Δέσποινα Γεωργιάδη – Θεσσαλονικέως: “Μεγάλη Ελλάδα ή Magna Crecia: πάντα με συγκινούσε ο Ελληνικός Πολιτισμός και η δημιουργία των πολιτιστικών συλλόγων και εκδηλώσεων στην περιοχή”

“Οι ελληνόφωνες κοινότητες προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανά τα ελληνικά στοιχεία της παράδοσης. Αυτό και μόνο δείχνει την διαχρονικότητα της Τέχνης ανάμεσα στους δύο λαούς”

Ποια ήταν η έλξη για τη συμμετοχή σας στην Magna Grecia nel Tempo; Μεγάλη Ελλάδα ή Magna Crecia είναι ο ιστορικός και γεωγραφικός όρος που προσδιορίζει την Κάτω Ιταλία με τα ελληνόφωνα χωριά της. Πάντα λοιπόν με συγκινούσε ο Ελληνικός Πολιτισμός και η δημιουργία των πολιτιστικών συλλόγων και εκδηλώσεων στην περιοχή. Ήταν προκλητική η ιδέα και το κάλεσμα της Ιστορικού Τέχνης και Επιμελήτριας Μαρίνας Γκόντα και την οποία θερμά ευχαριστώ να συνδιοργανώσει με τους Σικελούς εικαστικούς αυτή την τόσο σπουδαία αλληλουχία Εκθέσεων.

Από την βιωματική σας εμπειρία αυτού του ταξιδιού ποιά είναι τα κοινά σημεία – σύμβολα των δύο λαών; Από τον 8ο αιώνα πχ. οι πρώτες αποικίες είχαν τεράστια ιστορική ακμή σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς. Το γλωσσικό ιδίωμα, η μουσική τα ήθη και τα έθιμα, οι κοινές ρίζες ενώνουν τους δυο λαούς. Επίσης ο ήλιος και το μπλε της θάλασσας που ενυπάρχουν στα έργα μας.

Πως σας φαίνεται να μοιράζεστε διαχρονικά την εμπειρία της Τέχνης ανάμεσα στους δυο λαούς; Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον Καθεδρικό Ναό Μεσσίνης στην Σικελία στην αριστερή αψίδα υπάρχουν ψηφιδωτά από το 1300 από το Βυζάντιο. Άρα το ψηφιδωτό είναι ένας συνδετικός κρίκος είτε είναι βυζαντινό είτε είναι σύγχρονο. Οι ελληνόφωνες κοινότητες προσπαθούν λοιπόν να διατηρήσουν ζωντανά τα ελληνικά στοιχεία της παράδοσης. Αυτό και μόνο δείχνει την διαχρονικότητα της Τέχνης ανάμεσα στους δυο λαούς.

Δέσποινα Γεωργιάδη – Θεσσαλονικέως

Η Δέσποινα Γεωργιάδη–Θεσσαλονικέως γεννήθηκε στην Αθήνα. Σήμερα, ζει και εργάζεται στον Διόνυσο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε ως ανώτερη υπάλληλος στην Εμπορική Τράπεζα και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων στο Υπουργείο Γεωργίας.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων Εσωτερικής Διακόσμησης και Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας της Τέχνης και Ψηφιδωτού στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών με την εικαστικό Ράνια Καπελιάρη. Προσανατολίστηκε στην τέχνη του ψηφιδωτού, το οποίο και καθόρισε την εκφραστική της πορεία. Παρακολούθησε εντατικά μαθήματα ψηφιδωτού στο Μουσείο Μπενάκη και στο Κέντρο Ψηφιδωτού «Ψηφίδων Γνώσις», κοντά στον ψηφοθέτη και συντηρητή ψηφιδωτού Νίκο Τόλη. Συνέχισε τις σπουδές της στη Ραβέννα της Ιταλίας, στη Scuola Arte del Mosaico με τη Luciana Notturni και στο Studio Kokomosaico με τους Luca Barberini και Arianna Gallo. Στη συνέχεια, παρακολούθησε εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων, με έμφαση στον χρωματισμό του ψηφιδωτού στη Scuola Mosaicisti del Friuli στο Spilibergo της Ιταλίας. Ολοκλήρωσε σεμινάριο ψηφιδωτού κοντά στο Marco De Luca, Αθήνα, 2018.

Ήταν επιλεγμένη καλλιτέχνις στο Ravenna Mosaico Festival της Ιταλίας με το έργο της Τhe eBook of knowledge, 2011. Ήταν, επίσης, συνδιοργανώτρια της ελληνικής συμμετοχής στο διεθνές project για τις Αφγανές γυναίκες, Hanging by a thread 2022, υπό την αιγίδα της UNESCO. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονου Ψηφιδωτού (AIMC) από το 2010, ενώ υπήρξε μέλος και εκλεγμένη Γραμματέας Οργανωτικού στον Ελληνικό Σύλλογο Ψηφιδωτού.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Επιλογή)

Nihil humanum mihi alienum, 2023, Ατομική Έκθεση, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πλάκα, Αθήνα

Ψηφιδωτές Ροές, 2023, Ψηφίδες Μαζί, 2022, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα

RavennaMosaico Festival, 17o Διεθνές Συνέδριο AIMC, Ραβέννα, Ιταλία, 2022, Mosaic as Contemporary Art, Architekturzentrum Wien, Βιέννη, Αυστρία, 2021

European Cultural Center, Galerie Rosmarie Bassi, Remagen, Germany, 2019

Ψηφίδες στο χρόνο, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 2019

Fraternity, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα, 2019

Art Release in Sign Language, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Αθήνα, 2019

Mosaic as Contemporary Art, Romanic Basilica, Paray Le Monial, Γαλλία, 2018

Mosaic as α Contemporary Art, National Bank of Serbia, Βελιγράδι, 2017

The Odyssey of the Mosaic as Contemporary Art, National Gallery of North Macedonia, Skopje, North Macedonia, 2017

Δρόμοι ψηφίδων, 5η Ετήσια Έκθεση Ψηφιδωτού, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, 2016

Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αθήνα, 2015

First International Mosaic Festival of Contemporary Mosaics, Ravennamosaico Antichi Chiostri Francescani, Ραβέννα, Ιταλία, 2011

Meditations_on_eBook, Kέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Αθήνα, 2011

Hearts in Athens, Υπαίθρια έκθεση, Αθήνα, 2008

Email: [email protected], F/B: Despina Georgiadi

Instagram: despina.georgiadi

email : [email protected]