Ο Δημήτρης Λαζάρου Εκπαιδευτικός και υπεύθυνος οργάνωσης κι επικοινωνίας εικαστικών εκθέσεων, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.
“Ποτέ ο πολιτισμός δε βασίστηκε ιδιαίτερα στο Ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως στη θέληση του ανθρώπινου δυναμικού του”
Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί την αναγκαιότητα της επιβολής τοπικών lockdown είναι το ευάλωτο δημόσιο σύστημα υγείας που διαθέτουμε ως χώρα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να χτιστεί άμεσα ένα δημόσιο σύστημα υγείας με κλίνες που να καλύπτουν επαρκώς τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας και με ιατρικό προσωπικό και απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορούν οι γιατροί μας να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά σε συνθήκες που παλιότερα δεν έβαζε ο ανθρώπινος νους και πλέον είναι πραγματικότητα. Ας μην αναλωνόμαστε λοιπόν σε φράσεις όπως «ατομική ευθύνη» ή σε καραντίνες που σε τελική ανάλυση δε θα βοηθήσουν να πάρεις και αντισώματα, όπως κάθε οργανισμός ζητά να έχει.
Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Θέλω να είμαι αισιόδοξος, γιατί εκ φύσεως οι Έλληνες είμαστε αισιόδοξοι και δεν πτοούμαστε εύκολα. Ποτέ ο πολιτισμός δε βασίστηκε ιδιαίτερα στο Ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως στη θέληση του ανθρώπινου δυναμικού του. Γι’ αυτό στα θέατρα θα συνεχίζονται οι πρόβες για μελλοντικές πρεμιέρες, ο κινηματογράφος θα γεννά νέες ιδέες που μπορούν να γίνουν μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πάρουν διεθνή βραβεία, ενώ στα εικαστικά οι δημιουργοί θα συνεχίσουν να εμπνέονται και να εμπνέουν σκέψεις και συναισθήματα στο φιλότεχνο κοινό με τα έργα τους.
Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Κάτι πολύ σημαντικό πάντα, που όμως λείπει από το ανθρώπινο σώμα που την αποζητά. Λίγη υπομονή και θα έρθει πάλι η ώρα που δεν θα λείπει από την καθημερινότητά μας, αν και οι συνθήκες που ζούμε, καλώς ή κακώς, μάς θύμισαν ότι και μας έλειπε αλλά και ότι και εμείς οι ίδιοι ξεχνάγαμε να εκφράσουμε την αγάπη μας μέσω αυτής.
Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Πριν την πανδημία, ολοκληρώθηκαν κάποιοι πολύ σημαντικοί κύκλοι στη ζωή μου, που περιελάμβαναν απώλειες που δεν αναπληρώνονται. Νομίζω ότι δεν έχω να φοβάμαι πλέον να νιώσω την απώλεια, αλλά όσο και να νομίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να τη διαχειριστούμε, η ζωή συνήθως μας διαψεύδει.
Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Ακόμα και στη μόδα ελπίζω σύντομα, να αποτελεί ένα «ξεπερασμένο» αξεσουάρ.
Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Στο χώρο των εικαστικών που κινούμαι, οι δημιουργοί εδώ και χρόνια βιοπορίζονται διαφορετικά και όχι από την τέχνη τους. Χρειάζεται παιδεία και στοχευμένες κινήσεις, ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί ότι οι εικαστικοί παράγουν τέχνη που αποτελεί και μια μορφή επένδυσης, άρα δικαίως ζητούν ένα αντίτιμο γι’ αυτό. Γενικότερα όμως σε όλες τις μορφές τέχνης και πριν την πανδημία, λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, υπάρχει πλήθος καλλιτεχνών που ουσιαστικά προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, προκειμένου, έστω να υπάρχουν στην Τέχνη που υπηρετούν. Υπάρχουν ηθοποιοί που παίζουν και δεν αμείβονται, για παράδειγμα. Πάντα «υπάρχει ελπίς» γιατί η Τέχνη τελικά «θρέφει» την ψυχή των ανθρώπων που αποφασίζουν να την υπηρετήσουν.
Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; ΑΝΟΙΧΤΑ φυσικά!!! Καμία διασπορά του ιού δεν παρατηρήθηκε και δεν πρόκειται να παρατηρηθεί, από τη στιγμή που είχαν λιγότερους θεατές ή επισκέπτες και τηρούνταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Το να τα κρατάς κλειστά μόνο ζημία πολιτιστική και οικονομική μπορείς να προκαλείς. Επίσης δε συμφωνώ με το όριο του 30% πληρότητας στα θέατρα ή στους κινηματογράφους. Θεωρώ πως ένα ποσοστό 50% ή 60% πληρότητας μπορεί να είναι εφικτό και επιτρεπτό. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μη βάλλεται ο πολιτισμός ΑΜΕΣΑ, μόλις επιβάλλουμε καραντίνα, διότι διογκώνουμε τα τραύματα που προκαλούνται στη ψυχή του ανθρώπου από την έλλειψη καλής ψυχαγωγίας.
Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η ΤΕΧΝΗ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΑΓΑΠΗ σε όλες τις μορφές της, έστω κι αν είμαστε σε περιορισμό. Η ανεύρεση τρόπων να προάγουμε και τα τρία, έστω κι αν οι συνθήκες μας εμποδίζουν. Γι’ αυτό, αν και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μας περιορίζει, προσπαθούμε μαζί με σύγχρονους εικαστικούς να συνεχίζουμε με εκθέσεις.
CHILDREN have the right NOT to remain silent, είναι η ομαδική έκθεση που βασίζεται σε δικό μου concept, σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα, ART HUB ATHENS και επιμέλεια Τώνιας Νησωτάκη, θα παρουσιαστεί πρώτα ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ και στη συνέχεια όπως είχε προγραμματιστεί, εφόσον αρθούν τα μέτρα καραντίνας, στο εμβληματικό κτίριο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά. Διαδικτυακά λοιπόν και live, όταν ανοίξουν οι χώροι Τέχνης, 44 σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα για τα παγκόσμια και αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών που πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητα της ανθρωπότητας. Δυστυχώς όμως και λόγω πανδημίας, αλλά και ανέκαθεν σε κάποιες χώρες η μοίρα τους είναι σκληρή και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους εμφανής. Η Τέχνη πάντα μιλάει και διεκδικεί, εμπνέει και διαμαρτύρεται. Εμείς πρέπει πάντα να βρίσκουμε τρόπους να εκπροσωπείται και να γίνεται γνωστή η παρουσία της. Έτσι το διαδίκτυο σε αυτή την έκθεση θα είναι αρχικά ο σύμμαχός της, μια και η έκθεση θα παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα μου www.art-profiles.net, στην ιστοσελίδα www.hephaestuswien.com που έχει αγαπήσει η Ομογένεια και φυσικά και στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Πολιτιστικής Πλατφόρμας ART HUB ATHENS / ART for social changes, www.arthubathens.org . Το soundtrack του video που συνοδεύει τα έργα των εικαστικών είναι του γνωστού και βραβευμένου διεθνώς δημιουργού ηλεκτρονικής μουσικής TASOS P. και έχει τον εύγλωττο τίτλο «Πες μου τι σημαίνει αγάπη» σε στίχους Τιμόθεου Πουλιτσίνου.
Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Όπως λέω στην εκπομπή μου Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που είναι η πολιτιστική εκπομπή του Hephaestus Radio, του ομογενειακού ραδιοφώνου που εκπέμπει διαδικτυακά και αποδεδειγμένα σε 165 χώρες του κόσμου:
«Να είστε γεροί και δυνατοί!!! Να αγαπάτε τους εαυτούς σας!!!»