«Ανοιχτός Μαρξισμός Φετιχισμός, κρίση και άρνηση στη σύγχρονη σκέψη»

Επιμέλεια: Γιώργος Μωραΐτης, Τζον Χόλογουεη

Μετάφραση: Γιώργος Μωραΐτης

Ρίτσαρντ Γκαν, Βασίλης Γρόλλιος, Παναγιώτης Δούλος, Εντίτ Γκονζάλεζ Κρουζ, Βαγγέλης Λιότζης, Βέρνερ Μπόνεφελντ, Γιώργος Μωραΐτης, Κατερίνα Νασιώκα, Κατερίνα Νασιώκα, Άντριαν Ουάιλντινγκ, Άντριαν Ουάιλντινγκ, Σέρχιο Τίσλερ, Τζον Χόλογουεη, Κοσμάς Ψυχοπαίδης


ISBN: 978-960-589-166-4 | σελίδες: 364 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 17.00€


Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία, το διανοητικό μονοπάτι του Ανοιχτού Μαρξισμού συνεχίζει να επικαιροποιεί το αίτημα για έναν ριζοσπαστικό κοινωνικό μετασχηματισμό, όχι πλέον με όρους κατάληψης της εξουσίας, αλλά με όρους αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, με όρους δημιουργίας ενός νέου, διαφορετικού τρόπου οργάνωσης του πολιτισμού ως καθημερινού βίου. Σε αυτήν την προσπάθεια, η ιστορία δεν είναι με το μέρος μας, ούτε πρόκειται να μας δικαιώσει, εφόσον απουσιάζει μια διαχρονικά έγκυρη ανθρώπινη φύση που θα μπορούσε να εγγυηθεί την έξοδο από την οδυνηρή κατάσταση εντός της οποίας τώρα διάγουμε. Η πραγματικότητα είναι αρνητική, εφόσον δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τα γεγονότα με κάποιο εξωτερικό αυτών νόημα ή σκοπό. Στην πάλη ενάντια στη δυστυχία τίποτα δεν είναι βέβαιο εκτός από την ίδια τη δυστυχία. Το κάλεσμα του Ανοιχτού Μαρξισμού για τη δημιουργία ενός κόσμου της χειραφέτησης και της αυτονομίας ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ αβεβαιότητας και μελαγχολίας. Ο ανά χείρας τόμος, εν τέλει, καταφάσκει στις αντιφάσεις που τον διαπερνούν, γιατί γνωρίζει πως η κριτική σκέψη εκκινεί και καλλιεργείται όχι από κάποιον αποστασιοποιημένο και οσιοποιημένο έναντι της αλλοτρίωσης που παντού γύρω μας επισημαίνεται επαγγελματία στοχαστή, αλλά από ένα ευαίσθητο, κριτικά σκεπτόμενο ον που κατανοεί πλήρως την εύθραυστη, αυτο-ανταγωνιστικά συγκροτημένη ύπαρξή του? από ένα ον που αναγνωρίζει ότι οι λύσεις στα προβλήματα που το χειμάζουν μπορούν να αναζητηθούν έγκαιρα μόνο στο πώς το ίδιο ταυτοποιείται ως ο απόλυτος δημιουργός τους.

Ο Γιώργος Μωραΐτης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής πολιτικής φιλοσοφίας. Το 2014 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας (ΑΠΘ) και επί διετία εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών και Διεθνών Σπουδών (In.I.I.S.) του Πανεπιστημίου της Βρέμης με υποτροφία MarieSklodowska-Curie. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει σταθερά σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Τζον Χόλογουεη είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών «Alfonso Velez Pliego», του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Benemerita της Πουέμπλα του Μεξικού, όπου και διοργανώνει το σεμινάριο Κριτική Θεωρία και Υποκειμενικότητα. Ασχολείται με τη Μαρξιστική Θεωρία, το ζαπατιστικό κίνημα και τις νέες μορφές αντικαπιταλιστικού αγώνα. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα βιβλία του Ας Αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία (2002) και Ρωγμές στον Καπιταλισμό (2010) που εκδόθηκαν και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαββάλα. Υπήρξε συνεπιμελητής του τρίτου και τέταρτου τόμου (2020) του Ανοιχτού Μαρξισμού (Pluto Press)