Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη
Μια επική αφήγηση έξι αιώνων αθηναϊκής ιστορίας, από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η εξέλιξη της πόλης και το αποτύπωμά της στον ελληνιστικό και τον ρωμαϊκό κόσμο.
Περιγραφή
Αυτό το βιβλίο αφορά μια μακρά περίοδο της ιστορίας της Αθήνας που θεωρείται συνήθως αλλά λανθασμένα εποχή παρακμής και πτώσης μετά το μεγαλείο της κατά τους κλασικούς χρόνους. Τότε η Αθήνα ήταν αυτοκρατορική δύναμη με τρομερό στόλο, είχε ισχυρή οικονομία, περήφανη ιστορία, ανθούσα πνευματική, καλλιτεχνική και φιλολογική ζωή και οι Αθηναίοι ζούσαν υπό μια δημοκρατία η οποία τους καθιστούσε κυρίαρχους ως κράτος. Ο Περικλής ισχυριζόταν ότι η Αθήνα ήταν μια πόλη την οποία ήθελαν να μιμηθούν οι πάντες.
Όμως, το 338, όταν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας επέβαλε την ηγεμονία του στην Ελλάδα, αυτή η ζωή άλλαξε για πάντα. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να υποστούν τη μακεδονική εξουσία για σχεδόν δύο αιώνες, μέχρι να επιβάλει την κυριαρχία της στην Ελλάδα η νέα δύναμη του μεσογειακού κόσμου, η Ρώμη.
Η συνηθισμένη άποψη για την Αθήνα υπό τη μακεδονική και τη ρωμαϊκή κυριαρχία είναι εκείνη μιας πόλης που ήταν η σκιά του προηγούμενου εαυτού της, με τη δημοκρατία της να έχει υποβαθμιστεί σε μια καρικατούρα, την οικονομία της σε παρακμή, τη στρατιωτική ικανότητά της να μην υπάρχει πια, και υπό τους Ρωμαίους αφέντες της να έχει μετατραπεί σε επαρχιακή πόλη. Όμως αυτή η υποβαθμισμένη εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Όπως θα καταδείξει το ανά χείρας βιβλίο, η μεταγενέστερη Αθήνα απείχε πολύ από το να είναι ένα υστερόγραφο της κλασικής προκατόχου της. Εξακολουθούσε να είναι μια ζωντανή πόλη που ασκούσε επιρροή, ο λαός της παρέμενε όπως πάντα ανθεκτικός, φθάνοντας στο σημείο ακόμη και να πολεμήσει εναντίον των Μακεδόνων και των Ρωμαίων κυριάρχων, ενώ ο κλασικός εαυτός της επιβίωνε στη φιλολογία και τη σκέψη.
Ο συγγραφέας
Ο καθηγητής IAN WORTHINGTON έχει διδάξει Αρχαία Ιστορία επί σειρά ετών σε τμήματα Κλασικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Τασμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Chancellor για τη συνεισφορά του στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Εκτός από τις πολυάριθμες συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια, έχει δώσει πολλές ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2019 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας του Λονδίνου, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 εξελέγη μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, έχει συνεισφέρει σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει συγγράψει εννέα βιβλία με θέμα την Αρχαία Ιστορία, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα: Ptolemy I: King and Pharaoh of Egypt (2016), By the Spear. Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire (2014 – κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο: Φίλιππος Β΄ ο Μα εδών), Demosthenes of Athens and the Fall of Classical Greece (2013).
Μεταφραστής: Μενέλαος Αστερίου, Εικονογράφος: Oxford University Press, ISBN: 978-618-01-4230-3, Ημ. Έκδοσης: 10 Φεβ 2022, Σελ.: 520, Τιμή: 22,20 €
ISBN e-book: 978-618-01-4231-0