O ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος, ως είναι λογικό, για την πραγματική ανάπτυξη και την αύξηση του πλούτου μίας χώρας.
Σε άρθρο το οποίο διάβασα πρόσφατα σχετικά με την εξέλιξη του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής στην Τουρκία, τονιζόταν στο τέλος αυτού ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος βασίστηκε κυρίως στην επιλογή των καλύτερων στελεχών τα οποία είχαν εργαστεί με επιτυχία σε πολυεθνικές εταιρείες και οι οποίες έχουν εγκατασταθεί ως άμεσες ξένες επενδύσεις στη γείτονα χώρα.
Θα πρέπει επομένως να αντιληφθείτε πως κάποιες άμεσες ξένες επενδύσεις βοηθούν ώστε να αναπτυχθεί με τη συμβολή του κράτους και των οικονομικών ελίτ παραγωγή με εθνικό χαρακτήρα.
Με λίγα λόγια θα μπορούσε να πεί κανείς ότι τα παραπάνω δεν υπήρξαν ως τα σήμερα στο δικό μας έθνος-κράτος
Γιατί άραγε; Και ποιοί θα μπορούσαν να μας δώσουν σαφείς απαντήσεις αλλά και ένα πλάνο για να ξεφύγουμε από αυτή την κάπως τραγελαφική κατάσταση που βιώνουμε και η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη άρα επαναλαμβάνεται σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο;
Δυστυχώς η δομή του ελληνικού κράτους είναι τέτοια όπου οι φόροι κρίνονται απαραίτητοι για να συντηρηθεί και ως είναι λογικό αν δεν καταπιαστείς να τη βελτιώσεις αυτή τη δομή συνεχίζοντας να τη θωπεύεις το μόνο που θα πρέπει να εφευρίσκεις είναι νέοι φόροι. Συνήθως όταν γίνονται συζητήσεις και προτάσεις για εξορθολογισμό του δημοσίου, οι πλειονότητα πιστεύει ότι θα γίνουν απολύσεις αναξιοκρατικά και με κομματικά κριτήρια.
Απολύσεις πρέπει να γίνονται σε όσους δεν προσφέρουν έργο, σε όσους παρανομούν ασύστολα, σε όσους αύξησαν την περιουσία τους χωρίς να δικαιολογείται ούτε στο 1/10 αυτή η αύξηση, σε όσους μπήκαν με διαγωνισμούς φαντάσματα.
Για τους παραπάνω λόγους δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να γίνονται απολύσεις εκτός αν είναι θιασώτες του κοτζαμπασισμού και θέλουν την Ελλάδα ουραγό και πάντα έρμαιο των δικών τους επιθυμιών. Επιπρόσθετα δε, η εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης εκτός από δείγμα ανάπτυξης και πολιτισμού θα επιφέρει και μία ικανοποίηση στους πολίτες για την ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουν με τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ταχύτητα επίλυσης διαφόρων θεμάτων τα οποία χρειάζονται σήμερα αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με ικανοποιημένους τους πολίτες από την ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουν έχει σημαντική και θετική επίδραση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που ποτέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι η εσωτερική σταθερότητα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άσκηση πιο εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής κάτι που διαχρονικά ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας η οποία βρίσκεται σε μία περιοχή όπου αρκετά ζητήματα δυστυχώς δεν κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ας μην λοιπόν ζητωκραυγάζουμε για την ύφεση και την πολιτική κρίση της γείτονας χώρας της Τουρκίας, η οποία ελέγχει πάνω από το 10% της παγκόσμιας χαλυβουργίας, ρυθμίζει τις τιμές των πρώτων υλών σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο στο κλάδο αυτόν, είναι μεγαλύτερη αγορά από εμάς, έχει καλύτερες υποδομές, περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις μεγάλες σε παραγωγή και πολύ λιγότερο γερασμένο πληθυσμό σε σύγκριση με εμάς.
Την ελπίδα μας για μία καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων δυνάμεων προς εμάς θα πρέπει να την αναζητήσουμε στη δική μας εσωτερική αλλαγή η οποία όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα έρθει από ανερμάτιστους, άεργους, πολιτικούς αριβίστες και θιασώτες του σουλτανισμού.
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι αγορές αντιδράσανε αρκετά θετικά αλλά αυτή η θετική αντίδραση έχει να κάνει με αυξημένες προσδοκίες για πιο λογικές και καίριες μεταρρυθμίσεις.
Η ψυχολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της αγοράς, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά η διάρκεια αυτής της καλύτερης εικόνας εξαρτάται από το αν οι προσδοκίες γίνουν πράξεις.
Για να γίνουν πράξεις θα πρέπει οι πολίτες να πιέσουν το πολιτικό σύστημα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να το παραβλέψουμε είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την εθνική μας πολιτική.
Για τους ανθρώπους της αγοράς είναι εδώ και καιρό ορατή μία αρνητική τάση η οποία αποτυπώνεται σε σημαντικά γεγονότα.
Επομένως θα πρέπει να έχουμε υπομονή και διορατικότητα
Μια νέα παγκόσμια κρίση θα μας επηρεάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και αν χάσουμε και πάλι το τρένο της λογικής, οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία 10 χρόνια.
Βέβαια είναι τα γεγονότα και η επανάληψη τους τα οποία θα πρέπει να μας υποκινήσουν να ερευνήσουμε την ιστορία ώστε να αντιληφθούμε την ανάγκη να βελτιώσουμε τις υποδομές και να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας όπου ελλοχεύουν οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί κίνδυνοι.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, όπως έχω τονίσει πολλάκις, ότι ούτε μεγάλη αγορά είμαστε ούτε έχουνε γίνει οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να βάλουμε τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε μία δυνατή εθνική οικονομία η οποία δεν θα κινδυνεύει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη βιωσιμότητα της από τον εξωτερικό δανεισμό.
Ας είμαστε ενωμένοι για να βάλουμε τα θεμέλια ώστε οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε μία πιο ώριμη και πραγματικά ευημερούσα Ελλάδα.