Ο Ζωγράφος – Ψυχαναλυτής – Επικοινωνιολόγος Γιάννης Καμίνης απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr
“…Σήμερα που χρειάζεται να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά ο ένας προς τον άλλο, η ζωγραφική μπορεί να λαμβάνει ακόμα και μια θεραπευτική διάσταση ως προς την θέαση των έργων και των συναισθημάτων που εγείρουν”
Η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει αυτή την περίοδο; Πως λειτουργεί η τέχνη για τον ψυχισμό του ανθρώπου την εποχή του κορωνοϊού; Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχική σωτηρία τόσο για τον δημιουργό όσο και για τον αποδέκτη της την περίοδο που διανύουμε. Μπορεί να εκφράσει αυτό που υπάρχει ως βίωμα και ακόμα πέρα από αυτό, ό,τι ενυπάρχει στον άχρονο χώρο του προσωπικού και συλλογικού ασυνειδήτου. Με αυτή την έννοια αποτελεί χώρο υπαρξιακής μετουσίωσης παράλληλα με το σκέλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μπορεί να είναι μια υγιής διέξοδος έκφρασης όλων των βιωμάτων της ζωής μας αλλά και όλων των συναισθηματικών μας δοκιμασιών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μας βοηθήσει να εμπεριέχουμε τα βιώματα και τα συναισθήματά μας ενώ τα εκφράζουμε δημιουργικά. Αν βιώνει κανείς καταστροφή, φυλακή, εγκλεισμό μπορεί να βρει ένα άλλο δρόμο για τις απαντήσεις μέσα από την τέχνη, είτε από τη θέση του θεατή είτε από τη θέση του δημιουργού.
Πως μπορεί η ζωγραφική να βοηθήσει αυτό το διάστημα, όπου είναι έντονο το συναίσθημα της ανησυχίας, του φόβου και του εγκλεισμού; Ειδικά αυτή την περίοδο καλούμαστε να επιστρατεύσουμε τη δημιουργικότητά μας ώστε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στον εαυτό μας και στους οικείους μας για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι περίοδος ενδοσκόπησης όπου χρειάζεται να δούμε ποιοι είμαστε βρισκόμενοι στα όριά μας και να πάρουμε ουσιαστικές αποφάσεις για το πώς θα δράσουμε στην καθημερινότητά μας. Η ασφαλέστερη οδός μετουσίωσης της ενέργειάς μας είναι η οδός της δημιουργικότητας. Η ζωγραφική ειδικότερα, μπορεί να αποτυπώσει οποιοδήποτε σκέλος της ζωής άμεσα και αβίαστα ξεκινώντας με μια απλή πρώτη κίνηση ενός μολυβιού ή ενός πινέλου πάνω σε ένα χαρτί ή ένα καμβά. Βοηθά τον κάθε άνθρωπο να επιτρέψει στο εσωτερικό του παιδί να εκφραστεί ελεύθερα και να συνθέσει με χρώμα και σχήμα κάθε τι πραγματικό, φαντασιακό και συμβολικό. Η χαρά της δημιουργίας ανοίγει το κανάλι της πνευματικής ζωής με νόημα και επιτρέπει την έμπνευση για τη διαχείριση οποιασδήποτε δυσκολίας και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Ο φόβος άλλωστε δηλώνει για την ψυχανάλυση μια επιθυμία. Η επιθυμία ζωής/θανάτου ως θεμελιώδες ζήτημα για όλους απαιτείται δημιουργική έκφραση και εκτόνωση, ώστε η ενέργειά μας να μετουσιωθεί δημιουργικά και όχι καταστροφικά. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσεται και η καλή μας ψυχική υγεία. Ας θυμηθούμε το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και ας το πράξουμε με τη δημιουργική απασχόληση. Η ζωγραφική είναι ένας από τους αμεσότερους και ευκολότερους δρόμους.
