Photo by: Denada Mpoulari
“Θέλω να ανακαλύπτω τον δικό μου τρόπο για τα θέματα και τις διατυπώσεις που αφορούν στην τέχνη μου”
Σε ποιά ηλικία αισθανθηκατε ότι θα γίνετε καλλιτέχνης;
Από πολύ μικρή ηλικία, όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου προσπαθούσα να ζωγραφίσω και να φτιάχνω κατασκευές με διαφορά υλικά. Όταν σε μεγαλύτερη ηλικία ήρθα στην Αθήνα και επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), για ένα περίεργο λόγο που τότε δεν καταλαβαινα, δάκρυσα. Αισθάνθηκα έντονα ότι εκεί ανήκω… οτι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Και από εκείνη την στιγμή και για πολλά χρόνια έδωσα τον δικό μου προσωπικό αγώνα για να μπορέσω να εισαχθώ και να σπουδάσω στην ΑΣΚΤ.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Πιστεύω και τα δύο. Ο καλλιτέχνης είτε γεννιέται, είτε διαμορφώνεται κατά την πρώτη παιδική του ηλικία, κυρίως τα πρώτα 4 χρόνια, και αυτό είναι κάτι το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να το καλλιεργήσει ως έφηβος και ως ενήλικας. Όπως κάποιος έχει “μαθηματικό μυαλό” ή μια έφεση προς μια επιστήμη ή κάποιο άθλημα κλπ, έτσι και ο εικαστικός καλλιτέχνης έχει και εκ γενετής μεγαλύτερη ευχέρεια να συνεργάζεται και να συγχρονίζεται το χέρι του με το το μάτι του και την σκέψη του καθώς και με τις άλλες του αισθήσεις. Ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι αυτός που βλέπει και αισθάνεται τα πράγματα γύρω του με διαφορετικό τρόπο (περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα) και αυτό θέλει να το εκφράσει και να το επικοινωνήσει στους συνανθρώπους του μέσα από το έργο του.
Σε καμία περίπτωση λόγω της δικής μου διαδρομής δεν ακυρώνω την παιδική τέχνη, τους αυτοδίδακτους καλλιτέχνες και την λαϊκή τέχνη, τέχνες τις οποίες εκτιμώ και θαυμάζω απεριόριστα! Μάλιστα αποτελούν για εμένα πηγή έμπνευσης.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως εικαστική καλλιτέχνη:
H ελεύθερη και ανεξάρτητη έκφραση έξω από συμβατικούς κανόνες και τεχνικές. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν συμβιβάζεται εύκολα και δεν ικανοποιούμαι με τις εύκολες και καθιερωμένες λύσεις. Θέλω να ανακαλύπτω τον δικό μου τρόπο για τα θέματα και τις διατυπώσεις που αφορούν στην τέχνη μου. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να παραμένει αυθεντικός και συνεπής σε αυτό που κάνει την στιγμή που ζούμε σε μια εποχή η οποία μας ωθεί προς το αντίθετο. Αυτή η διαδικασία είναι μια πολιτική στάση απέναντι στα πράγματα και μια συνεχής καθημερινή επαναστατική πράξη. Μιλάμε για τον αγώνα στο να συνεχίσει ο καλλιτέχνης να παραμείνει αυθεντικός απέναντι στον εαυτό του και στο έργο του.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση συνήθως είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία και εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εργασίας ενός έργου. Επίσης, κάποιες φορές, η έμπνευση έρχεται ξαφνικά ως καταιγισμός εικόνων, ιδεών και συναισθημάτων, όταν βρίσκομαι στη φύση, σε ένα αρχαιολογικό χώρο, σε ένα μουσείο, ακούγοντας μουσική κλπ.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστική καλλιτέχνη;
Είμαι μια εικαστικός που εμπνέεται από την παράδοση. Πατάω στον δρόμο αυτόν και είναι η αφετηρία μου. Προσπαθώ να διατυπώσω και να εκφράσω, με ένα σύγχρονο τρόπο, θέματα αρχέγονα που πάντοτε απασχολούσαν τον άνθρωπο, όπως η αισθητική αξία της ύλης και ο τρόπος μετουσίωσής της σε κάτι το ιερό-μεταφυσικό. Κυρίως όμως, με ενδιαφέρει η τέχνη ως αφορμή για την ανακάλυψη του βαθύτερου εαυτού μας και της σχέσης μας με τον κόσμο.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.
Πιστεύω ότι η διαδικασία της μάθησης είναι κάτι το οποίο δεν σταματάει ποτέ. Θα συνεχίσω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι ως εικαστικός και ως άνθρωπος. Ελπίζω να μπορώ να επικοινωνήσω το έργο μου μέσα από συνεργασίες στις οποίες θα υπάρχει μια ουσιαστική σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης. Σχεδιάζω την πρώτη μου ατομική έκθεση την οποία και θα μπορέσω να ανακοινώσω όταν θα οριστικοποιηθεί.
Σύντομο Βιογραφικό
Η Βούλα Καραμπατζάκη γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε αργυροχρυσοχοΐα, συντήρηση έργων τέχνης, υφαντική και στη συνέχεια από το 2017 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Γιάννη Κονταράτο, Κώστα Χριστόπουλο και επιβλέποντα καθηγητή τον Ζάφο Ξαγοράρη.
Από το 2002 συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε θεσμικές και ιδιωτικές συλλογές.
Από το 2006 είναι στέλεχος της ομάδας του project “Σύγχρονα Αμφιαράεια” (spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης) που μεταξύ άλλων προωθεί τη σύνθεση της τέχνης με την ψυχοθεραπεία.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.