Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Θεόδωρος Αμπατζόπουλος: Εξέλιξη της ζωής
(Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019)
«Εξέλιξη της ζωής» τιτλοφορείται η ομιλία του καθηγητή Θεόδωρου Αμπατζόπουλου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
«Στη διάλεξη αυτή», σημειώνει ο εισηγητής, «θα συζητηθούν οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής και οδηγούν ακόμη και σήμερα στη δημιουργία νέων μορφών/ειδών. Είναι η φυσική επιλογή η σμίλη της συνεχούς αλλαγής που είναι ταυτόσημη με την εξέλιξη; Η εξελικτική σκέψη είναι κάτι μοναδικό, που όμως αντιμετωπίζεται με καχυποψία και υποφέρει από παρερμηνείες και αστήρικτες δοξασίες. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή αλλάζει ή εξελίσσεται, κι αυτό είναι μετρήσιμο. Θα περιγραφούν γλαφυρά παραδείγματα που συμβαίνουν στη φύση και θα εξηγηθούν με επιστημονικές προσεγγίσεις».
Ο καθηγητής Θεόδωρος Ι. Αμπατζόπουλος διδάσκει Εξελικτική Βιολογία και Στοιχεία Γενετικής Πληθυσμών στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ από το 1990. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερα από 300 δημοσιεύματα, εκ των οποίων 100 είναι εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Συμμετείχε στην έκδοση τριών βιβλίων και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε 35 ημερίδες/συνέδρια. Ήταν κριτής σε 350 εργασίες σε 95 διεθνή περιοδικά. Είναι υπεύθυνος της συντακτικής επιτροπής σε ένα διεθνές περιοδικό. Συμμετείχε στην κρίση εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και έλαβε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής. Επέβλεψε 15 διδακτορικές διατριβές και περισσότερες από 100 μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».
Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου – Ζωή και περιβάλλον
Χαρίτων Χιντήρογλου Καθηγητής-Κοσμήτορας ΣΘΕ/ΑΠΘ
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου – Εγκέφαλος και τέχνη
Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA
Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ
Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού
Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ
Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.