Άννα Χρυσάνθου: “Όσα έζησα και συνεχίζω να ζω φτιάχνουν το ποιά είμαι, και το πώς κινούμαι, και αυτό είναι μόνο θετικό…”

Με τρομάζει η παγίδα που κρύβεται πίσω από τις έννοιες “επιτυχία και αποτυχία”. Είναι λέξεις που δυστυχώς δημιουργεί το μυαλό μου συχνά, και το μόνο που κάνουν είναι να με παγιδεύουν σε φαύλους κύκλους.》

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Αυτή που κάθομαι στο πιάνο στα πρώτα μαθήματα μουσικής, γύρω στην ηλικία των 6 με 7 πρέπει να ήτανε. Είχα πάθει κόλλημα με τους ήχους που έβγαζε ένα ‘ξύλινο έπιπλο’, έτσι το έβλεπα. Από κει και πέρα δημιουργήθηκαν πολλές αναμνήσεις, και γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θα ήθελα πολύ να συνυπάρξω με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, είναι όνειρο ζωής. Η λίστα βέβαια είναι μεγάλη, θαυμάζω πολλούς μουσικούς για το ταλέντο τους και την πειθαρχία τους, αλλά και την τρέλα τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα από μικρή να μαθαίνω μουσική – πιάνο, κιθάρα, τύμπανα και βιολί, όπως επίσης και ανώτερα θεωρητικά. Σπούδασα στο University of Nottingham, και πέρασα ένα καλοκαίρι από το επίσης σπουδαίο Berklee College of Music. Τελειώνοντας τις σπουδές, αφοσιώθηκα στο τραγούδι. Η μουσική με έφερε Αθήνα, και εδώ συνάντησα πολλούς καλλιτέχνες. Από τον Ηλία Μακρίδη, τους Πυξ Λαξ, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Ευρυδίκη, Βασίλη Λέκκα, Αρετή Κετιμέ, και τόσους άλλους που είχα την τιμή να γνωρίσω και επί σκηνής αλλά και δισκογραφικά.
Όλοι καθόρισαν τον δρόμο μου με κάποιο τρόπο, και γι’αυτό δεν θα έλεγα ποτέ ότι υπήρχαν αρνητικές επιρροές. Όσα έζησα και συνεχίζω να ζω φτιάχνουν το ποιά είμαι, και το πώς κινούμαι, και αυτό είναι μόνο θετικό.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Με τρομάζει η παγίδα που κρύβεται πίσω από αυτές τις δύο έννοιες. Είναι λέξεις που δυστυχώς δημιουργεί το μυαλό μου συχνά, και το μόνο που κάνουν είναι να με παγιδεύουν σε φαύλους κύκλους. Προσπαθώ να μάθω να αποφεύγω τέτοιες λέξεις, όχι δεν τα έχω καταφέρει ακόμα, αλλά συγκεντρώνομαι σε αυτά που αγαπώ.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Σέβομαι την ύπαρξη τους, και τον λόγο πίσω από αυτή. Θεωρώ όμως ότι στην πρακτική τους χρησιμότητα αποτυγχάνουν, μιας και τα παιδιά που συμμετέχουν είτε δεν προλαβαίνουν να παρουσιάσουν αυτό που πραγματικά είναι, είτε μπαίνουν στην παγίδα της ευήμερης προβολής.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν καλλιτεχνικά, μιας και έχω επιλέξει συνειδητά να ακολουθήσω έναν άλλο δρόμο.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Με την Τάνια Τσανακλίδου σε τραγουδιστικό επίπεδο, με τον Σταμάτη Κραουνάκη ή την Λίνα Νικολακοπούλου σε δημιουργικό και μουσικό επίπεδο.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Θεωρώ πως ναι. Δεν μπορώ να είμαι σαφής, μιας και δεν είχα τέτοια εμπειρία με οποιονδήποτε μάνατζερ, μέχρι τώρα δουλεύω μόνη μου, ή με επιλεγμένους συνεργάτες σε διάφορες θέσεις. Απλά για το καλό μου, θέλω να πιστεύω πώς υπάρχουν καλοί μάνατζερς που ανοίγουν πόρτες για συγκεκριμένα επαγγελματικά σχέδια.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ετοιμάζουμε το καινούργιο μου τραγούδι Να ρθεις να με βρεις προς το παρόν, όσο γίνεται υπό τους περιορισμούς και τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω κορωνοιου.
Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, και μακάρι να πάνε όλα κατ’ευχήν να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, για να ρθουν αυτές οι καλύτερες μέρες που όλοι περιμένουμε.
Όταν όλα τελειώσουν να περιμένετε τις λαιβ εμφανίσεις μου – ανυπομονώ σε σημείο ανησυχίας!!!

