Δημήτρης Δαλάκογλου «Στο δρόμο»

Μια ανθρωπολογία των υποδομών της (μη) κινητικότητας στα Βαλκάνια

Μετάφραση: Τάκης Γέρος


ISBN: 978-960-589-161-9 | σελίδες: 322 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 20.00€


Μεγάλα ιστορικά φαινόμενα αφήνουν με ακρίβεια τα σημάδια τους στην υποδομή και υπάρχει τρόπος να τα διαβάσει κανείς. Σε αυτό το βιβλίο η ανθρωπολογική προσέγγιση, μέσω της μελέτης ενός δρόμου 29 χιλιομέτρων στην Αλβανία, έρχεται να διαφωτίσει πολύπλοκα ιστορικά φαινόμενα, όπως η χάραξη των ευρωπαϊκών συνόρων, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η σύγχρονη μετανάστευση και οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια από τις πρώτες εθνογραφικές μονογραφίες της λεγόμενης υποδομιακής στροφής που λαμβάνει χώρα στην ανθρωπολογία τα τελευταία.Ο κύριος τόπος της παρούσας εθνογραφικής έρευνας, αλλά και κύριο υλικό υποκείμενο της, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλβανία με την Ελλάδα. Πρόκειται όμως για κάτι περισσότερο από μια εθνογραφία επί του δρόμου είναι μια ανθρωπολογία του δρόμου. Εστιάζοντας στη Αλβανία, μια από τις λιγότερο ερευνημένες χώρες της Ευρώπης, αυτό το βιβλίο παρέχει μοναδική γνώση για τις πολιτικές και πολιτισμικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σε όλη την ήπειρο. Ταυτόχρονα, όμως, διερευνά καινοτόμα κλασικές ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές κατηγορίες ανάλυσης όπως η οικία, η πόλη και η συγγένεια με άμεση συνάρτηση με την υποδομή. Μια τέτοια προσέγγιση που περιλαμβάνει την υποδομή θέτει σε νέες εμπειρικές διαστάσεις και νέα θεωρητική κλίμακα έννοιες-κλειδιά της κοινωνικής επιστήμης, τις οποίες τελικά η υποδομή ανανεώνει.(…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Έγραψαν για το βιβλίο:

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που είχαμε ένα τόσο διορατικό βιβλιο για τα Βαλκάνια
Social History, τόμ. 42(4)

Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει μια μέρα που [το βιβλίο] θα ενημερώνει τις πολιτικές των γραφεοικρατών και των πολιτικών που διαχειρίζονται τους μετασχηματισμούς της σύγχρονης Ευρώπης.
Journal of Contemporary Central and Eastern Europe, τόμ. 26(1)

Μια μελέτη που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της συμβατικής εθνογραφίας.
Micheal Hezfeld, καθηγητής στην έδρα Κοινωνικών Επιστημών Ernest E.Monrad, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Ένα συναρπαστικό βιβλίο που προσφέρει νέες και συχνά εκπληκτικές προοπτικές.
Penny Harvey, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ 

Από όλες τις απόψεις -θεωρητική, μεθοδολογική, εμπειρική- είναι ένα έξοχα πρωτότυπο βιβλίο.
Russel King, καθηγητής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο του Σάσεξ

Μια πλούσια και συναρπαστική εθνογραφία.
Brian Larkin καθηγητής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ένα εξαιρετικό κομμάτι της σύγχρονης ανθρωπολογικής σκέψης. Allegra Lab, allegralaboratory.net/review-the-road

Ο Δημήτρης Δαλάκογλου είναι καθηγητής Α΄ βαθμίδας στο Vrije Universiteit Amsterdam, όπου κατέχει την Έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην οποία εκλέχτηκε το 2015. Μεταξύ 2009 και 2015 ήταν αναπληρωτής και επίκουρος καθηγητής της Ανθρωπολογίας και των Σπουδών Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ της Αγγλίας. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπουδές Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, καθώς και Ανθρωπολογία και Υλικό Πολιτισμό, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2009. Το 2012 βραβεύτηκε με το Future Research Leaders Grant από το Συμβούλιο Έρευνας της Οικονομίας και της Κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ESRC) και το 2017 βραβεύτηκε με το Vidi Grant στο πλαίσιο του Προγράμματος για Ερευνητικά Ταλέντα του Ολλανδικού Οργανισμού Επιστημονικής Έρευνας (NWO), ενώ επίσης έχει λάβει δύο φορές το βραβείο διδακτικής αριστείας του Πανεπιστημίου Σάσεξ της Βρετανίας. Έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πρίνστον και της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY) των ΗΠΑ, καθώς και του Πανεπιστημίου της Βενετίας. Έχουν εκδοθεί πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες του, από μονογραφίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά μέχρι συλλογικοί τόμοι που έχει επιμεληθεί και ταινίες ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανάβυσσο και είναι υπερήφανος απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου της χρονιάς 1999.