Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση;
Πρέπει να ήμουν γύρω στα 13 όταν ένας φίλος έφερε να ακούσουμε το δίσκο «Wish you where here» των Pink Floyd, βινύλιο βέβαια. Άλλαξε ο τρόπος που έβλεπα τον κόσμο, δεν υπήρχε πλέον επιστροφή, θα γινόμουν μουσικός!
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές, θετικές ή αρνητικές;
Ξεκίνησα παίζοντας ροκ, επαγγελματικά. Θυμάμαι έπαιζα στο tiffany’s, στην Πλάκα. Ένα βράδυ έφεραν το Rory Gallagher, μετά από μια συναυλία του στην Αθήνα. Είχα 5-6 τραγούδια του στο πρόγραμμα, του τα έπαιξα! Μετά ήρθε η περίοδος της κλασικής κιθάρας. Συναυλίες, δίσκοι, μουσική δωματίου…Με το «Ελληνικό Τρίο» γυρίσαμε το μισό κόσμο! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στα Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής άρχισα να ενορχηστρώνω. Ανέλαβα ως μαέστρος και ενορχηστρωτής τη μαντολινάτα της Αθήνας και την Athens Chamber Orchestra, με τις οποίες έκανα πάρα πολλές παραστάσεις στη Λυρική σκηνή, στο Badminton Theater κ.α. αλλά και δισκογραφίσεις, με θέματα πάντα γύρω από το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με δικές μου μουσικές και τραγούδια, έχοντας κυκλοφορήσει 4 δίσκους, τώρα βγαίνει ο πέμπτος. Αναλαμβάνω επιλεκτικά και κάποιες ενορχηστρώσεις ποιοτικών προγραμμάτων. Επιρροές φυσικά υπήρξαν πολλές και καθοριστικές, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, κυρίως αρνητικές. Γνώρισα και αντιμετώπισα την έπαρση, την ημιμάθεια, την αμετροέπεια, την αχαριστία, την αγένεια. Όταν ξέρεις αυτό που δε θες να γίνεις είναι πιο εύκολο να βρεις το δρόμο σου.
Πως θα περιγράφατε τις μουσικές και τα τραγούδια σας;
Τα ορχηστρικά μου θέματα είναι κατά φαντασίαν soundtracks, μουσικές για ταινίες που δε γυρίστηκαν ποτέ. Τα τραγούδια μου δεν είναι εύκολο να τα εντάξω σε κάποια κατηγορία, καθώς δε συγγενεύουν αισθητικά με αυτό που λέγεται έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Είναι φυσικά ερωτικά τραγούδια, αλλά και αυτό δε λέει πολλά, όλα σχεδόν τα τραγούδια είναι ερωτικά. Το θέμα είναι πως προσεγγίζεις τον έρωτα. Θέλω να πιστεύω ότι κινούμαι στο αισθητικό πλαίσιο που δημιούργησαν τα ιερά τέρατα του αστικού ελληνικού τραγουδιού, ο Αττίκ, ο Γιαννίδης κ.α. αντιμετωπίζοντας τον έρωτα και την απουσία του χωρίς μεγαλοστομίες, υπαινικτικά. Επίσης συνειδητά δε μελοποιώ ποίηση, θέλω ο στίχος των τραγουδιών μου να είναι απλός, γήινος, να έχει την ικανότητα να συγκινεί άμεσα, χωρίς την ανάγκη αναλύσεων και πολλαπλών «αναγνώσεων».