Βιογραφικό.
Η Άννα Χρυσάνθου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, και τα τελευταία 4 χρόνια ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσικολογία στο University of Nottingham της Αγγλίας, και φοίτησε στο Summer Performance Program του Berklee College of Music στην Βοστώνη. Συνεχίζει τις μουσικές τις σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και εκτός από το τραγούδι, παίζει πιάνο, κιθάρα και τύμπανα.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα για να συνεχίσει το δρόμο της στο τραγούδι και στη μουσική. Ξεκινά ένα κύκλος εμφανίσεων με τον συνθέτη και πιανίστα, Ηλία Μακρίδη, με τον οποίο παίζουν μαζί τον χειμώνα του 2015. Συμμετέχουν, επίσης, στο αφιέρωμα στον Μάνο Ξυδούς, όπου η Άννα συναντά στην σκηνή τους Πυξ Λαξ, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Λεωνίδα Μπαλάφα και άλλους.
Η πρώτη δισκογραφική συμμετοχή της Άννας, έρχεται με τον δίσκο Χωρίς Αφέντες, που κυκλοφόρησε τον Δεκέβριο του 2015. Η Άννα τραγουδά το τραγούδι Κι Αν Σ’ έχω Χάσει, σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου, μουσική της Σοφίας Νάτσιου και ενορχηστρώσεις του Γιώτη Κιουρτσόγλου. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Μικρός Ήρως και η Άννα συνυπάρχει σε αυτόν με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Αρετή Κετιμέ, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Βασίλη Λέκκα, και άλλους ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες. Μέσω αυτής της δουλειάς, η Άννα βρίσκει επίσης την ευκαιρία να τραγουδήσει στην σκηνή του Σταυρού του Νότου και στο Γυάλινο Μουσικό Θεάτρο.
Αρχές του 2016, η Άννα μας συστήνεται με το πρώτο προσωπικό της και ομώνυμο τραγούδι, με τίτλο Άν-να, σε δικούς της στίχους και μουσική. Στο συγκεκριμένο τραγούδι έχει την τιμή να συνεργάζεται με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο κοντραμπάσο, και τον Μιχάλη Πορφύρη στο τσέλο, που απογείωσαν το τραγούδι με την συμμετοχή τους. Το Άν-να υπάρχει σε digital μορφή στο προσωπικό της κανάλι στο Youtube, αλλά και στη σελίδα της στο Facebook.
Από τον χειμώνα του 2016 μέχρι και σήμερα, η Άννα εμφανίζεται με το δικό της σχήμα, μαζί με τον Δημήτρη Καζάνη στο βιολί και πλήκτρα, τον Άλκη Δήμο στο μπάσο και λαούτο και τον Σωτήρη Μαυρονάσιο στα τύμπανα. Μαζί παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήσαμε σε δικές τους διασκευές, και προσωπικά τραγούδια της Άννας. Πλέον παίζουν σε συγκεκριμένους χώρους στην Αθήνα, ενώ έχουν καθιερώσει τις εμφανίσεις τους στην Κύπρο.
Αρχές του 2017, η Άννα μας παρουσιάζει το δεύτερο της προσωπικό τραγούδι, Το Τανγκό της Μέριλιν. Στο τραγούδι παίζουν οι Μαρίνος Γαλατσινός, Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Μιχάλης Πορφύρης. Τον Μάιο του 2018 κυκλοφορεί στο κανάλι της στο Youtube ακόμα ένα δικό της τραγούδι, Το Κρυφτό. Το Κρυφτό είναι σε δικούς της στίχους και μουσική, την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Άλκης Δήμος, ενώ παίζουν ο Άλκης Δήμος, ο Δημήτρης Καζάνης, ο Σωτήρης Μαυρονάσιος, και ο Στέλιος Φραγκούς.
Τα τραγούδια της Άννας παρουσιάζονται στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, και συγκεκριμένα στην εκπομπή της Βίκυς Τσιανίκα και της Βάνας Δαφέρμου. Παρουσιάζονται επίσης ανάμεσα σε άλλα, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Πύργου, Κοζάνης και γενικότερα Ελλάδος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, στον ΤΟΡ fm Ρόδου, και στην ΕΡΤ Open στην εκπομπή του Άγγελου Αληγιάννη. Τα τραγούδια της παίζουν επίσης στο ΡΙΚ (Κύπρος), στην εκπομπή της Λίτσας Μαυρίδου και στο Κανάλι 6 στην εκπομπή του Φάνη Κρίγκου.
Τον Ιούλιο το 2018, η Άννα Χρυσάνθου παρουσιάζεται σε μια δική της συναυλία στον Δήμο Καλλιθέας, υπό του Αντιδήμαρχου Μανώλη Κωστάκη για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Καλλιθέας 2018. Το καλοκαίρι την βρίσκει σε μια μίνι περιοδεία σε πόλεις και χωριά της Κύπρου, και τον Σεπτέμβριο του 2018 διοργανώνει μαζί με τον ΠΑΣΥΚΑΦ Κύπρου την Φιλανθρωπική Συναυλία ‘Μόνο για λίγο’, η οποία σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το 2019 συνεχίζονται οι εμφανίσεις της στην Αθήνα, ξεκινώντας με το καινούργιο της project με τον κλασικό κιθαρίστα Γιάννη Αργυρόπουλο. Μαζί παίζουν σε μικρούς χώρους στην Αθήνα, και παράλληλα η Άννα συνεχίζει τις εμφανίσεις της με την μπάντα. Το καλοκαίρι του 2019 μας παρουσιάζει το καλοκαιρινό τραγούδι «Μαζί Εμείς» σε δικούς της στίχους και μουσική, και ενορχηστρώσεις του Άλκη Δήμου. Στο τραγούδι έπαιξαν ο Άλκης Δήμος, ο Δημήτρης Καζάνης, ο Δημήτρης Κούστας, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Σωτήρης Μαυρονάσιος, και ο Στέλιος Φραγκούς.
Παράλληλα, η Άννα επαναλαμάνει την καλοκαιρινή μίνι περιοδεία σε πόλεις και χωριά της Κύπρου.
Για τον χειμώνα η Άννα συνεχίζει να παίζει στην Αθήνα αλλά και στην Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες:
Facebook Page https://www.facebook.com/AnnaChrysanthouPage/

Youtube page https://www.youtube.com/user/18AnnaCh

Soundcloud Profile https://soundcloud.com/anna-chrysanthou-1