Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 |19:00
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης|Λεωφ. Στρατού 2A
Στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα δραστηριοποιούνται πολλοί απόφοιτοι Αρχιτεκτονικών Σχολών του Παρισιού οι οποίοι μέσω των σπουδών τους και του υλοποιημένου έργου τους μεταφέρουν σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα στην αρχιτεκτονική της πόλης και πρωταγωνιστούν στην ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917.
Η παρουσίαση του Β. Κολώνα, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του παν. Θεσσαλίας, βασίζεται σε πρωτογενή και αδημοσίευτη έρευνα.
Είσοδος ελεύθερη/Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά
Βιογραφικό σημείωμα Βασίλη Κολώνα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στους τομείς της Συντήρησης Mνημείων, της Iστορίας της Tέχνης και της Mουσειολογίας, ενώ παράλληλα εργάσθηκε ως ερευνητής στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Aπό το 2003 είναι καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Eλλάδα και το Eξωτερικό, ενώ μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Eχει ασχοληθεί με την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εκθέσεων και είναι βασικός συντελεστής ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη μελέτη και την έρευνα της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Eλλάδα,, τις χώρες της ανατολικής Mεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Tο 1999, για το έργο του πάνω στους Iταλούς αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα του απονεμήθηκε ο τίτλος του Iππότη του Tάγματος της Aξίας της Iταλικής Δημοκρατίας.