Εσείς πως βιώνετε αυτό το διάστημα ως καλλιτέχνης; Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σας σήμερα; Η αφηρημένη ζωγραφική, όπως την πρεσβεύω, επιτρέπει ακόμη ένα πιο ανοιχτό πεδίο έκφρασης και μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις για την ανάπτυξη της εσωτερικής και εξωτερικής εξέλιξης. Για εμένα η ζωγραφική αποτελεί σταθερή πηγή αυτογνωσίας και αποτύπωσης του σύμπαντος με στοιχεία από την κάθε ενεργειακή δόνηση στο διηνεκές. Αυτό το διάστημα αποτελεί μια δοκιμασία και για εμένα ως προς το χώρο της δημιουργίας διότι καλούμαι να λειτουργήσω όπως πάντα χωρίς ψευδαισθήσεις από το ψυχικό κέντρο μου στο διάστημα όπου δεν γνωρίζει κανείς πού αρχίζει και πού τελειώνει η πραγματικότητα. Αυτό από τη μία δυσκολεύει τη δουλειά μου και από την άλλη αποτελεί μια πρόκληση ως προς το περιεχόμενο της ζωγραφικής μου στο εδώ και τώρα. Σίγουρα επειδή δρω στο πεδίο της υπηρεσίας, παραμένω διαθέσιμος ώστε να δημιουργώ θετικά σημαίνοντα αποτυπώνοντας τις διαστάσεις του φωτός που μας οδηγεί εσωτερικά και εκπέμπει μέσα από τον καθένα μας πνευματική υγεία για την βελτίωση του κόσμου που ζούμε. Σήμερα που χρειάζεται να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά ο ένας προς τον άλλο, η ζωγραφική μπορεί να λαμβάνει ακόμα και μια θεραπευτική διάσταση ως προς την θέαση των έργων και των συναισθημάτων που εγείρουν. Τα περισσότερα έργα μου αφορούν στην υπέρβαση, στην ψυχική ανάταση και στην πνευματική κάθαρση.
Υπάρχουν ευκαιρίες για τον χώρο της ζωγραφικής μέσα σε αυτό το διάστημα; Ποια είναι η επόμενη ημέρα για εσάς μετά τον «απεγκλωβισμό» του κορωνοϊού; Κάθε κρίση κρύβει μια ευκαιρία. Σίγουρα απαιτείται υπομονή και καλύτερη οργάνωση ώστε να λειτουργήσουμε όλοι οι καλλιτέχνες ψηφιακά. Για εμένα το «διάλειμμα» από τους απαιτητικούς ρυθμούς επέτρεψε μια απαραίτητη παύση και άνοιξε τον δρόμο για περισυλλογή και οραματισμό νέου τρόπου ζωής. Σαφώς η ζωή μου αλλάζει οριστικά, αλλά προσωπικά πιστεύω πως «τα πάντα ρει» είναι για καλό! Η επόμενη μέρα για εμένα εύχομαι να με φέρει κοντά στους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη σε χώρους αλληλεπίδρασης – εκεί όπου μπορώ να εισπράττω τις πηγαίες αντιδράσεις των ανθρώπων που βιώνουν από κοντά τη ζωγραφική μου. Ιδανικά, το καλοκαίρι θα μας φέρει μαζί στα ελληνικά νησιά.
Σύντομο Βιογραφικό του Γιάννη Καμίνη
Ο Γιάννης Καμίνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου παντρεύτηκε, ενώ ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Το έργο του Γιάννη Καμίνη χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. Τα έργα ακρυλικών σε καμβά προκύπτουν αποτυπώνοντας αρχέτυπα, φαινόμενα, σύμβολα, πρόσωπα και ιδέες όπως συνδέονται με το συνειδητό και συλλογικό ασυνείδητο. Ο ζωγράφος εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Κίεβο-Ουκρανία, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Περού, στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ μόδας. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά. Δείγματα της δουλειάς του υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.yianniskaminis.com
Σπούδασε στην Αγγλία όπου αποφοίτησε από το Coventry University (1998): Bachelors in Communication, Culture and Media, και από το University of Westminster στο Λονδίνο (2001): Masters in Marketing Communication. Συνέχισε να σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας στην Ψυχανάλυση (2012). Από το 2013 έως το 2017 παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής με τον εικαστικό Αλέξανδρο Τσαμουσιάδη. Συνεχίζει την εκπαίδευση Guided Imagery with Music – The Bonny Method.