Ποιο τραγούδι θα θέλατε να είχατε γράψει;
To Eleanor Rigby!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μέχρι τα Χριστούγεννα έχω πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που έχω ενορχηστρώσει με θέματα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, μαζί με δικά μου ορχηστρικά από τη συλλογή “music for movies”. Μετά έχω 4 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», στις 30,31 Οκτωβρίου και 6,7 Νοεμβρίου. Παρουσιάζω τα μουσικά πορτραίτα των Μιχάλη Σουγιούλ και Νίκου Γούναρη, με το Μπάμπη Τσέρτο, την Ειρήνη Τουμπάκη και την Άννα Ματσούκα στο τραγούδι, αλλά και εξαιρετικούς μουσικούς. Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater θα γίνει η παράσταση «Αθήνα και πάλι Αθήνα». Τραγουδούν ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιοβάννα, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ελένη Βουδουράκη, η Άννα Ματσούκα και η Ευτυχία Μητρίτσα. Ο Μιχάλης Κουμπιός έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και εγώ υπογράφω την ενορχήστρωση των τραγουδιών και τη διεύθυνση της Athens Chamber Orchestra. Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καθρέφτης» ο νέος μου δίσκος με τον τίτλο «Θα’θελα» και ερμηνεύτρια την εξαιρετική Άννα Ματσούκα. Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο Voltaire. Με τη νέα χρονιά θα προσπαθήσω να ασχοληθώ περισσότερο με τις δικές μου μουσικές, έχω κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας μουσικός σήμερα και πως θα χαρακτηρίζατε τη δική σας σχέση με τη μουσική;
Ξεκινάμε με τα προφανή: Πρέπει να έχεις γνώση, παιδεία (όχι μόνο μουσική), όρεξη για δουλειά, αξιοπέπεια και ευγένεια. Πρέπει με τα Όχι σου να προστατεύεις τα Ναι σου. Δεν γίνεται τη μια στιγμή να κάνεις όμορφα πράγματα και την άλλη να είσαι βουτηγμένος στη φτήνια και την ασχήμια. Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε σαν ένας μεγάλος έρωτας και όπως κάθε μεγάλος έρωτας οφείλει, έγινε βαθιά αγάπη. Εγώ και η μουσική αγαπάμε και σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλον!
Βιογραφικό Σημείωμα του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη
Σπούδασε κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, αποκτώντας δίπλωμα κλασικής κιθάρας και δίπλωμα σύνθεσης. Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη διεύθυνση ορχήστρας στο University of Indianapolis (Athens Campus).
Ως σολίστ έχει να επιδείξει πλούσια δισκογραφία με έργα μουσικής μπαρόκ (J.S.Bach , D. Scarlatti – Musika viva 1988), ρομαντικής μουσικής ( L. de Call , F. Molino – Πλαγίαυλος 1990 ),έργα Α.Αμαραντίδη (Musika Viva 1991), Γ. Α. Παπαϊωάννου (Musika Viva 1992 ), έργα λατινοαμερικάνικης μουσικής ( motivo 2000 ), έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών (Puzzlemusik 2008), καθώς και ελληνικά τραγούδια για 2 κιθάρες ( Lyra 2010 ).
Έχει εμφανιστεί σε όλα σχεδόν τα ελληνικά φεστιβάλ , έχει συμπράξει με τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ & του Δήμου της Αθήνας , και έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Γαλλία , Ισπανία , Τσεχία , Αίγυπτο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουζμπεκιστάν κ.α ), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Ως μέλος του Ελληνικού Τρίο (φλάουτο, βιόλα, κιθάρα), έχει κάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων σημαντικών ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής.
Του έχουν γίνει πολλά προσωπικά αφιερώματα στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Είναι μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου Αθηνών (Athens Chamber Orchestra) και της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων του Δήμου της Αθήνας. Ως μαέστρος και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του λυρικού, του έντεχνου & του λαϊκού τραγουδιού, παρουσιάζοντας προγράμματα με το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Badminton Theater κ.α.
Τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφόρησε διπλό CD αφιέρωμα στα τραγούδια του Μ.Σουγιούλ, με την Γλυκερία και την Athens Chamber Orchestra, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη.
Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το CD album
«Ο Νοέμβρης των ματιών της» με ορχηστρικά θέματα και τραγούδια του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται μια από τις καλύτερες ελληνικές δισκογραφικές δουλειές του 2014. Την άνοιξη του 2016 κυκλοφόρησε από τη Melon Music το CD album «Μ’ένα νεύμα του φιλιού» και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς η συλλογή «music for movies» με μουσική του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καθρέφτης το CD album «Αλατοπίπερο».
Personal site: http://www.kouskoumvekakis.gr
email: [email protected]