Γιώργος Χ. Σαλπιγκίδης: “Θεωρώ ότι είμαι ένας εικαστικός της γενιάς μου. Ο ρεαλισμός είναι αυτός που με γοητεύει…”

“Ανθρωποκεντρική κυρίως η δουλειά μου, χρησιμοποιώ την ανθρώπινη φιγούρα είτε τμήματα αυτής, για να σχολιάσω, να εκφράσω είτε να επικρίνω (χρησιμοποιώντας και το χιούμορ πολλές φορές) τα θέματα που κατά καιρούς με απασχολούν”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μία μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Στην πορεία των χρόνων που ζωγραφίζω, η ζωγραφική υπήρξε για εμένα όλα αυτά και ακόμη παραπάνω. Ήταν και είναι το καταφύγιο μου. Είναι η ανάγκη μου για δημιουργία, αυτή η πρωτόγονη ματαιόδοξη ανάγκη που έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι ο τρόπος μου να εκφράσω αυτά που αισθάνομαι για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, την κοινωνία γύρω μας και τις καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, και να μιλήσω για όλα αυτά με έναν διαφορετικό πιο εσωτερικό τρόπο. Είναι όμως και κάτι ακόμη το οποίο συνετέλεσε στο να διαμορφωθώ ως χαρακτήρας και προσωπικότητα και να στήσω μία δική μου κοσμοθεωρία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Θεωρώ ότι είμαι ένας εικαστικός της γενιάς μου. Ο ρεαλισμός είναι αυτός που με γοητεύει, μέσα όμως από μία εννοιολογική σκοπιά. Ανθρωποκεντρική κυρίως η δουλειά μου, χρησιμοποιώ την ανθρώπινη φιγούρα είτε τμήματα αυτής, για να σχολιάσω, να εκφράσωείτε να επικρίνω (χρησιμοποιώντας και το χιούμορ πολλές φορές) τα θέματα που κατά καιρούς με απασχολούν.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σας ως εικαστικός; Οι πηγές έμπνευσής μου αλλάζουν κατά καιρούς. Στις περιόδους όπου όλες οι ισορροπίες της ζωής μου είναι ρυθμισμένες, τα θέματα που με απασχολούν είναι πιο ιδεαλιστικά πιο καλλιτεχνικά. Σε περιόδους όμως όπου συμβαίνουν κοινωνικές ή και προσωπικές αναταραχές, αυτές είναι που μου δίνουν το έναυσμα για να δημιουργήσω κάτι καινούριο. Είτε ως αντίδραση, είτε για να το ξορκίσω και να το μετουσιώσω σε κάτι δικό μου. Ένας τρίτος παράγοντας όμως που με ερεθίζει ώστε να δημιουργήσω καινούργια θέματα είναι η αισιοδοξία μου, την οποία απολαμβάνω να προσφέρω με τα έργα μου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μία προσωπικότητα. Θαυμάζω πολλούς ζωγράφους του παρελθόντος αλλά και σύγχρονους. Εάν επέλεγα έναν από όλους αυτούς, μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ, αλλά νομίζω ότι θα επέλεγα τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Όχι μόνο για τα ταέργα του, αλλά για να ρουφήξω όσα περισσότερα μπορώ από την πολυσχιδή προσωπικότητά του.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Θεωρώ πως ναι. Νομίζω ότι η καλλιτεχνική φύση ενός ανθρώπου δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία μορφή τέχνης. Μου αρέσει ιδιαιτέρως το θέατρο. Και η υποκριτική ως τέχνη, με την οποίαομως δεν έχω ασχοληθεί, αλλά και η σκηνογραφία που είχα την τύχη να μαθήτευσω για λίγο δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους. Είναι ένας μαγικός κόσμος για εμένα.

Εάν επιλέγατε μία διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε, ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Πολύ καλή ερώτηση και αυτή και δύσκολη να επιλέξω. Με ελκύουν και με μαγεύουν πολλές περίοδοι του παρελθόντος για διαφορετικούς λόγους. Νομίζω ότι σε όποια εποχή και να βρισκόμουν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα θα υπηρετούσα την καλλιτεχνική δημιουργία είτε με τον σημερινό όρο του καλλιτέχνη είτε με τον όρο του τεχνίτη του παρελθόντος. Συντελεστής σε κάποια θεατρική παράσταση του ιταλικού θεάτρου, βοηθός σε κάποιον γλύπτη της αρχαιότητας, δίπλα στον Μιχαήλ Αγγέλου όταν δημιουργούσε την Καπέλα Σιστίνα, μηχανικός στα ανάκτορα της Κνωσσού, στην παρέα των Ιμπρεσιονιστών στην ύπαιθρο.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Ερωτική θεωρώ… ερωτική όχι με την έννοια της φλογερής έλξης! Αλλά με εκείνο το βαθύ πάθος και την έξαψη που διακατέχει έναν καλλιτέχνη την ώρα της δημιουργίας. Μετά την ολοκλήρωση ενός έργου όμως επέρχεται και ο κορεσμός, σαν ένας έρωτας που κλείνει τον κύκλο του. Και το έργο στέκει σαν μία αναμνηστική φωτογραφίααπό καλοκαιρινές διακοπές, που φέρει όλη την ατμόσφαιρα του έρωτα που ζήσαμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Την τελευταία περίοδο ο χρόνος για να δημιουργήσω κάτι προσωπικό είναι ελάχιστος… έτσι λοιπόν, ελπίζω στο άμεσο μέλλον να βρω το χρόνο που χρειάζεται για να «κλειστώ» στο εργαστήρι μου και να δημιουργήσω μία νέα σειρά έργων που έχω στο μυαλό μου.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γιώργος Χ. Σαλπιγκίδης γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Γκολφίνου. Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και σκηνογραφίας στα πλαίσια των σπουδών του και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2013. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει εργαστεί και σαν εικονογράφος, σκιτσογράφος, καρικατουρίτσας, face painter, και έχει δημιουργήσει σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και επαγγελματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.