Δούκας Λακρός: “Η πανδημία έχει ανατρέψει ακόμη και τις πιο απλές στιγμές της καθημερινής μας ζωής”

Ο Δούκας Λακρός, Φοιτητής Τμήματος Νομικής ΔΠΘ, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“H μάσκα είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος προστασίας από το νέο κορονοϊό και η ελάχιστη ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Οπότε ναι, ήρθε για να μείνει. Ευελπιστώ όχι για πάντα, αλλά μέχρι το τέλος της πανδημίας ναι”

Τοπικά lock down: Αναγκαία ή όχι; Το φαινόμενο lock down έκανε την εμφάνισή του ευθύς αμέσως με τη διάγνωση του νέου κορονοϊού και για τους περισσότερους ανθρώπους ήταν δυσάρεστο έως και εκνευριστικό. Η στέρηση της ελευθερίας κίνησης και η αίσθηση συνεχούς εποπτείας δεν δημιούργησε τα πιο θετικά αισθήματα για πολλούς από εμάς, τουναντίον. Ακόμη και η αιτιολόγησή του ως μέτρο πρόληψης του ιού και διασφάλισης της δημόσιας υγείας (επομένως και παράτασης ζωής του Εθνικού Συστήματος Υγείας) παρόλο που αρχικά μας βρήκε σύμφωνους και υπέρμαχους της προτασσόμενης και επιτακτικής κοινωνικής ευθύνης, πλέον μας κούρασε, κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά. Διακόπηκαν οι κοινωνικές επαφές, αναπόσπαστο και μέχρι πρότινος δεδομένο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και δημιούργησε μια αίσθηση αναμονής ότι όλο αυτό θα τελειώσει κάτι τι οποίο δεν έγινε ακόμη. Και σήμερα περάσαμε στα τοπικά lock down ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας κατά τόπους ώστε να αποφευχθούν οι τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του προηγούμενου καθολικού lock down. Δυστυχώς φτάσαμε στη θέση να είναι απαραίτητα τα τοπικά lock down αφού δεν ελήφθησαν άλλα δραστικά και ουσιαστικά μέτρα πριν εκτροχιαστεί ανέλπιδα η κατάσταση.

Αγκαλιάζω: μια λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Η πανδημία έχει ανατρέψει ακόμη και τις πιο απλές στιγμές της καθημερινής μας ζωής. Μία αγκαλία. Κανείς στην όψη του θεάματος ή στη σκέψη του λογίζεται πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός και πόσο εύκολα γίνεται η διασπορά του με την εν λόγω πράξη. Κανείς όμως δεν σκέφτεται πόσο σημαντική είναι μια τέτοια απόδειξη αγάπης για κάποιους ανθρώπους. Πόσο νόημα δίνει στις διαπροσωπικές σχέσεις και πόσο ικανοποιεί την ανάγκη κοινωνικότητας του ανθρώπου. Επομένως δεν είναι απλώς μια λέξη το ρήμα αγκαλιάζω αλλά μία ψυχολογική τρόπον τινά υποστήριξη για πολλούς ανθρώπους. Μία απλή λέξη δεν θα μπορούσε να ξεκουράσει ένα γονιό από μια δύσκολη εργασιακά ημέρα, να δώσει κουράγιο σε έναν άστεγο, να υπενθυμίσει την ανέκφραστη αγάπη σε ένα παππού.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; H μάσκα είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος προστασίας από τον νέο κορονοϊό και η ελάχιστη ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πανδημίας ή την ανακάλυψη ενός εμβολίου η μάσκα θα είναι τόσο μόνιμη και υποχρεωτική έως και απαραίτητη. Οπότε ναι, ήρθε για να μείνει. Ευελπιστώ όχι για πάντα, αλλά μέχρι το τέλος της πανδημίας ναι. Ήρθε για να μείνει.

Καλλιτέχνης : «υπάρχει ελπίς» επιβίωσης για το αύριο; Ο καλλιτέχνης τι είναι; Μία οντότητα στον κόσμο ασχολούμενη με τις τέχνες, προσφέροντας θέαμα, διαπαιδαγώγηση, χαλάρωση, εκπαίδευση, τροφή για σκέψη και άλλα πολλά στον άνθρωπο. Σήμερα όμως ο καλλιτέχνης έχει τεθεί στο περιθώριο και αντιμετωπίζεται ως «μία ακόμη τρύπα του ζουρνά». Και κάποιοι θα έλεγαν «μα καλά, δεν λαμβάνονται μέτρα για τόσα και τόσα φλέγοντα ζητήματα και ουσιαστικότερα επαγγέλματα και θα ληφθούν για τους καλλιτέχνες;». Αυτή είναι δυστυχώς η κοινή ελληνική γνώμη που καθιστά το μέλλον του καλλιτέχνη δυσμενές κι αν κρίνουμε κι από τα ληφθέντα μέτρα ακόμη δυσμενέστερη.

Μουσεία, Θέατρα, Μουσικές σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά με λίγα άτομα ή κανονική λειτουργία; Δεν γίνεται η πολιτεία να λειτουργεί με εξαιρέσεις ούτε να εφαρμόζει σχέδια προστασίας με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ότι δεν παρέχει υπηρεσίες ή προιόντα πρώτης ανάγκης στις περιοχές που έχει εφαρμοστεί τοπικό lock down κλείνει μέχρι νεοτέρας. Αν αρχίσουν οι διακρίσεις ως προς αυτό το κομμάτι τότε, όπως είναι φυσικό, όλο και περισσότεροι κλάδοι θα αρχίσουν να ζητούν την κατ΄εξαίρεση λειτουργία τους παραθέτοντας πλειάδα επιχειρημάτων. Μα τότε το κράτος δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά θα μετατραπεί σε μία τεράστια ομάδα αξιολόγησης ιδεών. Είναι πιστεύω αρκετή η αξιολόγηση της τρέχουσας ανώμαλης κατάστασης.