O Αντώνης Ζαΐρης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η διδακτορική του διατριβή ήταν σε θέματα Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντικό στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ και ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπηρετήσει και το δημόσιο μάνατζμεντ. Από το 2005 έως το 2012 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2013 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και στα Πανεπιστήμια Τιράνων και Πράγας. Είναι συγγραφέας 18 βιβλίων (τα 11 σε συνεργασία με το Γιώργο Σταμάτη).
«Ο μεγάλος μετασχηματισμός» είναι το νέο σας βιβλίο. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό. Ο μεγάλος μετασχηματισμός μελετά τη σχέση διαγενεακής βίας και μεταρρυθμίσεων, επιστημονικού και παραεπιστημονικού λαϊκισμού αλλά και τη χρησιμότητα των ανθρωπιστικών επιστημών στον νέο «γενναίο» κόσμο που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Εξετάζονται ζητήματα περιβάλλοντος, ανισοτήτων, ταυτοτήτων και ηγεσίας σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Ο μετασχηματισμός θα ανακόψει την πορεία στην αβεβαιότητα και αδράνεια αξιοποιώντας αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες δυνάμεις. Μόνον έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Το βιβλίο το γράψατε με τον Γιώργο Σταμάτη. Πως ήταν η συνεργασία σας; Η συνεργασία όπως πάντα ήταν στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Η κοινή συγγραφή ενός βιβλίου είναι δύσκολη και κοπιαστική υπόθεση καθώς μετέρχεται διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων που στο τέλος όμως πρέπει να συγκεραστούν και να προκύψει σύνθεση εάν βεβαίως θέλουμε και οι δύο πλευρές να βγει αποτέλεσμα. Προσωπικά εργάζομαι για τη συλλογή και συγγραφή αρχέτυπου υλικού, ο δε Γιώργος αναλαμβάνει τη σύνθεση νοημάτων και την ολοκλήρωση του πονήματος.
Ποια η σχέση σας με την πολιτική και την οικονομία; Η σχέση μου με την πολιτική είναι άμεση αφού κατά καιρούς έχω υπηρετήσει το δημόσιο μάνατζμεντ από θέσεις ευθύνης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ασυνέπειας και ανευθυνότητας οι συνέπειες είναι επιζήμιες για όλους. Είμαστε πολιτικά όντα και σκεφτόμαστε πολιτικά, η αποτελεσματικότητα ωστόσο ενός έργου είναι συνάρτηση πολυπαραμετρικών παραγόντων που οφείλει κανείς να έχει την αντιληπτική ικανότητα να κατανοεί και να οραματίζεται με αυτό τον τρόπο το μέλλον. Η σχέση μου με την οικονομία είναι σχέση αφοσιωμένης αγάπης και προσήλωσης καθώς όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας έχουν οικονομικό αποτύπωμα και αποτιμώνται με οικονομικούς όρους.
Εκτός από τα θεωρητικά σας βιβλία έχετε εκδώσει και λογοτεχνικά. Θεωρείτε ότι αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται ή αλληλοσυγκρούονται; Είναι μία δραστηριότητα αλληλοσυμπληρούμενη και όχι αλληλοσυγκρουόμενη. Επίσης αλληλοεξαρτημένη που συνδέει το business με τον όμορφο κόσμο της λογοτεχνίας και της σιωπής. Προσωπικά λειτουργεί ανακουφιστικά και παρηγορητικά στον βίο μου και με αυτό το τρόπο αντλώ δυνάμεις και ενέργεια για να αντιμετωπίζω την κακοχυμία της ζωής όπως έλεγε και ο Παπαδιαμάντης. Η δεξαμένιση αυτή πνευματικής ενέργειας βοηθά στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και με το κριτήριο της εν τω βάθει ενσυναίσθησης έναντι τρίτων.
Σε τι μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη η ανάγνωση του βιβλίου σας; Του προσφέρει γνώση μέσα από εμπειρικά παραδείγματα σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Είναι απλό, διαβάζεται ευχάριστα, ιντριγκάρει τη σκέψη σε αναζήτηση νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην ερμηνεία κορυφαίων συμβάντων.
Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια; Είναι δύο ποιητικές συλλογές η τρίτη και τέταρτη κατά σειρά από τις εκδόσεις Ενύπνιο. Η μία λέγεται «σκάλα μνήμης» με αναστοχασμό και αναδίφηση των εμπειριών που φωτογραφίζονται σε κάθε σκαλί της σκάλας και η άλλη λέγεται «ύπουλη νύχτα» με προσωπικά βιώματα που διαπλέκονται μέσω του φίλτρου της συμπεριληπτικής, σπαρακτικής απεικόνισης στιγμών.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι σχέση μπορεί να έχει η διαγενεακή βία με τις μεταρρυθμίσεις και ο επιστημονικός με τον παραεπιστημονικό λαϊκισμό; Ανακτούν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες το κύρος και τη χρησιμότητά τους, υποστηρίζοντας ηθικά και εξισορροπητικά το «νέο γενναίο μας κόσμο», που προχωρά πάνω στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με ανεξέλεγκτη ταχύτητα; Το περιβάλλον, η ανισότητα και οι ταυτότητες πόσο θα επηρεάσουν το μέλλον του συστήματος που κυβερνά χωρίς αντίπαλο τον κόσμο σήμερα; Ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας, που αποτελεί πάντα τον καταλύτη στην πορεία των εξελίξεων; Έφθασε ο καιρός να απομυθοποιηθούν ταμπού και στερεότυπα, ελευθερώνοντας ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της πατρίδας μας; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας μας; Ποια απροσδόκητα δώρα μας φέρνει η πανδημία;
Σε εύλογα ερωτήματα όπως αυτά μόνον ο χρόνος μπορεί να απαντήσει. H πανδημία όμως ανέδειξε με έμφαση θέματα όπως τα παραπάνω, που αν και κάποια από αυτά ήταν ήδη γνωστά, τώρα αρχίζει να γίνεται ορατό το ότι αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες όσο και απειλές για το μέλλον μας, καθώς βαδίζουμε στο δρόμο προς την αβεβαιότητα…
Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα διατεθούν στην ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.