Στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και στην ανεκτίμητη συμβολή της στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου διεθνώς αφιερώνει το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.
Με έμπνευση τη μητρότητα και με στόχο να μην χάνεται ούτε ένα παιδί ενώ μπορεί να σωθεί, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε μια πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο, καταφέρνοντας μέσα από το έργο της να σώζονται χιλιάδες ζωές παιδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν υπερσύγχρονες υποδομές στην πατρίδα μας για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, και συγκεκριμένα:
ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ – 1993
Η πρώτη και μοναδική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) για παιδιά στην χώρα μας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, το 1993, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Στην αρχή δυναμικότητας 4 κλινών, που σήμερα είναι πια 18. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα στην Μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.470 μεταμοσχεύσεις.
- ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» – 2010
Με πρωτοπόρο την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και με σύμμαχο ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η Ογκολογική Μονάδα Παίδων εγκαινιάστηκε το 2010. Αναγνωρίζοντας την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη η Πολιτεία ονόμασε την Μονάδα «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Κάθε χρόνο 300-350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην χώρα μας. Ο κύριος όγκος των ασθενών με καρκίνο, της τάξεως του 80%, προσέρχεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» για θεραπεία, όπως και παιδιά από πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Παλαιστίνη, Κύπρος κλπ.
Η νοσηλεία είναι δωρεάν για όλους και είναι από τα λίγα νοσοκομεία στην Ευρώπη που δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, ενώ μέσα στην Ογκολογική Μονάδα λειτουργεί σχολείο, έτσι ώστε τα παιδιά να νιώθουν ότι έχουν μπροστά τους μέλλον και προοπτική.
Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» θεωρείται από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. 3 στα 4 παιδιά που νοσηλεύονται γίνονται εντελώς καλά και μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους υγιή.
Μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν 69 μεταμοσχεύσεις στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, 4.101 νοσηλείες και 16.457 ημερήσιες νοσηλείες, με το συνολικό αριθμό την τελευταία δεκαετία να ανέρχεται στις 44.877 νοσηλείες και 200.407 ημερήσιες νοσηλείες
- ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ -2020
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», δημιουργήθηκε Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με στόχο να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα. Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, δωρεά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Υγείας στην χώρα μας. Είναι το μοναδικό Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στην Ελλάδα αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ, όπου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 19 επιτυχείς κυτταρικές θεραπείες, καθώς και η πρώτη στην χώρα μας κυτταρική θεραπεία με γονιδιακά τροποποιημένα κύτταρα.
- Ο ΞΕΝΩΝΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ» – 1999
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
Στόχος της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε πάντα η ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΛΠΙΔΑΣ για την ψυχολογική, αλλά και οικονομική στήριξη των παιδιών που νοσούν με καρκίνο και των οικογενειών τους.
«Με πίστη στο όραμα της Ιδρύτριας μας, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας με στόχο 4 στα 4 παιδιά που νοσούν από καρκίνο να γίνονται εντελώς καλά», δήλωσε η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας»