Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, οργανωσιακός Coach Gestalt και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Νομικά, Marketing, Εκπαίδευση Ενηλίκων και Συμβουλευτική Οργανισμών «Gestalt in Organizations». Έχει μακροχρόνια καριέρα ως διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, στον ευρύτερο χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας. Έχει εκπαιδεύσει και υποστηρίξει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια UΝΥT των Tιράνων και UNYP της Πράγας. Έχει συγγράψει 15 βιβλία (τα 11 σε συνεργασία με τον Α. Ζαΐρη), μεταξύ των οποίων είναι: Ολοκληρωμένη Στρατηγική Επικοινωνία, Ελληνοπάθεια, Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμένη Δημιουργική Αναρχία, Η Τέχνη της Αλλαγής. Gestalt: Μια διαφορετική προσέγγιση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και Το Παγωμένο Μέλλον. Εθνικές συναρτήσεις και Ασυναρτησίες. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
«Ο μεγάλος μετασχηματισμός» είναι το νέο σας βιβλίο. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό. Τα θέματα που περιγράφονται στο βιβλίο, σχετίζονται με την χρησιμότητα των Ανθρωπιστικών Επιστημών και τον εξισορροπητικό τους ρόλο στο νέο κόσμο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, το θεμελιώδες ζήτημα των ανισοτήτων στις σύγχρονες κοινωνίες, την απειλή του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος, το κρίσιμο θέμα των ταυτοτήτων, τη βία που απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες, ζητήματα αναγκαιότητας μεταρρυθμιστικών στρατηγικών, ανάλυσης των εννοιών του επιστημονικού και παρα-επιστημονικού λαϊκισμού, καθώς και τον εξισορροπητικό ρόλο της ηγεσίας, που συνιστά καταλύτη στην εξέλιξη και διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
Το βιβλίο το γράψατε με τον Αντώνη Ζαϊρη. Πως ήταν η συνεργασία σας; Δημιουργική όπως πάντα και θα έλεγα και αναζωογονητική, καθώς ήταν γεμάτη από συζητήσεις, αναζητήσεις και προβληματισμούς, ώστε μέσα από ένα ιδιότυπο “brainstorming” να καταλήξουμε όπως πάντα σε μια σύνθεση: πρώτον νοημάτων, δεύτερον δομής και τρίτον μορφής και τελικής ύλης.
Ποια η σχέση σας με την πολιτική και την οικονομία; Όσον αφορά την οικονομία και πιο συγκεκριμένα την επιχειρηματικότητα, τα 50 χρόνια καριέρας σε επίπεδο επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό συμβολίζουν μια πολύ στενή σχέση μαζί της, που βρίσκεται σε μια διαρκή μετεξέλιξη. Όσον αφορά την πολιτική, που αποτελεί όπως και η οικονομία την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στην περίπτωση μου εκφράζεται μέσα από την αρθρογραφία, τη συγγραφή βιβλίων, αλλά και από κοινωνικές η εθελοντικές δράσεις. Θα έλεγα ότι είναι μια σχέση ερωτική, καθώς ορίζεται εντός μιας αέναης αλληλεπίδρασης ιδεολογικών και ηθικών επιρροών, αναζητήσεων και διλλημάτων!
Σε τι μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη η ανάγνωση του βιβλίου σας; Tο βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους τεχνοκράτες, μέχρι τους επαγγελματίες και το κάθε μέλος της κοινωνίας, προσφέροντας μια ολιστική εικόνα σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα. Είναι γεγονός, ότι η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με κρίσιμες πτυχές της πραγματικότητας που μέχρι σήμερα δεν δίναμε και ιδιαίτερη σημασία και τις προσπερνάγαμε. Ανέδειξε όμως θέματα, που αν και κάποια από αυτά ήταν ήδη γνωστά, τώρα αρχίζει να γίνεται ορατό το ότι αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες όσο και απειλές για το μέλλον μας, καθώς βαδίζουμε σε μια πορεία προς την αβεβαιότητα. Αυτή η πορεία καθορίζεται από τα τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εποχής μας, δηλαδή τις μεγάλες ταχύτητες, την πολυπλοκότητα και την αλληλεξάρτηση, τα οποία και αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο αυτό.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ανήσυχο πνεύμα, πεισματάρη, οργανωτικό και αισιόδοξο. Βέβαια ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήναμε τα γραπτά μου να μιλήσουν ώστε οι αναγνώστες του βιβλίου να απαντούσαν εκείνοι πως φαντάζονται τον συγγραφέα.
Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια; Ετοιμάζω ένα βιβλίο σχετικό με την δραστηριότητα μου ως οργανωσιακού coach Gestalt, που έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου μου, που είχε τίτλο:
«Η Τέχνη της Αλλαγής: Gestalt. Μια διαφορετική προσέγγιση για Επιχειρήσεις και Οργανισμούς». Το βιβλίο αυτό θα συμπληρώνει το προηγούμενο, εστιάζοντας μέσα από την οπτική της ψυχολογικής θεωρίας Gestalt, στο μετασχηματισμό της κουλτούρας, στην τεράστια δυναμική των σχέσεων, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που παίζει το αξιακό σύστημα στη ζωή των οργανισμών και στο ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον!
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι σχέση μπορεί να έχει η διαγενεακή βία με τις μεταρρυθμίσεις και ο επιστημονικός με τον παραεπιστημονικό λαϊκισμό; Ανακτούν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες το κύρος και τη χρησιμότητά τους, υποστηρίζοντας ηθικά και εξισορροπητικά το «νέο γενναίο μας κόσμο», που προχωρά πάνω στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με ανεξέλεγκτη ταχύτητα; Το περιβάλλον, η ανισότητα και οι ταυτότητες πόσο θα επηρεάσουν το μέλλον του συστήματος που κυβερνά χωρίς αντίπαλο τον κόσμο σήμερα; Ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας, που αποτελεί πάντα τον καταλύτη στην πορεία των εξελίξεων; Έφθασε ο καιρός να απομυθοποιηθούν ταμπού και στερεότυπα, ελευθερώνοντας ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της πατρίδας μας; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας μας; Ποια απροσδόκητα δώρα μας φέρνει η πανδημία;
Σε εύλογα ερωτήματα όπως αυτά μόνον ο χρόνος μπορεί να απαντήσει.
H πανδημία όμως ανέδειξε με έμφαση θέματα όπως τα παραπάνω, που αν και κάποια από αυτά ήταν ήδη γνωστά, τώρα αρχίζει να γίνεται ορατό το ότι αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες όσο και απειλές για το μέλλον μας, καθώς βαδίζουμε στο δρόμο προς την αβεβαιότητα…
Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα διατεθούν στην ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.