“…Μέσα μας κρύβουμε πολλά στοιχεία που δεν έχουμε ανακαλύψει, διότι δεν μας δόθηκε ποτέ το ερέθισμα για να τα εξωτερικεύσουμε και πιστεύω θα ήταν έκπληξη ακόμα και για εμάς τους ίδιους”
Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
μία έκφραση; ανάγκη δημιουργίας; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική είναι η προέκταση του εαυτού μου. Είναι ανάγκη στο να δημιουργώ, είναι πόθος στο να εκφράσω τα συναισθήματα μου, είναι επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους, είναι ελευθερία πνεύματος μέσα στο σήμερα, είναι υποχρέωση στο να μεταφέρω την τέχνη από το χτες στο σήμερα.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Θα τον χαρακτήριζα πολύ σουρεαλιστικό, με απεριόριστα όρια χωρίς να χάνω τους δεσμούς του παρελθόντος.
Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Πηγή έμπνευσής μου είναι σίγουρα τα ανθρώπινα συναισθήματα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μέσα από αυτήν του την μεγαλειώδη ιδιαιτερότητα στο γεωμετρικό σχέδιο.
Με ποια προσωπικότητα της τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα ήθελα να έρθω σε διάλογο με το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο με αφορμή το έργο του “Μαρία Μαγδαληνή η μετανοούσα” διότι μέσα από αυτή την αποσαρκοποίηση και την λυτρωτική πορεία προς το Θείο, θεωρούνται τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Μία σύγχρονη τέχνη που συνεχίζει να τον δένει με την βυζαντινή παράδοση και να τον κατατάσσει σε μία ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια τέχνη.
Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Ασφαλώς και θα μπορούσα εάν ένιωθα την επιθυμία να το κάνω. Θεωρώ πως μέσα μας κρύβουμε πολλά στοιχεία που δεν έχουμε ανακαλύψει, διότι δεν μας δόθηκε ποτέ το ερέθισμα για να το εξωτερικεύσουμε και πιστεύω θα ήταν έκπληξη ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Πάντως μέχρι στιγμής υπηρετώ ταπεινά την ζωγραφική.
Αν επιλέγατε μία διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Θα διάλεγα τη Μινωική εποχή και θα ήθελα να δημιουργώ κοσμήματα. Ήταν μια ιδιαίτερη εποχή ως προς τη διαχείριση του χρυσού μέσα από το κόσμημα για να αγκαλιάσει το γυναικείο κάλλος, αλλά και να προβάλει το κύρος της ανακτορικής κοινωνίας.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Είναι ένα κομμάτι του εαυτού του, που το θέμα του έργου έχει σίγουρα στοιχεία του ψυχισμού του.
Ποιο είναι το καλλιτεχνικό ύφος που ακολουθείτε; Είναι αφαιρετικό – γεωμετρικό και βασίζεται στη διχρωμία. Η έκφραση των προσώπων είναι ιδιαίτερη χωρίς παρεμβάσεις φυσικών στοιχείων αλλά μόνο από τον ίδιο τον άνθρωπο που αποκρυπτογραφήται μέσα από τους δεσμούς της συνύπαρξης του με άλλα άτομα ή μόνος του σε ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων και δεσμών.
Ποια άλλη ιδιαιτερότητα χαρακτηρίζει τα έργα σας; Κάθε έργο μου συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας και μοναδικότητας σχεδίου.
Ποια είναι η σχέση σας με το “Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίνας”; Μου έκανε την τιμή το “Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίνας ” να μου αναθέσει το έργο της εικαστικού συμβούλου, διότι η αγάπη μου και η αφιλοκερδώς προσφορά μου ως προς την ανάδειξη της ιστορίας της Σαλαμίνας και με αφορμή τον εορτασμό των 2500 χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, ώστε να ενημερωθούν οι ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί σύνδεσμοι για έναν ευρωπαϊκό εορτασμό.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να υπηρετώ ταπεινά την τέχνη μέσα από την πραγματοποίησή των σχεδίων μου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Βιογραφικό
Η Αναστασία Χατζηαγαπίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά από μικρή ηλικία διαμένει στην πόλη του Βόλου. Είναι ζωγράφος, διακοσμήτρια και αγιογράφος.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καρδιάς της το έχει κερδίσει η ζωγραφική . Πολύ νωρίς μόλις στα 15 της χρόνια έχει μία πανελλήνια διάκριση. Σπούδασε αγιογραφία και στην πορεία ασχολήθηκε με την διακόσμηση χωρίς να σταματήσει να ζωγραφίζει φτάνοντας σε ένα υψηλό αριθμό έργων, με ένα ιδιαίτερο φουτουριστικό ύφος. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν προσωπικές παρουσιάσεις που έγιναν με ιδιαίτερη επιτυχία και έχοντας εισπράξει πολύ θετικές κριτικές από ανθρώπους της τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό καθώς και το ενδιαφέρων από γκαλερί του εξωτερικού με νέες επαγγελματικές συμφωνίες.
Συνεργάστηκε με την Βολιώτισα ψυχολόγο Τένια Μακρή στο βιβλίο της οποίας ” Τι θα κάνω με εσένα μαμά” βρίσκονται 10 σχέδια που είναι πίνακες της.
Το Domotel Xenia Volos City Resort της έκανε την τιμή να φιλοξενεί τα έργα της σε μόνιμη έκθεση.
Προσφάτως δύο έργα της δημιουργού αποτελούν πλέων κομμάτι του “Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίνας” και της ανατέθηκε το έργο της εικαστικού συμβούλου του Ιδρύματος Σαλαμίνας.