“Εκθέτοντας τη ΒΙΑ – Εκδήλωση, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ώρα 14:00 | Χαμόγελο του Παιδιού”

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ 18, 145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ, ΤΗΛ: 210 80 19 975
email: [email protected]

website: http://www.iett.gr

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
ώρα 14:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα της έκθεσης (Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, ώρα 14:00) ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΑ, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.

Ψυχολόγος του Οργανισμού ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, που στηρίζει η έκθεση θα παρουσιάσει τις δράσεις που υλοποιούνται για την πρόληψη της βίας βοηθώντας τα παιδιά να αισθανθούν πιο ασφαλή.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζει παιδιά και τις οικογένειές τους. Βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας, θύμα εξαφάνισης, σε κάθε παιδί που βιώνει κατάσταση φτώχειας ή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χρησιμοποιώντας ως διαδραστικό εργαλείο το Πρόγραμμα «RealLifeStories» που αφορά σε κοινωνικές ιστορίες που βασίζονται στο μοντέλο και τις αρχές της «Βιβλιοθεραπείας», ο/η ψυχολόγος αφηγείται μια δομημένη κατασκευασμένη ιστορία. Παράλληλα ένα άλλο πρόγραμμα που βασίζεται στην τέχνη και στην σύνδεσή της με την πρόληψη της βίας είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Pr.E.P.E.I.». Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pr.E.P.E.I.» με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών/-ριών. Tο έργο παρουσιάζει τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών να συμμετέχουν σε διαφορετικά σενάρια, όπου λαμβάνουν χώρα επεισόδια εκφοβισμού. Η αξιοποίηση ενός κλασικού ήρωα μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών (βίντεο και ηλεκτρονικό παιχνίδι) και τέχνης συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό, προωθώντας κοινωνικές αξίες και αρχές για χρήση εντός της τάξης.
Επιπροσθέτως, ένα άλλο πρόγραμμα, «Το Παπάκι Πάει…» είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς. Μέσω του κουκλοθέατρου, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δραματοποιούν ήρωες και να αποκομίσουν γνώσεις. Γίνεται εισαγωγή στην έννοια της κούκλας και της εξαφάνισης. Ο/Η εκπαιδευτικός θα εξηγήσει στα παιδιά ότι θα ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι με στόχο να βοηθήσουν ένα παιδί αλλά και ένα παπάκι να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους. Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό το κάθε παιδί θα χρειαστεί μια κούκλα βοηθό. Εν συνεχεία με τις κούκλες που έχουν φτιάξει τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, θα γίνει το θεατρικό στο κουκλοθέατρο.
Εν κατακλείδι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Dance Against Bullying μέσω του χορού και της κινησιολογίας προάγει την ενσυναίσθηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την υποστήριξη που χρειάζεται ο ένας άνθρωπος από τον άλλον, γεγονότα που αποτελούν και θετικούς προγνωστικούς παράγοντες για την πρόληψη της βίας.

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την ομαδική εικαστική έκθεση ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΑ:
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

59 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, εκθέτοντας ή «εκθέτοντας» τη ΒΙΑ στα μάτια των θεατών.

Η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενό της για την έκθεση:
«…Ποιος όμως ο λόγος μια εικαστική έκθεση να ασχοληθεί με τη βία δίνοντάς της βάρος και υπόσταση; Η απάντηση είναι πως η τέχνη μπορεί όχι μόνο να τέρψει και να ψυχαγωγήσει, αλλά έχει και τη δύναμη να εγείρει ερωτήματα και να αφυπνήσει συνειδήσεις. Έτσι, εκθέτοντας τα έργα στο χώρο, δε δημιουργούμε απλώς μια εικαστική έκθεση, αλλά παράλληλα εκθέτουμε, με την αρνητική έννοια της λέξης, τη βία, φωτίζοντας κυριολεκτικά όλες τις σκοτεινές της πλευρές. Τα 62 σύγχρονα εικαστικά έργα της έκθεσης, αποτελούν 62 βροντερές φωνές ενάντια στη βία σε κάθε της μορφή, φανερή ή καλυμμένη πίσω από δοξασίες και στρεβλές ιδέες…»
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Christina Pancess, Christine Abou Negm, Kim Roberts, Lydia Z., Zaxaroula Bongard, Χριστίνα Αγγελά, Αθανασία Αγοραστίδου, Νεκτάριος Αντωνόπουλος , Έλενα Αρσενίδου, Δημήτρης Αστερίου, Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου, Νίκη Βασιλοπούλου, Ευαγγελία Βεκιαροπούλου, Νίκη Γαργαλιάνου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Σωτήρης Γιολδάσης, Κωστής Δάρας, Βασιλική Δημητράκου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ήλια Λιακάκου Θεοφιλίδου, Μανώλης Καλουδάς, Γιάννης Καμίνης, Μαρία Καραγεωργίου, Μαρία Καρασαββίδου, Στέλλα Κατεργιαννάκη, Χριστίνα Κατεργιαννάκη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Γεωργία Κοκκίνη, Ιάκωβος Κολλάρος, Νίνα Κοταμανίδου, Μίνα Κουζούνη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Αγγελική Κώσταλου, Λίνα- Ηράκλεια Θάνου- Μπάρμπα, Ελένη Λουκή, Κέλη Μελά, Νίκη Μιχαηλίδου, Κώστας Μπαρδώσας, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Μαρία Ντάρλα, Αναστάσιος Νυφαδόπουλος, Όθων Ξενικουδάκης, Όλγα Ξυθάλη, Σωτήρης Παπαγιάννης, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Άσπα Παπαλεξανδρή, Εύα Παρσωτάκη, Γιάννης Πέτρου, Φαίδρα Ρητορίδου, Υρώ Ρούση, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Μαρία Σταμάτη, Μανταλένα Τάνη, Τζώρτζια Τουλιάτου, Δήμητρα Φακάρου, Θωμαΐς Φέκα, Σέντη Χανιαδάκη, Μαρία Χαρκούτση

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: [email protected] // [email protected]

Επιμέλεια & κείμενο έκθεσης: Όλγα Λατουσάκη
Επιμέλεια video έκθεσης και ραδιοφωνικού σποτ: Τάσος Πέτσας (Tasos P. Music)
Το τραγούδι «Give High Love» που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης και το ραδιοφωνικό spot είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Δημιουργικό – Επιμέλεια εντύπων: Σοφία Παπαδοπούλου

Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 30 Νοεμβρίου 2019

Facebook link: https://www.facebook.com/events/2328428033953627/

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18,
145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: [email protected]

website: http://www.iett.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10π.μ. – 5μ.μ.
Κυριακή – Δευτέρα κλειστά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