής Γής. Ένας τόπος με βαθιά πνευματική- πολιτιστική ταυτότητα και παρελθόν που οι σύγχρονες γενιές αγνοούν.
Η έκθεση προσβλέπει όχι μόνο στην αναμορφωτική εμπειρία του θεατή αλλά και τη συναισθηματική προσέγγιση γύρω από τη φύση και το σεβασμό που πρέπει να της αποδοθεί.
Σε σημείωμά του για την έκθεση ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Jack Dempsey αναφέρει: Οι πίνακές της (σ.σ. Καδιανής) είναι «Επιφάνιες» της Μάνας Γης, της Γαίας και των αρχαίων δεσμών Της με τα πνεύματα των πράσινων ζωντανών πραγμάτων. Οι Μινωίτες ταύτιζαν βαθιά τη δική τους ζωή με τους κύκλους της Γης και των πράσινων όντων. Αυτό ήταν «καλλιέργεια»: η γεωπονία ήταν και καλλιέργεια της ψυχής. Μέσα απ’αυτό, οι Μινωίτες μας κληροδότησαν ένα σωρό «καλά έργα». Αργότερα, στα Λατινικά, αυτές οι εξανθρωπιστικές ιδέες διατηρήθηκαν στη ρίζα της λέξεις «κουλτούρα». Cultus: Φύση και κοινωνία δεν είναι αντίθετα, αλλά συμπληρωματικά—μια αίσθηση και μια ιδέα που ενθάρρυνε έναν κόσμο «τρυφερότητας, φροντίδας και ευσεβούς συμπεριφοράς». Το να καλλιεργείς τη Γη σαν κήπο, έκανε τη γη κήπο σου, έναν τόπο που άξιζε να τον ζεις, έναν τόπο υγιή, θεμελιωμένο πάνω στην ευγνωμοσύνη της απόδοσης τιμής σε δυνάμεις ανώτερές μας. Είμαι λοιπόν ευγνώμων στην Καδιανή που επαναφέρει αυτές τις υγιείς, αυθεντικές ρίζες του ανθρώπινου γένους στο συνειδητό μας. Τι μπορεί να είναι σημαντικότερο τώρα από την επανασύνδεση της ψυχής μας με αυτό που το σώμα μας κάνει, κάθε μέρα, απέναντι σ’όλα αυτά που μας δίνουν ζωή;
Όπως είπε η ποιήτρια Barbara Mor, «Κοίτα μέσα από ένα μικροσκόπιο ή ένα τηλεσκόπιο: η Φύσει λειτουργεί». Κοιτάξτε τώρα μέσα στα μάτια της «Άρτεμης» και της «Σκοτεινής Μητέρας» της Καδιανής. Αυτές οι Γήινες Μανάδες γνωρίζουν τι σημαίνει όταν ένας πολιτισμός, μια «κουλτούρα», ξεχάσει ποιο είναι αυτό το σημαντικότερο από τον εαυτό της. Έχει ειπωθεί πολύ παλιά, «Όποιος συναινεί, καθοδηγείται. Όποιος Την αρνείται, σύρεται ηττημένος». Μπορούμε να τη γνωρίσουμε ως Γαία—ή ως Νέμεση. Τα αντίποινά της είναι πάντοτε ακριβοδίκαια. Η Εποχή του Ψέμματος που βλάπτει τη Μάνα Γη μας τελειώνει μέσα στο σκότος. Οι πρακτικές που υποτίθεται πως ελέγχουν και «αναπτύσσουν» τη Φύση με καταστροφές, διδάσκουν μόνο την αυτό-καταστροφή. Τα μάτια στους πίνακες της Καδιανής είναι προειδοποίηση. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η Μάνα γη θα μας θυμίσει τη σοφία που ξεκίνησε την ανθρώπινη ιστορία μας.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ μέχρι και τις 24 Αυγούστου.
Διάρκεια έκθεσης: 19 έως 24 Αυγούστου