Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.
Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821
Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.
Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…
Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Το να βρίσκεις τη δύναμη να πας κόντρα στο κατεστημένο, στα “πρέπει” της κοινωνίας, χωρίς φόβο, χωρίς ενδοιασμούς.
Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Για εμένα ηρωίδες είναι όλες οι ανώνυμες γυναίκες που καταφέρνουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τα σωστά πρότυπα και αρχές και συγχρόνως να εργάζονται. Να στέκουν όρθιες απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις!
Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Όλοι ξέρουμε ή νομίζουμε πως ξέρουμε τι πρέπει να πούμε στα παιδιά μας για τα θέματα αυτά. Σημασία έχει όμως να φροντίσουμε να έχουν συγχρόνως και τα σωστά πρότυπα που τα αποκτούν πρώτα μέσα από την οικογένεια και ακολούθως από το σχολείο. Θεωρώ απαραίτητο, να φροντίζουμε ώστε να μην εκτίθενται τα παιδιά τόσο πολύ στις πληροφορίες αυτές που παρουσιάζονται κατά κόρον στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Φυσικά η σωστή παιδεία από την μικρή ηλικία ώστε να γίνονται ενεργοί πολίτες που ο καθένας με τον τρόπο του να φροντίσει στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.
Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Οι καλλιτέχνες ευαισθητοποιούνται σε τέτοια φαινόμενα και αυτό φαίνεται στο έργο τους, όπως όλα τα συναισθήματά τους. Το έργο μου λέγεται “Reborn” και πρόκειται για ένα γυναικείο πορτραίτο που κυριολεκτικά ξαναγεννήθηκε. Ξεκίνησε σαν ένα πρόσωπο με θλιμμένη έκφραση, που δουλεύτηκε από την αρχή, μέχρι να μεταμορφωθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, αισιόδοξο, δυναμικό!
Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; Να φύγει, να μην περιμένει ούτε στιγμή! Σίγουρα θα είναι δύσκολο αλλά η μόνη επιλογή για να σωθεί…Γι’ αυτό και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ολη η κοινωνία ώστε οι γυναίκες αυτές να νοιώθουν λιγότερο μόνες στον αγώνα τους.
Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Με εντυπωσίασε η ιστορία της Katherine Johnson, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα μαθηματικός και μάλιστα έγχρωμη, που κατάφερε να δουλέψει στην NASA στην δεκαετία του 60! Είχε να παλέψει συγχρόνως με το χρώμα αλλά και το φύλο της και απέδειξε έμπρακτα πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία , δεν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά! Σημασία έχει το μυαλό, η θέληση, η δύναμη να αγωνιστείς για να τα καταφέρεις και συγχρόνως να ανοίξεις έναν νέο δρόμο! Θα ήθελα να την συναντήσω για να της σφίξω το χέρι, να της πω πως γυναίκες σαν αυτή κάνουν την διαφορά και γίνονται το παράδειγμα.